Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Υπεύθυνα, τεκμηριωμένα, μαχητικά και αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπεύθυνα, τεκμηριωμένα, μαχητικά και αριστερά

Μια εβδομάδα μετά τη συγκρότησή της, η νέα κυβέρνηση έχει δείξει ήδη αρκετά δείγματα γραφής. Και μάλιστα σε δύο κατευθύνσεις.

Στο οικονομικό επίπεδο, με την πρεμούρα να παραχωρηθεί άνευ όρων το Ελληνικό στον Λάτση και να επανέλθει στο προσκήνιο το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Με τις εξαγγελίες για «απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Με το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών 6 δισ. που θα τινάξουν στον αέρα τη δημοσιονομική ισορροπία. Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των υψηλών εισοδημάτων από 45% σε 42%. Με το ασφαλιστικό Πινοσέτ. Και με την τοποθέτηση σε θέσεις κλειδιά ανθρώπων που καλούνται να υλοποιήσουν τα σχέδια αυτά σε βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας.

Σε όλα τα υπόλοιπα, με ενέργειες ιδεολογικού χαρακτήρα. Όπως η κατάργηση του ασύλου - παρότι ούτε σήμερα καλύπτει κακουργηματικές πράξεις. Η υπαγωγή του σωφρονισμού και της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλά και η ανάκληση της εγκυκλίου με την οποία απλοποιείται η απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Και όλα αυτά σε μόνο μία εβδομάδα. Πριν καν γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και πριν αρχίζουν να καταρτίζονται τα πρώτα νομοσχέδια. Το παιχνίδι βρίσκεται μόλις στην αρχή του.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να κάνει: έχει να υπερασπιστεί ένα αναπτυξιακό πρότυπο προς όφελος της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματιών. Τα θετικά βήματα της περιόδου 2018 - 2019 για την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Την κοινωνική ασφάλιση και τη δημόσια Υγεία.

Αλλά και τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, μαχητική και αριστερή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL