Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής: Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στους εταίρους και ένοχες σιωπές (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής: Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στους εταίρους και ένοχες σιωπές (Video)

"Θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Θα μας βρείτε σκληρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης πρακτικών και πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην οικονομική λεηλασία. Η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή". Οριοθετώντας το ρόλο του ΣΎΡΙΖΑ από τη θέση της αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτρέψει κινήσεις της κυβέρνησης που στρέφονται εναντίον των συμφερόντων των μεσαίων και λαϊκών τάξεων και σημείωσε πως "η δημοκρατία εκφράζεται στη βουλή, εκφράζεται και στους κοινωνικούς αγώνες".

Για «έξι ένοχες σιωπές» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν άκουσα κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα, για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, για την ανάγκη σεβασμού των διεθνών συνθηκών και για την Κύπρο, ανήμερα μάλιστα της επετείου της τουρκικής εισβολής».

Οι «6 ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι:

1) Κουβέντα για το ασφαλιστικό. «Δεν είπατε τίποτα. Ελπίζω να πείτε κάτι στις προγραμματικές δηλώσεις γιατί αγωνιούν οι συνταξιούχοι. Αναρωτιέμαι μήπως σχεδιάζετε να τα βρείτε από το ασφαλιστικό τα 1,8 δις για τις φοροελαφρύνσεις. Αν το σχεδιάζετε, σας το λέμε, μην το κάνετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

2) «Τα επιδόματα δεν είπατε αν θα τα καταργήσετε. Είπατε στο τέλος της ομιλίας σας ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι επιδόματα φτώχειας; Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Η επιδότηση ενοικίου».

3) «Δεν είπατε αν στον προϋπολογισμό του 2020 θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που εμείς δώσαμε ως μόνιμη παροχή».

4) «Δεν είπατε κουβέντα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης που σας ζητούν εταίροι με κατάργηση του αφορολόγητου».

5) «Δεν είπατε κουβέντα για την εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είχαμε ανακοινώσει ότι θα την καταργούσαμε για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μειώνουμε δραστικά για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ».

6) «Δεν είπατε κουβέντα για την προκαταβολή φόρου που εμείς θα την μειώναμε από το 100% στο 50%».

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία στο Μακεδονικό. «Τώρα είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό λέει ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το ιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς. Αυτό βγήκα από την συζήτησή σας με την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Εσείς όμως αυτό το αποκρύψατε – και έχετε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στην αρμοδιότητά σας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του: «ξέρετε η υποκρισία στην πολιτική κάποια στιγμή πληρώνετε και θα το βρείτε μπροστά σας. Εγώ πάντως χαίρομαι που θα υλοποιήσετε μία εθνικά επωφελή συμφωνία. Σας εύχομαι καλά ξεμπερδέματα με τους ακραίους και την ακραία δεξιά πτέρυγά σας».

Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για «κυνισμό» τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τον διορισμό ως γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του αρχηγού της ΕΛΑΣ Κ. Τσουβάλα την περίοδο της καταστροφής στο Μάτι. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης ζητούσε την παραίτηση του Κ. Τσουβάλα λέγοντας αν κοιμάται ήσυχος τα βράδια. «Με αυτή σας την επιλογή εσείς κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Κοιμάστε ήσυχος και ευτυχής;», ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό.

Ακόμη ο ΑΛ. Τσίπρας έθεσε θέμα για την υπουργοποίηση του Δ, Οικονόμου λέγοντας ότι είναι στέλεχος του ομίλου Λάτση που εμπλέκεται στο Ελληνικό. «Είναι πρωτόγνωρο να φέρνετε υπαλλήλους των εταιρειών στα υπουργεία. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να καθίσει έστω και μία μέρα. Είναι σύγκρουση συμφερόντων. Μιλάμε για σύγκρουση της πολιτικής και της οικονομικής εξουσίας. Εδώ έχουμε ανάθεση της πολιτικής εξουσίας στην οικονομική εξουσία», είπε.

Αναφερόμενος στη μείωση των πλεονασμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «η πρόταση για μείωση των πλεονασμάτων πρέπει να είναι χωρίς νέα βάρη για τους πολίτες, αλλιώς θα είναι ένα αντιστάθμισμα δίχως ουσία». 
«Χρειάσθηκαν 10 μόλις μέρες για να συνειδητοποιήσετε ότι η υπόσχεση για τα πλεονάσματα είναι χωρίς βάση. Ίσως αποτύχατε να τους πείσετε. Το χειρότερο είναι ότι μάλλον δεν προσπαθήσατε καν. Πιστεύετε ότι υπάρχει καλύτερη στιγμή για μία νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί;», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε εμφατικά: «τι σας λείπει και θα το αποκτήσετε το 2021; Στήριξη λαϊκή έχετε. Ρευστότητα στα ταμεία έχετε. Φροντίσαμε εμείς γι’ αυτό. Χαμηλό επιτόκιο δανεισμού .έχετε. και γι’ αυτό φροντίσαμε μείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση θα την έχετε, δεσμεύομαι».

«Δεν σας ζητούμε να προχωρήσετε σε καμία σύγκρουση αλλά να προχωρήσετε στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς πριν από τις εκλογές. Εμείς βγάλαμε τους δανειστές από το πεδίο λήψης των αποφάσεων. Εσείς γιατί τους επαναφέρετε από την πίσω πόρτα; Γιατί δεν υλοποιείτε την βιώσιμη πρότασή μας και την απορρίπτετε προκαταβολικά πριν σας το ζητήσουν;», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ξεκινήσατε τις προγραμματικές δηλώσεις με μία δέσμευση προς τους εταίρους. Η πρώτη σας δέσμευση ήταν ότι θα τηρήσετε την δημοσιονομική ισορροπία και τα πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 2 δις ευρώ.

Η ομιλία σας έχει δύο αναγνώσεις. Η μία είναι γι’ αυτά που είπατε. Η πιο ανησυχητική είναι γι’ αυτά που δεν είπατε., για τις ένοχες σιωπές. Διότι είτε θα αναγκαστείτε να μην υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις – που δεν το εύχομαι – είτε θα επιβάλλετε ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης του λαού», προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας.

Επίσης, ο Α. Τσίπρας έκανε ιδιαιτερη αναφορά στα "δύο μεγάλα projects που έχει η ΝΔ στα σκαριά". Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και φυσικά αυτή του ασφαλιστικού συστήματος.

"Για τη ΔΕΗ", τόνισε, "εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά φυσικά το ξεπούλημα. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο αρμόδιος υπουργός που διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε τα πεπραγμένα σας το 2010-2014. Όταν εκτοξεύσατε τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. Ευρώ, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν πολλοί τους λογαριασμούς. Σήμερα οι ίδιοι που ευθύνονται για τα προβλήματα της εταιρίας εμφανίζονται ως σωτήρες. Σας το λέμε καθαρά, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ. Μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσετε το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας".

"Το άλλο μεγάλο πρότζεκτ σας", συμπλήρωσε, "είναι το ασφαλιστικό, για το οποίο δεν είπατε τίποτα. Μήπως σχεδιάζετε να βρείτε από το ασφαλιστικό περιθώριο για τις φορολογικές μειώσεις; Μη διανοηθείτε να φέρετε μειώσεις που εμείς αποτρέψαμε στις αρχές του 2019, οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Ελπίζω στις προγραμματικές δηλώσεις να ακούσουμε τι έχετε σκοπό να κάνετε".

Τέλος ο Α. Τσιπρας θύμισε την υποσχεση του κ. Μητσοτακη στο Καστελοριζο οτι δεν θα στέλνει το ΣΔΟΕ, κάτι που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει φέικ νιουζ, για να σημειώσει την ουσιαστικη καταργηση του ΣΔΟΕ, του ΣΕΠΕ και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην οποία προχωρησε με το καλημέρα η νέα κυβέρνηση. "Δημιουργείτε κράτος Αγριας Δύσης", είπε χαρακτηριστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL