Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αναστοχασμό και τόλμη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται αναστοχασμό και τόλμη!

Του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Δεν χρειάζεται να "σπάσουμε τα τείχη..." για να χτίσουμε το κόμμα μας. Αρκεί και μόνο να σπάσουμε τα στεγανά που έχουν δημιουργηθεί σε οργανωτικό επίπεδο, για να απελευθερώσουμε νέες δυνάμεις που μένουν καθηλωμένες μέσα κι έξω από αυτό...

Γύρω μας υπάρχει ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ που μας στηρίζει, μας ψηφίζει αλλά σε μεγάλο βαθμό τον αγνοούμε, προκειμένου να συντηρούμε κάθε φορά την αναπαραγωγή τής (όποιας κομματικής) εξουσίας. Αυτόν τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να μην χρειάζεται να τον οργανώσουμε με τους γνωστούς παραδοσιακούς όρους. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη να τον λαμβάνουμε υπόψη μας, να τον ακούσουμε, να τον ακούμε, κάθε φορά που εμείς οι (αμετανόητα) οργανωμένοι καλούμαστε να παίρνουμε αποφάσεις που επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν την πολιτική μας, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο, ακόμη και την κεντρική πολιτική σκηνή.

Με αφορμή τα πρόσφατα αυτοδιοικητικά, θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται εκτός των (κομματικών) τειχών αλλά μετέχοντας στις αυτοδιοικητικές (μας) παρατάξεις απαιτεί από τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ σεβασμό και δημοκρατία, σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες. Κάτι που δεν υπήρξε όσο έπρεπε και όπου παρατηρήθηκε.

Ας τολμήσουμε να απελευθερώσουμε δυνάμεις ώστε να εκφραστούν γύρω από το κόμμα μας και μέσα σε αυτό, ως φίλιες δυνάμεις, συνεισφέροντας στον κοινό προβληματισμό, με αφετηρία τις κοινές αγωνίες των πολιτών και όχι μόνο των κομματικών πολιτών. Μπορεί γι’ αυτό να χρειαστεί αλλαγή του καταστατικού. Ας το πράξουμε. Μπορεί να χρειαστεί αλλαγή του οργανωτικού. Ας το πράξουμε.

Η διεκδίκηση ηγεμόνευσης ενός κόμματος στην κοινωνία απαιτεί να προσαρμόζει την πολιτική του εντός του κόμματος ώστε "να φέρνει τον λαό στο επίπεδο της εξουσίας". Διαφορετικά, δεν μπορείς να δημιουργήσεις ένα "σύγχρονο, μαζικό, αριστερό κόμμα", όπως επιτάσσει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι εκλογές τελείωσαν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για όποιον λόγο ή όποιους λόγους, απορρίφθηκε από τον λαό. Δεν πρέπει όμως να ομφαλοσκοπούμε. Ας κάνει καθένας από μας τη -λεγόμενη- αυτο-κριτική του. Σημασία δεν έχει να τα πούμε στη συνέλευση μιας Ο.Μ. και πάει, τελείωσε. Σημασία για εμάς θα έχει να διδασκόμαστε από τα λάθη μας. Διότι κυβερνήσαμε μαθαίνοντας και μάθαμε κυβερνώντας. Αυτός είναι ο πλούτος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που δεν βλέπει την κυβερνητική εξουσία ως αυτοσκοπό αλλά ως "εργαλείο" άσκησης πολιτικής για τον λαό.

Άλλωστε έχουμε μπροστά μας σοβαρά αντικοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που η κοινωνία περιμένει από μας -κι ας μην μας ψήφισε για κυβέρνηση- να μπούμε μπροστά και να αναδείξουμε τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται για τον λαό μας και να παλέψουμε από την πρώτη μέρα ενάντια στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα επαίσχυντα μέτρα της όπως:

α) Η κατάργηση χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες που θα οδηγήσει σίγουρα σε υγειονομικό "ολοκαύτωμα" τους συγκεκριμένους ανθρώπους.

β) Η εκχώρηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που σημαίνει διοχέτευση δημοσίου χρήματος (ίσως και μέσω ΕΟΠΥΥ) στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά με "συμβόλαια - φούσκες".

γ) η προετοιμασία του κοινωνικού εδάφους για την εφαρμογή ασφαλιστικού τύπου Πινοσέτ, που σημαίνει μεγαλύτερες εισφορές στους εργαζόμενους, λιγότερες παροχές και ακρωτηριασμό των συντάξεων.

δ) η αμφισβήτηση από τον ΣΕΒ του κατώτατου μισθού στο ΣτΕ, μέσω... ΓΣΕΕ.

ε) Ο κατακερματισμός του ΕΦΚΑ, με συνέπεια να οδηγηθούν οι επαγγελματίες και οι αγρότες σε αυξημένες εισφορές και στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφάλισης.

στ) Η δρομολογούμενη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με πρόσχημα τους δικούς τους μπαχαλάκηδες, την απόκρυψη των ανομιών των δικών τους παιδιών με τα πληρωμένα θέματα των εξετάσεων (ή μήπως αυτά ξεχάστηκαν;) αλλά και την εγκατάσταση των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης στα πανεπιστήμια.

ζ) Η δρομολογούμενη επίθεση στην απλή αναλογική.

η) Η δρομολογούμενη επίθεση (και πάλι) στην ΕΡΤ.

θ) Η δρομολογούμενη συγκάλυψη των σκανδάλων στην υγεία και η "θεσμοθέτηση" της ατιμωρησίας για τα "δικά" μας παιδιά.

ι) Η δρομολόγηση της διευθέτησης των ζητημάτων του Ελληνικού υπέρ του Λάτση μετά τον διορισμό του συμβούλου του Δ. Οικονόμου. ως υφυπουργού,

και για να αναφερθώ σε ένα τοπικού χαρακτήρα θέμα.

ια) Η ακύρωση της δρομολογημένης δημιουργίας Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Σε αυτά τα μέτωπα οφείλουμε ως κόμμα, ως μέλη του κόμματος να είμαστε απέναντι καθημερινά, καθένας από τον χώρο που δουλεύει, που σπουδάζει και μορφώνεται, που ζει, που διασκεδάζει.

Με αυτές τις χρεώσεις για τα μέλη μας, το κόμμα μας χρειάζεται αναστοχασμό και τόλμη.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι (ακόμη) αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL