Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Μονόπλευρη και εργαλειακή αντίληψη της έρευνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μονόπλευρη και εργαλειακή αντίληψη της έρευνας

Της Πατρίτσιας Κυπριανίδου*

Στον τομέα της έρευνας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε ένα συνεκτικό σχέδιο πολιτικών, διπλασιάζοντας τα τελευταία χρόνια τις δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες με στόχο:

* Τη διασφάλιση της συνέχειας του άριστου και διεθνώς ανταγωνιστικού ερευνητικού έργου που παράγεται στη χώρα από τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα.

* Τη στήριξη των ερευνητικών και τεχνολογικών υποδομών που λειτουργούν από κοινού ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα και για την ενίσχυση των μεταξύ τους συνεργειών.

* Τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία της οικονομίας της γνώσης και ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας που ενσωματώνει τη γνώση που παράγεται από την επιστημονική έρευνα στην παραγωγική διαδικασία.

* Την ενίσχυση του επιστημονικού και τεχνικά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και την ανάσχεση των brain drain και brain waste μέσω της άμεσης ενίσχυσης της έρευνας που γίνεται σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα και μέσω της λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Βασικοί άξονες της πολιτικής μας αποτέλεσαν αφενός ο δημόσιος και ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας της έρευνας και η διασφάλιση της ποιότητας και επιδίωξη της επιστημονικής αριστείας και αφετέρου η ενίσχυση των δραστηριοτήτων έντασης γνώσης των επιχειρήσεων με υγιείς όρους και με ένα μείγμα πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία έφεραν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Θεωρούμε ότι η στήριξη από την Πολιτεία της λεγόμενης βασικής έρευνας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ποιοτικά και ρηξικέλευθα αποτελέσματα στη καινοτομία. Ειδικότερα σήμερα, αυτό έχει κομβική σημασία για τον ρόλο της χώρας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο μπροστά στις γοργά αναδυόμενες νέες τεχνολογίες και στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Είναι δε διεθνώς γνωστό ότι υψηλής ποιότητας έρευνα υλοποιείται στη χώρα μας τόσο σε ΑΕΙ όσο και σε ερευνητικά κέντρα κι αυτό είναι το πραγματικό πλαίσιο που καθορίζει τον ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και έρευνας. Αυτή άλλωστε είναι και η θέση της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. Από την άλλη, είναι σαφές ότι ο διαχωρισμός της οργανικής ενότητας των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων θα δυσχεράνει τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του ενιαίου ερευνητικού συστήματος και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η -εν μια νυκτί- μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σηματοδοτεί μια μονόπλευρη και εργαλειακή αντίληψη για «χρήσιμη» έρευνα εκ μέρους της νέας διακυβέρνησης της χώρας και για τον ρόλο των ερευνητικών κέντρων, όχι κατ’ ανάγκη αποδοτική τόσο για την έρευνα όσο και για την ανάπτυξη.

* Η Πατρίτσια Κυπριανίδου είναι πρώην γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL