Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ο αντίκτυπος των επιλογών μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ο αντίκτυπος των επιλογών μας

της Γεωργίας Παπαγεωργίου

Το ήθος της Πολιτείας είναι το ίδιο με το ήθος εκείνων που την κυβερνούν, έλεγε ο Ισοκράτης. Οι πολίτες απαρτίζουν μια Πολιτεία. Αν οι πολιτικοί λειτουργούν προτάσσοντας το ίδιον συμφέρον, εκείνοι που τους εξέλεξαν δεν είναι άμοιροι ευθυνών και μάλλον δεν διαφέρουν πολύ από τους ηγεμόνες τους, αφού και οι ίδιοι δεν θα έπρατταν αλλιώς αν είχαν πρόσβαση στην εξουσία.

Οι πολιτικοί, προκειμένου να «κανακέψουν» τους πελάτες τους, προχωρούν σε δηλώσεις- υποσχέσεις ακόμη κι αν αυτές είναι πρόδηλα αδύνατο να υλοποιηθούν. Στη χώρα μας, για παράδειγμα, το κοινό είχε ανάγκη να ακούσει ότι «λεφτά υπάρχουν» και εξέλεξε ηγεμόνα βάσει της επιθυμίας του. Αντίστοιχα, στη συνέχεια, η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε προεκλογικά ότι «θα σκίσει τα Μνημόνια», κάτι που κάθε νοήμων ψηφοφόρος αντιλαμβάνονταν ότι δεν θα συνέβαινε. Η επιλογή και πάλι ήταν πράξη ευθύνης από πλευράς ψηφοφόρων, η ελπίδα των οποίων εναπόκεινταν «στο να κάνουν τουλάχιστον τα μισά απ’ όσα λένε», όπως εύχονταν στα γκαλοπ τότε πολλοί πολίτες. Η σημερινή κυβέρνηση κατηγορείται για τη στάση της προεκλογικά και μετεκλογικά σε διάφορα ζητήματα, όπως αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν και ο πρωθυπουργός είχε πει στην τοποθέτησή του τότε στη Βουλή, ότι αν ψηφίζονταν η συμφωνία, δεν θα μπορούσε να ακυρωθεί. Αν κάποιοι από το κοινό του επέλεξαν να μην το ακούσουν και να ελπίζουν στην ακύρωσή της, την ευθύνη φέρουν οι ίδιοι για την επιλογή τους.

Τις τελευταίες μέρες ο κόσμος όλος γίνεται ξανά θεατής του θλιβερού θανάτου ανθρώπων σε μαζικές δολοφονίες στην Αμερική του Τραμπ, όπου τα όπλα είναι άμεσα και εύκολα προσβάσιμα. Δεν το έκρυψε στην προεκλογική του εκστρατεία. Αυτή η πολιτική του για τα όπλα άλλωστε εξυπηρετεί πολλούς. Κάποιοι επιχειρηματίες επίσης τον λατρεύουν γιατί επέβαλε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα και ανέβηκε η πώληση των εγχώριων. Αν όμως το παιδί κάποιου από αυτούς τους επιχειρηματίες - υποστηρικτές του Τραμπ σκοτώνονταν στην Αμερική των όπλων, σε ποιον θα έριχνε τις ευθύνες; Σε εκείνους που αγοράζουν όπλα και σκοτώνουν μαζικά; Στους άπειρους συμπολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν; Ή στον εαυτό του, που, ναι μεν δεν του άρεσε το νομοσχέδιο για τα όπλα, ψήφισε όμως τον Τραμπ για τον σχεδιασμό του ως προς το επιχειρείν;

Στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό δύο αρχιτέκτονες σχεδίασαν και τοποθέτησαν τραμπάλες με σκοπό να δείξουν, ότι οι πράξεις της μίας πλευράς έχουν αντίκτυπο και στην άλλη. Όπως σε μια τραμπάλα, όπως και στις επιλογές μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL