Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα μαγειρέματα με το Σύνταγμα

Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ποτέ σε εκτίμηση την απλή αναλογική. Αντιθέτως, ακόμη και τον Νόμο Σκανδαλίδη που έδινε μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα τον είχε καταψηφίσει το 2004 ως “υπέρμετρα αναλογικό”

Είναι γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ποτέ σε εκτίμηση την απλή αναλογική. Αντιθέτως, ακόμη και τον Νόμο Σκανδαλίδη που έδινε μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα τον είχε καταψηφίσει το 2004 ως “υπέρμετρα αναλογικό”. Και τον... διόρθωσε τέσσερα χρόνια αργότερα, αυξάνοντας το μπόνους σε 50 έδρες. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης “απειλούσε” προεκλογικά με νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και με απλή αναλογική - λες και η αναλογική εκπροσώπηση των πολιτών είναι η συντέλεια του κόσμου! Και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποφύγει τη δοκιμασία της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές.

Για την ώρα, κανείς δεν λέει επισήμως το πώς, απλά το ψιθυρίζουν κάποιοι... αναλυτές. Αναθεωρητέο άρθρο σ’ αυτή τη Βουλή είναι το 54.1* - και έχει μπει προς αναθεώρηση με 153 ψήφους. Άρα απαιτεί 180 για να αναθεωρηθεί.

Και καθώς ο Κώστας Τασούλας είχε ξεκαθαρίσει κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ότι η Ν.Δ. δεν δεσμεύεται σε ποια κατεύθυνση θα γίνει η αναθεώρηση, θα μπορούσε να αλλάξει στο 54.1 τον αριθμό των ψήφων που χρειάζονται ώστε ο όποιος νέος εκλογικός νόμος να ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Να κάνει δηλαδή το “200”, “180” ή και “151”.

Ο μόνος τρόπος να το καταφέρει αυτό είναι να ψηφίσουν την αναθεώρηση του 54.1, εκτός από όλους τους βουλευτές της Ν.Δ., και όλοι οι συνάδελφοί τους του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- με ένα απόλυτα οριακό 180. Θα θέλουν άραγε όλοι να γίνουν “δεκανίκια” της Ν.Δ.;

* Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός κι αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Κ.Μπ.

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις