Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Eurokinissi

Απόφαση - πρόκληση για τα δικαιώματα - Με απόφαση Βρούτση ανακαλείται πρόσφατη εγκύκλιος για την απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Σε ανάκληση της πρόσφατης εγκυκλίου (αναρτήθηκε στη "Διαύγεια") με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προχώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αναδεικνύοντας την ακροδεξιά αντίληψη της νέας κυβέρνησης για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι την εγκύκλιο, η οποία αποσαφήνισε το προηγούμενο γενικόλογο και γραφειοκρατικό πλαίσιο, το οποίο καθιστούσε δύσκολη την απόδοση ΑΜΚΑ στις κατηγορίες ανθρώπων που προαναφέραμε, συνυπέγραψαν πρόσφατα (20 Ιουνίου 2019), μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών, οι (τέως, πλέον, αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί) Ανδ. Ξανθός, Δημ. Βίτσας και Τ. Πετρόπουλος. Στόχος της εγκυκλίου ήταν η ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων αυτών σε βασικά αγαθά και δικαιώματα (Υγεία, Παιδεία, Εργασία) και άρα η δυνατότητα ομαλότερης ένταξής τους στην ελληνική κοινωνία.

Χθες επίσης ο Γ. Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ν. Μηταράκης επισκέφθηκαν τον ΕΦΚΑ διαπιστώνοντας, όπως υποστήριξαν, ότι σύμφωνα με έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών μέχρι τις 31.1.2019 οι εκκρεμείς συντάξεις - υποθέσεις μόνο του δημόσιου τομέα ανέρχονται περίπου στις 160.000. "Εάν τις αθροίσουμε με τις 230.000 του ιδιωτικού τομέα, το νούμερο που βγαίνει ανέρχεται περίπου στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις - υποθέσεις. Και τα στοιχεία αυτά χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα το ακριβές μέγεθος των εκκρεμών συντάξεων - υποθέσεων από τον ΕΦΚΑ, το οποίο δυστυχώς αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο" τόνισε ο κ. Βρούτσης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο