Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η ισότητα των φύλων δεν μεταφέρεται...

Η ΓΓΙΦ θα πρέπει να έχει την αυτοτέλειά της ώστε να παρεμβαίνει στο έργο των υπουργείων εντάσσοντας την ισότητα η οποία αποτελεί οριζόντια πολιτική

Της Φωτεινής Σιάνου*

 

Το παρόν σημείωμα γράφεται με αφορμή την αναγγελθείσα μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) του υπουργείου Εσωτερικών στο υπουργείο Εργασίας, κίνηση η οποία μας δημιουργεί ανησυχία.

Α. Γιατί ανησυχούμε;

1. Ανησυχούμε διότι τουλάχιστον από την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις γυναίκες, τον Σεπτέμβριο 1995 αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή των αποφάσεων με τον καλύτερο και πληρέστερο δυνατό τρόπο. Με τις αποφάσεις αυτές ορίστηκε εμφατικά η πολιτική τού λεγόμενου mainstreaming, δηλαδή της ένταξης της οπτικής της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές, στρατηγικές, μέτρα, πρακτικές. Ορίστηκε επίσης, για την επίτευξη της ισότητας των φύλων η ανάγκη να εφαρμοστούν θετικές δράσεις.

2. Έχουν υπάρξει και άλλες μετακινήσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων κατά το παρελθόν που κρίθηκαν αναποτελεσματικές: α) με το Π.Δ. 189/2009 μετακίνηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης και β) το 2013 με απόφαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε αποφασιστεί η κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και η μετεξέλιξή της σε οργανική μονάδα επιπέδου διεύθυνσης.

Β. Η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνο την εργασία των γυναικών

Η ισότητα των φύλων απαιτεί οριζόντια πολιτική και όχι μόνον στον τομέα της εργασίας των γυναικών, που είναι ασφαλώς σοβαρότατο θέμα. Αφορά τη βία κατά των γυναικών, τη διακίνηση και εμπορία γυναικών, τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, το προφίλ των γυναικών όπως παρουσιάζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τη φτώχεια των γυναικών, την εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον. Η ΓΓΙΦ, για να πραγματοποιήσει τον ρόλο της, θα πρέπει να έχει την αυτοτέλειά της ώστε να παρεμβαίνει στο έργο των υπουργείων εντάσσοντας την ισότητα, η οποία αποτελεί οριζόντια πολιτική. Στο Υπουργείο Εργασίας αυτός ο ρόλος υποβαθμίζεται και εξαφανίζεται.

Γ. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο και στο εθνικό κοινοβούλιο

Με 61 γυναίκες στο εθνικό Κοινοβούλιο (20,66%) και 5 γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο (9,8%) δεν έχουμε περιθώρια ούτε για νέα πειράματα με μετακινήσεις, ούτε για υποβάθμιση της Γραμματείας.

 

* Η Φωτεινή Σιάνου είναι ακτιβίστρια για την ειρήνη τη μη βία και τα δικαιώματα των γυναικών

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο