Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Καρατόμηση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού / Δραγασάκης καλεί Βεστάγκερ να ελέγξει τη νομιμότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καρατόμηση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού / Δραγασάκης καλεί Βεστάγκερ να ελέγξει τη νομιμότητα

Άρον - άρον έσπευσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης να προχωρήσει στην «καρατόμηση» της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου και άλλων τριών μελών της επιτροπής, ως απόρροια του σχετικού νομοθετικού πλαισίου -αν και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για έλλειψη συνταγματικότητας και ευθυγράμμισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ειδικότερα, χθες εκδόθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις που προβλέπουν ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου και τρία άλλα στελέχη της επιτροπής εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τέως αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης και τέως υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης απέστειλε επιστολή προς την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκαρετ Βεστάγκερ κάνοντας λόγο για "ευθεία παραβίαση της ελληνικής συνταγματικής τάξης και της νομοθεσίας της Ε.Ε.", ενώ της ζητάει να ελέγξει έγκαιρα τη νομιμότητα των πράξεων της σημερινής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα εκδόθηκαν χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι διαπιστωτικές πράξεις για την αυτοδίκαιη έκπτωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 12 του Ν. 3959/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 101 του Ν. 4623/2019 και ισχύει, της προέδρου Βασιλικής Θάνου - Χριστοφίλου, της αντιπροέδρου Άννας Νάκου και των εισηγητών - τακτικών μελών Ιωάννη Παύλοβιτς και Νικολάου Ζευγώλη.

Η ως άνω έκπτωση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επέρχεται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση του Ν. 4623/2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από την 9η Αυγούστου 2019.

Το "Άργος" και ο Μαρινάκης

Ως εκ τούτων, τα μέλη της επιτροπής δεν... πρόλαβαν να δουν το πόρισμα των αρμόδιων ελεγκτών για τα οικονομικά στοιχεία του πρακτορείου "Άργος", συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, καθότι παραδόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή σε αυτά.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι έχει εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα η συγκεκριμένη κίνηση τόσο από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και γενικότερα. «Προφανώς έχουν ενοχλήσει οι τελευταίες αποφάσεις της επιτροπής, οι οποίες βάζουν φρένο στις γκρίζες ζώνες και πρακτικές που υπάρχουν στη διανομή του Τύπου» δήλωσε πρόσφατα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μόλις δύο μήνες πριν, στις 4 Ιουνίου 2019, προχώρησε στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του Πρακτορείου Διανομής Τύπου «Άργος», το οποίο παρέχει μονοπωλιακά υπηρεσίες διανομής Τύπου σε όλη τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, αφότου έκλεισε το δεύτερο πρακτορείο διανομής «Ευρώπη». Το πρακτορείο ελέγχεται στην πραγματικότητα από τον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, ο οποίος στις αρχές του έτους πούλησε σημαντικό μερίδιο των μετοχών του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Β. Θάνου έχει υποστηρίξει ότι η απομάκρυνσή της προσκρούει στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σε ακόλουθη οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διασφαλίζουν την προστασία ανεξάρτητων αρχών από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Έχει μάλιστα διαμηνύσει πως, εάν δεν της επιτραπεί να ολοκληρώσει τη θητεία της στην επιτροπή, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η επιστολή Δραγασάκη

Άλλωστε η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πραξικοπηματικού χαρακτήρα κίνηση της κυβέρνησης σε σχέση με τις αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κινούμενος σε αυτό το μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης απέστειλε χθες επιστολή στην αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάγκερ "με την οποία ενημερώνω για τα όσα πολύ σοβαρά για το κράτος δικαίου, το κύρος των θεσμών και την ανεξαρτησία των αρχών συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας για τους κινδύνους", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτήν την επιστολή, αφού επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι επιλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, επισημαίνει ότι "εκτός της τόσο σημαντικής δουλειάς που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια ώστε το θεσμικό πλαίσιο για τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της αρχής να αναγνωρίζεται από όλους τους εμπειρογνώμονες, τόσο εγώ όσο και οι προκάτοχοί μου υπουργοί επιδιώξαμε και είχαμε άριστη συνεργασία με τη διοίκηση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, αν και αυτή είχε οριστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου".

Γι' αυτό και προσθέτει με νόημα: "Αυτή η καλή πρακτική, αντί να συνεχιστεί, κινδυνεύει σήμερα να διακοπεί και να επιστρέψουμε σε λογικές σύμφωνα με τις οποίες η εκάστοτε κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα θα επιδιώκει να ορίζει διοικήσεις της επιλογής της. Και μόνο αυτό συνιστά ένα ανεπανόρθωτο τραύμα στην ανεξαρτησία και αξιοπιστία της επιτροπής καθώς και στις αποφάσεις αυτής και εν τέλει ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη αφού η ελληνική επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί και ως εφαρμοστής του ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού".

Μάλιστα κάνει λόγο και για αντισυνταγματικότητα, λέγοντας ότι "η ευθεία παραβίαση της ελληνικής συνταγματικής τάξης και της νομοθεσίας της Ε.Ε. με τέτοιες πρακτικές, δεν αποκλείεται να τροφοδοτήσει μακρόσυρτες δικαστικές διαμάχες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις αποφάσεις αυτής που θα έχουν εκδοθεί κατά την 'γκρίζα' αυτή περίοδο".

Μάλιστα δεν παραλείπει να αφήσει υπονοούμενα για συμφέροντα που εξυπηρετούνται επισημαίνοντας πως "πέραν της θεσμικής και της νομικής διάστασης οι επιχειρούμενες αλλαγές, με τον τρόπο που επιχειρούνται, τροφοδοτούν δημοσιεύματα, σχόλια και εικασίες για συμφέροντα που μπορεί να επηρεάζουν ή να υποκινούν τις σχετικές επιλογές".

Και καταλήγει: "Ειλικρινά ανησυχώ ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ενός σημαντικού τραύματος στην αξιοπιστία και το κύρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σας επισημαίνω την ανάγκη όπως ελέγξετε άμεσα τη νομιμότητα των επιχειρούμενων αλλαγών και γνωστοποιήσετε την όποια κρίση σας έγκαιρα, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα τα οποία θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της επιτροπής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL