Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Όρμπαν ή Μέρκελ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όρμπαν ή Μέρκελ;

Η Ν.Δ. υποσχέθηκε προεκλογικά να μετατρέψει τα ΚΥΤ, όπως η Μόρια και οι ανάλογες δομές στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε κλειστές και φυλασσόμενες δομές, δηλαδή σε κέντρα κράτησης, μετατρέποντας χιλιάδες ανθρώπους σε επ' αόριστον κρατούμενους χωρίς αδίκημα.

Πολλοί στη Ν.Δ. υπόσχονταν το ίδιο για όλες τις δομές φιλοξενίας και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η αστυνομικοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής, με την υπαγωγή του χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έγινε προκειμένου να εξυπηρετήσει μια τέτοια οπτική.

Ήδη, μπιζάροντας στην πιο αισχρή εκδοχή του κοινωνικού αυτοματισμού, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι αφαιρεί τον ΑΜΚΑ από πρόσφυγες και μετανάστες "επειδή η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι". Η Ν.Δ. υπερεπένδυσε στην ακροδεξιά αντιμεταναστευτική ρητορική τύπου Όρμπαν. Τώρα που ήρθε στην κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα ορκ που εξέθρεψε.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης πήγε όμως στη Μόρια, και χαρακτήρισε την προσπάθεια που γίνεται υποδειγματική, σε ευθεία αντίθεση με όσα η Ν.Δ. και ο αρχηγός της υποστηρίζουν εδώ και χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν παρουσίασε επιχειρηματολογία υπέρ της μετατροπής της σε φυλακή.

Η Ν.Δ. σιγά - σιγά θα καταλάβει ότι οι ακροδεξιές κραυγές της αντιπολίτευσης αν εφαρμοστούν από την κυβέρνησή της, θα μετατρέψουν την Ελλάδα από κράτος δικαίου σε κράτος συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν φερ' ειπείν εφαρμοστεί η επαγγελία Μητσοτάκη για έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό που θα εξετάζει άσυλα και θα απελαύνει στην Τουρκία, τότε τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα κατακλειστούν από προσφυγές εναντίον της Ελλάδας με σχεδόν προδιαγεγραμμένη καταδίκη σε καθεμία από αυτές.

Η διαφορά ύφους και λεξιλογίου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο είναι ενδεικτική για το πού βρίσκεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στο ζήτημα, ο οποίος είναι ήδη συντηρητικός, και σε πόσο ακροδεξιά κατρακύλα είχε ξεφύγει προεκλογικά η Ν.Δ.

Ο Μητσοτάκης άραγε θέλει να το παίξει Όρμπαν ή Μέρκελ;

Γιώργος Κυριτσης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL