Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ / Για την ανασυγκρότηση και την αντιστοίχηση με την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ / Για την ανασυγκρότηση και την αντιστοίχηση με την κοινωνία

Στο ανώτατο συλλογικό όργανο μεταξύ δυο συνεδρίων, όπως συνηθίζουν να λένε στην Αριστερά, μεταφέρεται η συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον απολογισμό των εκλογικών αποτελεσμάτων και τα πρώτα βήματα για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, τόσο για το κόμμα όσο και για την κοινοβουλευτική στρατηγική από τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές και η συζήτηση αναμένεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Αποτελεί εξάλλου κοινή παραδοχή ότι μετά τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης και την ιστορική τομή που συντελέσθηκε τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Βασικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος, όχι με όρους αλλαγής προσανατολισμού, αλλά προκειμένου αυτό να αντιστοιχηθεί με την εκλογική βάση που πλέον σταθεροποιείται. Να γίνει με λίγα λόγια ένα κόμμα ικανό να ανταποκριθεί στον ρόλο του ισχυρού πόλου της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου. Οργανωτικά, σε αριθμό μελών και στην πολιτική και κοινωνική του αποτελεσματικότητα.

Ομιλία Αλ. Τσίπρα

Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξει, λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα τονίζοντας πως, παρά την ήττα, το 31,5% εδραιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο θα επισημάνει τον στρατηγικό χαρακτήρα της επιλογής συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας με στόχο αυτή η συμπόρευση να ενισχυθεί και να επικυρωθεί το επόμενο διάστημα.

Από το άνοιγμα της συνεδρίασης ο πρόεδρος του κόμματος πρόκειται να στείλει μήνυμα εγρήγορσης προκειμένου οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση να προχωρήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά. Παράλληλα αναμένεται να τονίσει ιδιαιτέρως την ανάγκη το κόμμα να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που βρέθηκαν στην κάλπη της Αριστεράς.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη, αυτός ο κόσμος είναι η μαγιά ώστε να χτιστεί και να δυναμώσει το ίδιο το κόμμα και να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες, στις ανάγκες και στις μάχες που έρχονται. Άλλωστε ο στόχος τέθηκε ήδη από τον Αλ. Τσίπρα στην Π.Γ.: έως το συνέδριο στο τέλος του 2019 οι νέες εντάξεις στο κόμμα να αγγίζουν το 10% της εκλογικής βάσης, ήτοι περισσότερα από 170.000 νέα μέλη.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κουμουνδούρου, μετά την Κ.Ε. θα συνεδριάσει, πιθανώς τη Δευτέρα, η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον Σεπτέμβριο θα συγκληθεί εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη στον δρόμο προς το συνέδριο και την καμπάνια για την ένταξη νέων μελών, που θα στοχεύει κυρίως στους νέους και τις νέες που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις ηλικιακές κατηγορίες 17-24.

Έ. Αχτσιόγλου: Προστασία του κόσμου της εργασίας

"Θα ασκήσουμε ισχυρή, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση στη βάση των αρχών που έχουμε δείξει ότι υπηρετούμε, κυρίως στη βάση της προστασίας του κόσμου της εργασίας" τόνισε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στο News 247. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ισχυρή αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο, "αλλά, προφανώς, υποστηρίζουμε και έχουμε συνυπάρξει με κοινωνικά κινήματα τα οποία έχουν στόχους και αρχές που είναι πολύ κοντά στο δικό μας πολιτικό πρόγραμμα". "Άρα δεν υπάρχει για μας διάκριση ανάμεσα στον δρόμο και το Κοινοβούλιο" εξήγησε.

Αλ. Χαρίτσης: "Μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκτήσει οργανική και μόνιμη σχέση με όλον αυτόν τον κόσμο που τον στηρίζει εκλογικά. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση της παρουσίας και των δυνάμεών μας εκεί που χτυπά η καρδιά της κοινωνίας: στα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, τις επαγγελματικές ενώσεις, τη νεολαία, στις κινήσεις πολιτών για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα" ανέφερε στο News 247 ο Αλ. Χαρίτσης.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας μίλησε για ένα μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς του 21 αιώνα, ικανό να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής, "που κοιτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν".

Ν. Παππάς: Μαζικό και ανοιχτό κόμμα

"Πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας, να τα βάλουμε με την κακή πλευρά του εαυτού μας για να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και να ανταποκριθούμε στον ιστορικό ρόλο, τον οποίο ο λαός διά της ψήφου του επιθυμεί να παίξουμε. Δηλαδή του κορμού της αριστερής προοδευτικής παράταξης" σημείωσε στο Κόκκινο ο Ν. Παππάς.

Αναφερόμενος σε όσους υποστηρίζουν ότι πιθανώς θα υπάρξει κάποια παρέκκλιση, τόνισε πως "οι ιδέες μας και η διασφάλιση της αριστερής μας πορείας προϋποθέτουν ένα κόμμα μαζικό, ανοιχτό και με τη δυνατότητα να συστρατεύεται και να κινητοποιεί την κοινωνία".

Ερώτηση των 6 ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κομισιόν οι αυταρχικές αποφάσεις Μητσοτάκη - Ερώτηση για ΕΡΤ - ΑΠΕ και για τη συγχώνευση των θεμάτων Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης στο υπ. Προστασίας του Πολίτη

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσαν οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την καινοφανή απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει υπό τον άμεσο έλεγχό του την αρμόδια για την εποπτεία των ΜΜΕ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, οι Κ. Αρβανίτης, Α. Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης, Στ. Κούλογλου, Έλ. Κουντουρά και Δ. Παπαδημούλης επικαλούνται τη λειτουργία του κράτους Δικαίου για τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για την ανεξαρτησία του Τύπου, ρωτούν την Κομισιόν "εάν υπάρχουν άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και, αν ναι, σε ποιες χώρες και από πότε εφαρμόζεται κάτι τέτοιο".

Στην ερώτηση αναφέρεται ακόμα το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 81, 8.7.2019) που ορίζει τη μεταφορά της αρμοδιότητας του σωφρονιστικού συστήματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που εποπτεύει τις αστυνομικές αρχές, καθώς και των αρμοδιοτήτων της μεταναστευτικής πολιτικής. Οι έξι ρυρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να τους πληροφορήσει "αν υπάρχουν κράτη - μέλη όπου η αντιμετώπιση θεμάτων Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Ασφάλειας έχει συγχωνευθεί στο ίδιο υπουργείο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL