Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: / Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Εντολή ανασυγκρότησης για ένα σύγχρονο, μαζικό, αριστερό κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: / Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Εντολή ανασυγκρότησης για ένα σύγχρονο, μαζικό, αριστερό κόμμα

Την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και μετασχηματισμού του σε ένα σύγχρονο, μαζικό, λαϊκό, νεανικό, αριστερό κόμμα ενέκρινε το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Πλατεία Καραΐσκάκη.

"Να κάνουμε restart, να εμπλουτίσουμε τις αξίες μας και τα οράματά μας"

"Nα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του. Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις κατά τη συνεδρίαση, η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τη μεγάλη του εκλογική βάση, χωρίς να κάνει πίσω από τις αριστερές αρχές και αξίες μέσα από μια διαδικασία διαλόγου και εξωστρέφειας που θα οδηγήσει στο συνέδριο στους πρώτους μήνες του 2020. Παράλληλα, επικυρώθηκε η στρατηγική επιλογή συμπόρευσης με την Προοδευτική Συμμαχία.

Στο συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας Τσίπρας - Σκουρλέτης

Μάλιστα, χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ. στην Αγ. Κωνσταντίνου. Το παρών έδωσε και ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης.

Μια κίνηση που φανερώνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ισότιμα, χωρίς ηγεμονισμούς και καπελώματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για στρατηγική απόφαση και βούληση του κόμματος να προχωρήσει μαζί με την Προοδευτική Συμμαχία "σε μια θαρραλέα διαδικασία ανασυγκρότησης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών και να παύσει η κομματική αναντιστοιχία με την ευρεία κοινωνική βάση".

Συναντίληψη για μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, διαπιστώθηκαν η συναντίληψη και ο κοινός στόχος να δημιουργηθεί ένα μαζικό, λαϊκό, προοδευτικό κόμμα ως "μια σύγχρονη πληθυντική Αριστερά". "Δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ, καθώς δημιουργείται η δυναμική για συμμετοχή των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών στη διαδικασία ανασυγκρότησης", υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα ως Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας με τακτικές συνεδριάσεις, προκειμένου το φθινόπωρο, μαζί με τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσει σε μια ενιαία Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στο συνέδριο.

Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σήμερα συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα στη Γερουσία της Βουλής η νέα Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να οριστούν οι αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, τον γραμματέα και φυσικά τους αντιπροέδρους. Τζανακόπουλος, Βίτσας, Γεροβασίλη, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Φάμελος, Ξενογιαννακοπούλου είναι μερικά από τα ονόματα που εξετάζονται, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα γίνουν γνωστές σήμερα.

"Επαναστατική η δύναμη της αλλαγής"

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη της Κ.Ε. να μην φοβηθούν την αλλαγή, την οποία χαρακτήρισε "επαναστατική", θέτοντας ως στόχο το κόμμα να γίνει η μεγάλη προοδευτική παράταξη "όπου θα μπορούν να χωρέσουν όλοι: αριστεροί, ριζοσπάστες, αριστεροί σοσιαλιστές, δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό Κέντρο". "Ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας. Ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες" σημείωσε.

"Να τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη"

Επισήμανε δε πως τα οργανωμένα μέλη του κόμματος, παρά το μεγάλο εκλογικό αποτέλεσμα, αντιστοιχούν μετά βίας στο 2% των ψηφοφόρων. "Αν κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα (...), στο τέλος της ημέρας δεν είναι αριστερό, μας οδηγεί σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό. Να κρατάμε μέσα στο ιερό τους λίγους και ικανούς, τους μυημένους, να παίρνουν τις αποφάσεις, και έξω το εκκλησίασμα. Τη μεγάλη μάζα όλων όσοι μας ακολουθούν" είπε χαρακτηριστικά. Αυτό θα τελειώσει, είπε, με θαρραλέες αποφάσεις, "μόνο αν τολμήσουμε να σπάσουμε τα τείχη και να ξαναχτίσουμε από την αρχή όλο μας το κόμμα".

Η πράσινη σημαία της οικολογίας και το διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής, το αύριο της Αριστεράς

Ξεκαθάρισε δε ότι αν θέλουμε σήμερα οι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ να είναι επαναστατικές, δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. "Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που ονομάστηκε αλλιώς. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της Αριστεράς". Με μεγάλο μέρος της εισήγησης Τσίπρα αλλά και πολλές τοποθετήσεις στη συνεδρίαση να υπογραμμίζουν την ανάγκη πολιτικών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, φαίνεται πως στον δρόμο για την ανασυγκρότηση το πράσινο στίγμα θα είναι έντονο.

Αυτό επιβεβαιώνει και η συμπόρευση με τους Οικολόγους Πράσινους, την ώρα που στην Ευρώπη οι πράσινες δυνάμεις ενισχύονται. Όπως ανέφερε άλλωστε κορυφαίος κομματικός παράγοντας, η κλιματική αλλαγή είναι ίσως το μεγαλύτερο διακύβευμα για την επόμενη περίοδο και δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη Αριστερά χωρίς να το έχει στην κορυφή της πολιτικής και κινηματικής της ατζέντας.

Το έργο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτοκριτική

Στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα, ενδεχομένως και σήμερα, γίνεται αναφορά στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτοκριτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνεται πως υπήρξαν πολλοί τομείς της οικονομίας και του κράτους "που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα όσα θα θέλαμε με δεδομένη την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών και κοινωνικών μετώπων, ιεράρχηση που προέκυπτε από την αντικειμενική συνθήκη της κρίσης αλλά και από τις δικές μας αδυναμίες".

Αποτέλεσμα - παρακαταθήκη, με προϋπόθεση τη μάχη των ιδεών και την ανασυγκρότηση

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, χαρακτηρίζεται παρακαταθήκη για τη δημιουργία μιας νέας αριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας, υπό την προϋπόθεση ότι "θα επεξεργαστούμε με συνέπεια και χωρίς ωραιοποιήσεις τη νέα πολιτική κατάσταση, θα δώσουμε τη μάχη των ιδεών και θα ανασυγκροτήσουμε το κόμμα ώστε να αντιστοιχηθεί με την κοινωνική και πολιτική εμβέλειά του".

Τσίπρας: Τι κόμμα θέλουμε

Τον χαρακτήρα του κόμματος σκιαγράφησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα βήματα θα αποτυπωθούν στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο. Ο Αλ. Τσίπρας περιγράφοντας σε αδρές γραμμές το "τι κόμμα θέλουμε" υπογράμμισε:

* Ένα κόμμα μαζικό: Με μέλη που φτάνουν τουλάχιστον στο 10% των ψηφοφόρων.

* Ένα κόμμα νεανικό. "Έχουμε 38% στις ηλικίες 17-24. Δεν γίνεται να μην έχουμε μια μαζική οργάνωσης νεολαίας" τόνισε.

* Ένα κόμμα λαϊκό: "Είμαστε πρώτη δύναμη στις λαϊκές γειτονιές. Δεν γίνεται να μην έχουμε μαζικές οργανώσεις και γραφεία παντού, σε κάθε λαϊκή γειτονιά".

* Ένα κόμμα δημοκρατικό και σύγχρονο. Με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Με συχνά δημοψηφίσματα για τις κρίσιμες αποφάσεις. Με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη δράση και τη συμμετοχή στις αποφάσεις.

* Ένα κόμμα με ισχυρή ταυτότητα. Με όραμα και στόχο τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Την άρση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο.

* Ένα κόμμα αριστερό, "όχι στα λόγια αλλά στην πράξη". Μια Αριστερά που να υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους και να μη το βάζει στα πόδια στα δύσκολα

* Ένα κόμμα πράσινο. Με ισχυρή περιβαλλοντική ταυτότητα. Με πρόγραμμα για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας. "Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη πράσινη Αριστερά του 21ου αιώνα" είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, υπογράμμισε ότι απαιτείται πλατύ άνοιγμα και εγγραφή νέων μελών, "που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο συνέδριο επανίδρυσης, με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες, όπου θα τεθούν στην κρίση των μελών τα πάντα".

Αντιπολίτευση κοινοβουλευτική και κινηματική

Στην πολιτική απόφαση γίνεται ακόμα αναφορά στις δυο μεγάλες προκλήσεις και καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο είναι να υπερασπιστεί τις λαϊκές κατακτήσεις. Όπως σημειώνεται, η μαχητική, προγραμματική, κοινωνική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ "θα είναι ταυτόχρονα κοινοβουλευτική και κινηματική, με στόχο τη συνάντησή μας με το σύνολο των κινημάτων που αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης".

Όπως ακούστηκε σε σειρά τοποθετήσεων, δεν υπάρχει δίπολο μεταξύ της προγραμματικής και της κινηματικής αντιπολίτευσης για ένα κόμμα της Αριστεράς που διεκδικεί την εξουσία."Ο λαός μάς έδωσε μια δύναμη τόσο μεγάλη ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια της Ν.Δ." είχε πει από το βήμα της Κ.Ε. ο Αλ. Τσίπρας.

Οι δυο κίνδυνοι

Ως δεύτερο καθήκον περιγράφεται η ανασυγκρότηση του κόμματος σε συνθήκες αντιπολίτευσης, όπου εντοπίζονται δυο κίνδυνοι: "Ο ένας είναι η απεμπόληση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του κόμματος. Ο άλλος είναι η απομόνωση που λειτουργεί ως καταφύγιο απέναντι στις προκλήσεις που θέτει η κυβερνητική εξουσία".

Για να αποφύγει τον διπλό κίνδυνο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει, σημειώνεται, σε πολιτικό και ιδεολογικό αναστοχασμό, παραμένοντας ταυτόχρονα ένα κόμμα εν κινήσει. Πρέπει να εκφράσει τις κοινωνικές τάσεις που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Προοδευτική Συμμαχία χαρακτηρίζεται το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση αυτού του μεγάλου δημοκρατικού αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος-παράταξης.

Οι "53+... "έκοψαν" Τσακαλώτο από το ΔΝΤ

Με τον δικό του σκωπτικό τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε χθες στα δημοσιεύματα που τον έφερναν ως υποψήφιο αντικαταστάτη της Κρ. Λαγκάρντ στο ΔΝΤ. "Άργησα να απαντήσω στην 'είδηση' του CNBC γιατί έπρεπε να συμβουλευτώ ειδικό όργανο των 53.

Με ψηφοφορία 6-3 μου ανακοινώθηκε ότι πρέπει να απορρίψω ενδεχόμενη πρόσκληση για το συγκεκριμένο πόστο" ανέφερε μέσω Facebook δίνοντας περαιτέρω λεπτομέρειες της... σύσκεψης των "53": "Οι 6 επιχειρηματολόγησαν ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα αρκετά ριζωμένο στο πλάι του αριστερού κινήματος, ενώ οι 3 είπαν ότι, εν δυνάμει, το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι σύμμαχος της όποιας προοδευτικής συμμαχίας. Άρα τα χέρια μου είναι δεμένα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL