Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Στα χνάρια του Τραμπ ο «φαιός οίκος» του Μαξίμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα χνάρια του Τραμπ ο «φαιός οίκος» του Μαξίμου

Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από τις βουλευτικές εκλογές και ήδη η Νέα Δημοκρατία άρχισε να χαϊδεύει -και μετεκλογικά- τα πιο άρρωστα αφτιά της ελληνικής κοινωνίας. Καταφεύγει πάλι σε αισχρά ψέματα, όπως αυτό για τις συντάξεις των 24.000 ευρώ, που δήθεν θα καταβάλλονταν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι πελάτες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που θα έπαιρναν -αν έπαιρναν- αυτές τις συντάξεις με βάση τους εκατοντάδες νόμους που ίσχυαν στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή, παρουσιάστηκαν από τον κ. Βρούτση σαν γέννημα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ούτε και τα όσα θρασύτατα εκφωνούν διάφορα μαυρογάλαζα στελέχη -παλιά και νεόκοπα- γυρίζοντας την κοινωνία στη δεκαετία του ’50 και καθιστώντας τη χώρα παράρτημα μιας eurogov με σολίστ τους Σαλβίνι, Όρμπαν, Μπόρις Τζόνσον κ.λπ. και μαέστρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Προς τι λοιπόν η απορία για την τοποθέτηση ενός χουντικού, φίλου του Παπαδόπουλου, σε θέση γενικού γραμματέα; Εδώ έχουμε υπουργό τον Μάκη Βορίδη, τον οποίο ο ίδιος Παπαδόπουλος είχε ορίσει επικεφαλής της νεολαίας του. Επιχειρηματίας είναι ο χουντικός αστέρας και δεν θυμάμαι και πολλούς από τον ΣΕΒ να μη φιλούσαν τα πόδια των καραβανάδων (με ή χωρίς τις αρβύλες). Υπουργός είναι και ο φίλος του Παττακού, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που θα ζητούσε άσυλο στην Αλβανία αν εκλεγόταν το ’15 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε, επίσης, υφυπουργό μια «χαρούμενη» που μας αποκαλεί «ψυχικά πάσχοντες» και επιδεικνύει βιογραφικό με κατορθώματα στο Ιράν! Ίσως από ’κεί να εμπνεύστηκε και το επιπλέον χιλιάρικο σ’ όσες γυναίκες γεννούν πριν από τα τριάντα τους. Θα τις γυρίσει και στο τσεμπέρι μαζί με τη θεούσα υπουργό Παιδείας;

Η κυβέρνηση των αρίστων του κ. Μητσοτάκη, έτοιμη τάχα για νέους -«έντιμους»- νόμους και καίριες παρεμβάσεις, δεν γνώριζε ότι το Μετσόβιο δεν μπορεί να αλλάξει χρήση, όπως τα περισσότερα κληροδοτήματα, και κάνει την κουφή στην καταγγελία των κατοίκων των Εξαρχείων πως η καταγγελλόμενη ανομία έναν στόχο έχει: να πουλήσουν κοψοχρονιά τα σπίτια τους σε διάφορα funds κι έτσι να δημιουργηθεί μια πόλη παράνομων ξενοδοχείων μέσα στην πόλη. Ας ελπίσουμε να μην ανεβάσουν κι εκεί το επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων όπως έγινε γύρω από την Ακρόπολη και θα γίνει στο πολλαπλάσιο (200 μέτρα!) στο Ελληνικό.

Όλα τα συνθήματα της Ν.Δ. είχαν ως πρότυπο αυτά του Τραμπ και το «όραμά» της είναι η πιστή εφαρμογή των θέσεων της σχολής του Σικάγου (π.χ. τα «κοινωνικά αποβράσματα» ενός ξεσαλωμένου γόνου). Κυρίαρχες θέσεις το ανέλεγκτο κέρδος, ο εθνικισμός (America First, Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική), το χάιδεμα όλων των κοινωνικών ομάδων που κινούνται παράνομα (φοροδιαφυγή, κατάργηση των ελέγχων για μαύρη εργασία), το αντιμεταναστευτικό και αντιπροσφυγικό μένος (απαγόρευση νοσηλείας, εκπαίδευσης των παιδιών κ.λπ.).

Κάποιοι πάνε να βάλουν έναν οικονομικό φερετζέ στην απανθρωπιά και δυστυχώς βρίσκουν συμπαραστάτες και μερικούς που κάποτε δήλωναν σοσιαλιστές, δηλαδή άνθρωποι! Ο Μεγάλος Αδερφός, όμως, το πρότυπό τους, κατάφερε, μέσα σε τρία χρόνια, να τινάξει στον αέρα τη δημοσιονομική ισορροπία των ΗΠΑ. Με τον νέο προϋπολογισμό που περνά σε λίγες μέρες από τη Γερουσία θα στείλει το ύψος του δημόσιου χρέους στα 22,7 τρισεκατομμύρια δολάρια (υπολογισμός Φεβρουαρίου), με προοπτική να έχει συντελέσει στη διάρκεια της θητείας του σε μια αύξηση της τάξης των 4,1 τρισεκατομμυρίων (22%). Οι κάθε άλλο παρά αριστεροί αναλυτές αποδίδουν το θηριώδες έλλειμμα, ειδικά του 2017 (1,8 τρισ.), στον νόμο του Τραμπ που περιέκοψε τους φόρους στα υψηλά εισοδήματα. Σας θυμίζει κάτι; Μήπως τη δυσανάλογη μείωση των μεγάλων ΕΝΦΙΑ;

Εξάλλου, ο νόμος για το «επιτελικό κράτος» δεν είναι παρά η προσπάθεια δημιουργίας ενός «φαιού οίκου» που υπογείως θα μετατρέπει τη συνταγματικά προεδρευόμενη Δημοκρατία σε προεδρική, αλλά με πρόεδρο τον... πρωθυπουργό! Κατ’ ουσίαν, έχουμε μεταφορά τμήματος της εκτελεστικής εξουσίας στον κ. Μητσοτάκη! Σχιζοφρενικό; Όχι, προσαρμογή στη νέα τάξη του φασίζοντος νεοφιλελευθερισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL