Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κατρούγκαλος: Κάναμε τη φωνή της χώρας μας πιο δυνατή και πιο σεβαστή

Η πρώτη ομιλία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης μέρας ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν αφιερωμένη "στην εξωτερική πολιτική και μόνο", τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος

"Η πρώτη ομιλία μας αποφασίσαμε να είναι αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική και μόνο", τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, και εξήγησε: "Θεωρούμε ότι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να διαμορφώνονται συναινέσεις και να υπάρχει εθνικό μέτωπο".

Εξέφρασε όμως προβληματισμό για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης,  καθώς όπως είπε, και την ίδια της τη φυσιογνωμία. Συμβολικά, τόνισε, ήταν σοβαρή παράλειψη του πρωθυπουργού που δεν αναφέρθηκε καθόλου στο κυπριακό, σήμερα, ημέρα επετείου της εισβολής.

"Παραλαμβάνετε μια πολύτερη κατάσταση απ' αυτήν που παραλάβαμε", συνέχισε, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ξένους εταίρους. 

Σημεία της ομιλίας του Γ. Κατρούγκαλου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

 

"Εθνικό είναι το αληθές"

 

"Οδηγηθήκαμε σε μεγάλες συμφορές όταν, αντί για την εθνική συνείδηση συμφέροντος, επικράτησε η πατριδοκαπηλεία", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: "πρέπει να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθές".

"Η φωνή της Ελλάδας είναι τώρα σεβαστή"

Είπε ακόμη ότι η ΝΔ σήμερα παραλαμβάνει τη χώρα σε πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη κατάσταση, ιδίως όμως στον τομέα διεθνούς θέσης της Ελλάδας, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναβαθμισμένη αυτή η θέση. "Κάναμε τη φωνή της πατρίδας πιο δυνατή και πιο σεβαστή", είπε και πρόσθεσε: "δεν ήμασταν απλώς σταθερή δημοκρατία αλλά εξαγωγέας σταθερότητας και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή των Βαλκανίων".

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπισή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, "με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης", τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο Πάπας πρότεινε τον Αλέξη Τσίπρα για το Νόμπελ Ειρήνης.

 

Η συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε κορωνίδα της εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε τη ΝΔ για σωρεία αντιφάσεων λόγων και έργων και επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, ήταν θετικές. "Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι τα πολιτικά ζητήματα ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βόρεια Μακεδονία, έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο υπουργός 'Αμυνας είπε ότι δεν αμφισβητεί την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές και αν αυτή τηρηθεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον", ανέφερε ειδικότερα ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διχαστικές δηλώσεις από τη ΝΔ αν και "η ίδια ήξερε ότι είχε διαπραγματευτεί λύσεις διπλής ονομασίας, πολύ χειρότερες της λύσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που μάλιστα υπερκάλυψε τις εθνικές θέσεις".

 

Η "κωλοτούμπα"

 

"Καλά γνωρίζατε ότι μόνο η άκρα δεξιά, όπως εκφραζόταν από το ΛΑΟΣ και τις άλλες δυνάμεις της ακροδεξιάς, ήταν αντίθετες στη σύνθετη ονομασία. Και δεν έχετε ξεχάσει ότι η λέξη κωλοτούμπα εμφανίστηκε τότε. Το 2005, όταν ο νυν Αντιπρόεδρος χαρακτήριζε κωλοτούμπα τον Κώστα Καραμανλή που, κατά τα λόγια του ξεπούλησε τη Μακεδονία", σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος και παρατήρησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε την αξιοπιστία της χώρας γιατί έλεγε τα ίδια σε όλες τις πλευρές και γιατί οι θέσεις είχαν ευθυγραμμιστεί με τα συμφέροντα της χώρας. 

Είπε ακόμη ότι δεν ήταν καλό δείγμα, από πλευράς συμβολισμού, πως η πρώτη κίνηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν η αναγνώριση Γκουαϊδό. "Μπορείτε να έχετε όποια ιδεολογική θέση θέλετε, εμείς νομίζουμε ότι η θέση της ΕΕ για έναν ειρηνικό και δημοκρατικό διάλογο, που συνδιαμορφώσαμε ήταν προτιμότερη. Εγώ σας μέμφομαι ότι σε επίπεδο συμβολισμού, αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ είναι επιστροφή σε εποχές που η χώρα μας δεν είχε χαρακτήρα ισοτιμίας σε σχέση με την υπερδύναμη", είπε και κάλεσε τη ΝΔ να αποφασίσει τι κόμμα είναι. 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Είστε σίγουρα κυβέρνηση;

Δεν είναι μόνο η αξιοθρήνητη στάση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να αλλάξει τον νόμο για να ικανοποιήσει και τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι η απόδραση του Λ. Αυγενάκη από τη Βουλή. Δεν είναι η εντυπωσιακή επιχειρηματολογία της Λ. Μενδώνη ότι η αλλαγή νόμου επιβάλλεται «για να μην διχαστεί η Ελλάδα».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις