Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Καταρρίπτοντας τα «είδωλα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Καταρρίπτοντας τα «είδωλα»

Της Γεωργίας Παπαγεωργίου

Κατά τη διάρκεια της παράστασης “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, που ανέβηκε στην Επίδαυρο πριν μια εβδομάδα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα οι θεατές στο σημείο που ο Μενέλαος λέει στον Αγαμέμνονα, ότι είναι ανόητο οι άνθρωποι να επιλέγουν ως ηγεμόνα κάποιον, επειδή απλώς είναι από «τρανή γενιά». Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με μια θεατή του έργου, ο κόσμος επιδοκίμαζε τη συγκεκριμένη φράση. Αυτό συνέβη σχεδόν 10 μέρες μετά τις εκλογές. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εκδηλώθηκε σεισμός στην Αθήνα και το Διαδίκτυο, ως άλλη Βουλή του λαού, πλημμύρισε από ειρωνικά σχόλια για τον πρωθυπουργό.

Το γεγονός ότι αυτού του είδους οι κριτικές ήρθαν λίγο μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης προβληματίζει ως προς τη σύσταση του ελληνικού εκλογικού σώματος και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε ως λαός την εκλογή των εκφραστών μας. Και αυτό γιατί εάν η αποχή έφτασε στο 42,08% και από όσους ψήφισαν το 39,85% εξέλεξε τη Ν.Δ., τότε όλοι αυτοί που ασκούν κριτική, ποιοι είναι; Εκτός από εκείνους που ψήφισαν κάτι άλλο, μεγάλο μέρος των αποδοκιμαστών απαρτίζεται από όσους δεν πήγαν καν να ψηφίσουν.

Ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε ότι «έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική εκείνος που έχει διάθεση να βοηθήσει». Αλλάζοντας τη ρήση αυτή, μπορούμε να πούμε ότι έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική, εκείνος που έμπρακτα συμμετέχει. Ο αμέτοχος, εκτός από τον εαυτό του, δεν τιμωρεί κάποιον άλλο. Τις ημέρες που ακολούθησαν την Κυριακή της 7ης Ιουλίου δημοσιεύτηκαν οι σχετικές στατιστικές με τα ποσοστά συμμετοχής των ψηφοφόρων ανά την Ελλάδα, αλλά και τα ποσοστά κάθε κόμματος ξεχωριστά ανά Περιφέρεια. Σύμφωνα με το “Έθνος” η Ν.Δ. κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό της στους νομούς της Λακωνίας (50,26%), της Ευρυτανίας (48,31%) και της Καστοριάς (50,48%). Όμως η αποχή στους νομούς Λακωνίας και Ευρυτανίας έφθασε το 56,37% και το 55,34% αντίστοιχα! Άρα ο υπόλοιπος μισός πληθυσμός των δύο αυτών νομών μπορεί να μην εκφράζεται από το εκλογικό αποτέλεσμα, οφείλει όμως να το αποδεχθεί, εφόσον με την αποχή του συναίνεσε σε αυτό.

Αν πάλι δεχθούμε ότι εκείνοι που εξέλεξαν τη νέα κυβέρνηση ασκούν κριτική, τότε επιβεβαιώνεται, ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν είδωλα γιατί ξέρουν, ότι έχουν τη δύναμη να τα απομυθοποιήσουν. Όταν όντως συμβαίνει, καταδεικνύεται η έλλειψη της παιδείας μας ως πολιτών. Αν αξίζει να σταθεί κανείς κάπου, είναι στο πόση δύναμη έχει ο άνθρωπος, αφού αυτός εύκολα δημιουργεί και καταστρέφει είδωλα εξίσου εύκολα μέσω της απαξίωσης, που αποτελεί άλλωστε χαρακτηριστικό μας γνώρισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL