Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ / ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικά αναχώματα απέναντι στις ultra δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικά αναχώματα απέναντι στις ultra δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης

Την ημέρα που συμπληρωνόταν ακριβώς ένας μήνας από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε με σαφήνεια με ποιον τρόπο και υπέρ ποιων συμφερόντων θα προχωρήσει.

Η κατάθεση, την τελευταία στιγμή, των τροπολογιών Βρούτση που ξηλώνουν φιλεργατικές ρυθμίσεις που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις πιέσεις της σκληρής πλευράς των δανειστών, και μάλιστα στο παρά πέντε της ψηφοφορίας την Πέμπτη, είναι το κερασάκι στην τούρτα των νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών των πρώτων τριάντα ημερών κυβέρνησης Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ήδη μέσα σε αυτόν τον μήνα ότι η αντιπολίτευση που ασκεί είναι και προγραμματική, και μαχητική. Από την Πέμπτη, οπότε και η Ν.Δ. παραμέρισε ακόμα και τα όποια προσχήματα διατήρησε από την 7η Ιουλίου και έπειτα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιλήφθηκε ότι ο έλεγχος και η αντιμετώπιση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών επιτάσσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση, δουλειά, προσήλωση, επαφή με τη βάση, τις κοινωνικές κατηγορίες και τις επαγγελματικές ομάδες και δημιουργία κοινωνικών αναχωμάτων.

Έτσι, το ξήλωμα στα εργασιακά και το ξήλωμα του ασύλου, με την κατάργηση των αντίστοιχων νόμων του ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξαν πολύ γρήγορα το έμπρακτο πεδίο όπου λαμβάνει χώρα η ιδεολογική σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς, Προόδου - συντήρησης, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει εγκαίρως στην προεκλογική περίοδο. Όπως επίσης έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την προσπάθεια της Ν.Δ. να “γυρίσει τη χώρα πίσω” καταργώντας τα βήματα προς τα εμπρός που πέτυχε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στα εργασιακά δικαιώματα έπειτα από την εφιαλτική απορρύθμισή τους στα χρόνια των Μνημονίων.

Όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό κατάφερε να το κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τις μνημονιακές συνθήκες, παρά τις πιέσεις. Σήμερα, με τη Ν.Δ. υπάρχει η εξής αντιστροφή: απορρύθμιση, σβήσιμο της προόδου που επιτεύχθηκε προς όφελος των εργοδοτών και εις βάρος των εργαζόμενων και, το σημαντικότερο χωρίς να επιβάλλεται από Μνημόνιο.

Αλ. Τσίπρας: Μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα Μνημόνια

“Στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα Μνημόνια”, “η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασία Ν.Δ. - ΣΕΒ” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύοντας τις τροπολογίες που έφερε στα κρυφά ο υπουργός Εργασίας για κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων, όλου του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες και των ευνοϊκών προθεσμιών υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ, και δεν τολμά να υπερασπιστεί την επιλογή της.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής το πανεπιστημιακό άσυλο και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι “σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης του ασύλου θα μας βρείτε μπροστά σας”.

“Επί της ουσίας πρόκειται για διατάξεις μνημονιακές, οι οποίες έρχονται μετά την ολοκλήρωση των Μνημονίων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης. Η πρώην υπουργός Εργασίας και νυν τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε ότι “προφανώς εκτέλεσαν συμβόλαιο με τον ΣΕΒ”, ενώ στηλίτευσε έντονα την “πέραν κάθε φαντασίας” προσπάθεια της κυβέρνησης να επιχειρήσει κάλυψη αυτής της ενέργειας “πίσω από τροπολογία για το πλαφόν στις συντάξεις”. Μάλιστα, επισήμανε ότι πρόκειται για εξ ολοκλήρου αντιγραφή της ρύθμισης που είχε ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ “και η οποία ξεγυμνώνει τα fake news των προηγούμενων ημερών αναφορικά με τις υψηλές συντάξεις που ουδέποτε φυσικά καταβλήθηκαν”.

“Μέτωπο αντίστασης στις νεοσυντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης”

Αυτά τα δεδομένα -που εν πολλοίς δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση και πυροδότησαν την έντονη αντίδραση και αποχώρηση από την αίθουσα της ολομέλειας όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και του Κινήματος Αλλαγής, πέραν του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25- μοιάζουν με “προσεχώς” ακόμα πολλών δυσοίωνων για τον κόσμο της εργασίας και όχι μόνο κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Στον απόηχο των τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε το “πολιτικό καθήκον” του ΣΥΡΙΖΑ να εντοπίσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής τύπου ΔΝΤ της κυβέρνησης, αλλά και να οργανώσει τα αντίστοιχα "κοινωνικά αναχώματα". Σημείωσε ότι “αυτή δεν είναι μια στενά κομματική δουλειά”, “είναι ένα προσκλητήριο προς κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει, κατ' αρχάς, να υπάρξει ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική της Νέας Δημοκρατία”. Πρόσθεσε ότι “αυτό υπηρετείται με πάρα πολλούς τρόπους, προφανώς και με την παρουσία μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω από τη Βουλή”. Σημείωσε δε ότι μια ισχυρή πολιτική παρουσία “προϋποθέτει να υπάρχει και ένα αντίστοιχο μαζικό κόμμα, με ισχυρή παρουσία στους κοινωνικούς χώρους, τους πολιτικούς αγώνες”.

"Κοινός παρονομαστής η κεντρική στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού"

Όπως υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, “στο βάθος της σκέψης, των δράσεων, της παρέμβασης και του προγράμματος της Ν.Δ. υπάρχει πάντοτε η λήψη μέτρων με ταξικό πρόσημο ενάντια στους εργαζόμενους και στις κατακτήσεις τους”. Αυτό, σημείωσε, αφορά όλες τις παρεμβάσεις έως τώρα, τα εργασιακά, το άσυλο και τα δημόσια πανεπιστήμια, τους ΟΤΑ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού. “Όλα αυτά κατατείνουν και έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Αυτός ο κοινός παρονομαστής λέγεται άνοιγμα και παρακαταθήκη και υποχρέωση προς τα ιδιωτικά συμφέροντα, προς τον ΣΕΒ για τα εργασιακά, προς τις αγοραίες ρυθμίσεις και τους αγοραίους κανόνες. Δηλαδή η κεντρική στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού” τόνισε.

"Ηθική και πολιτική ήττα της Ν.Δ."

Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν στη Βουλή την Πέμπτη, ο Ν. Παππάς επισήμανε ότι “ηθική και πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι το συμπέρασμα από όσα έγιναν στη Βουλή”, παρατηρώντας ότι “κατάφερε πάρα πολύ γρήγορα να απομονωθεί από όλη την αντιπολίτευση, τόσο την προοδευτική όσο και τη Δεξιά”.

Υπογράμμισε δε ως “άξιο προσοχής” ότι στην κυβέρνηση κατάφεραν μέσα σε λίγα 24ωρα “να ενώσουν την προοδευτική αντιπολίτευση”, παραπέμποντας στην αποχώρηση των κομμάτων από τη διαδικασία εξαιτίας των “καθαρά μνημονιακών τροπολογιών του κ. Βρούτση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL