Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η θεωρία των δύο άκρων οδηγεί στον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η θεωρία των δύο άκρων οδηγεί στον φασισμό

«Θυμήθηκα ξανά κάποιον που μου 'χε πει αν συνηθίσεις τη σιωπή... σειρά μετά έχει η ντροπή!!!»

Active Member

Πιστεύω στο μέτρο. Είναι στοιχείο της αρμονίας και δεν έχει σχέση με το «μέτριο». Άρα είμαι αντίθετος με τα άκρα. Και ο δημοκρατικός διάλογος ενισχύει τέτοιες επιλογές πολιτικού πολιτισμού. Η παραποιημένη όμως διαχείριση του πολιτικού τρόπου αυτού ως πολιτική τακτική, π.χ. της κυβέρνησης, υποτάσσοντας το ευρύτερο δημοκρατικό συμφέρον στην ευκαιριακή αντιπαράθεση στο διαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό είναι επικίνδυνη.

Η ανησυχία αυτή λοιπόν με οδηγεί στις διαπιστώσεις που έχω ανάγκη να επισημάνω. Όταν ο φασισμός χτυπάει την πόρτα μας, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Με όρους που δυστυχώς αυτοί θέτουν.

Η εκμετάλλευση, γιατί όχι και σκοπούμενη, της θεωρίας των άκρων είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ' ό,τι φαντάζεστε. Και ακόμα σοβαρότερη όταν «βάζει στο ίδιο τσουβάλι» ιδεολογικές επιλογές (που μπορεί και εγώ να διαφωνώ) με την καθημερινή εγκληματική συμπεριφορά σε πράξεις ποινικά αδιαμφισβήτητα κολάσιμες, που στερούν το δικαίωμα ζωής, ελευθερίας ή αξιοπρέπειας σε συνάνθρωπο μας. Τότε έχουμε εκβαρβαρισμό.

Αξίζει, λοιπόν, να θυμόμαστε την ιστορία μας, γιατί αποτελεί κανόνα συμπεριφοράς στο παρόν.

Όταν η ΕΔΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση (προδικτατορικά), από τον ΙΔΕΑ έγινε προβοκάτσια με ζάχαρη σε τεθωρακισμένο όχημα στον Έβρο, που αποδόθηκε στην Αριστερά «για να δει ο κόσμος τι τους περιμένει αν πάρει και την κυβέρνηση». Τη δουλειά έκανε ο επίτροπος (ή στρατοδίκης, δεν θυμάμαι) στη δίκη Μπελογιάννη, κάποιος Γεώργιος Παπαδόπουλος. Και ο αείμνηστος Ηλιού είπε τότε: "Σε σας τους δεξιούς το λέω. Αυτός θα γίνει πρωθυπουργός και δεν θα γλυτώσετε ούτε σεις".

Ούτε δεκαετία δεν πέρασε και ο συνταγματάρχης Παπαδόπουλος "πρόλαβε" τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς (!) στο πραξικόπημα. Και τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και στην "Αυγή", φίλοι-ες μου γελάγανε ότι μπορεί να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα. Πόση ομοιότητα με τα πρόσφατα γεγονότα...

Επομένως η χθεσινή δολοφονία, οι προχθεσινοί τραυματισμοί των Κνιτών, οι προπηλακισμοί από χρυσαυγίτες σε στελέχη της Ν.Δ. (!) (Μελιγαλάς - Γράμμος), για να ξεκαθαρίζουμε ιδεολογικά τις γραμμές της Δεξιάς (τέρμα οι "ενταγμένοι" στο δημοκρατικό σύστημα, ζήτω οι "ηττημένοι" της ναζιστικής κατοχής), οδηγούν εκεί... Στις κοινωνικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που θα θωρακίσουν τις επιλογές που αποφασίστηκαν, θα γίνουν υπέρ αυτών που έκλεισαν την ΕΡΤ και στηρίχτηκαν γι' αυτό από την Χ.Α. με ιδεολογικό υπόβαθρο τη "σαπίλα του πολιτικού συστήματος" που έχει και βάση.

Και μην νομίσετε ότι θα πρόκειται για δικτατορία. Για δημοκρατική κυβέρνηση της Δεξιάς θα πρόκειται, με "τάξη" και πατριωτισμό - χριστιανισμό και λοιπά. Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών!!! Φτάνει πια με τους χρεωκοπημένους πολιτικούς. Γιατί για το τελευταίο ποιος μέσος πολίτης σκέφτεται διαφορετικά; Μήπως σκεφτόταν διαφορετικά μετά τα Ιουλιανά που τα ανάκτορα εισπράττανε τις λευκές επιταγές από Τσιριμώκους, Στεφανόπουλους κ.ά.;

Και στα σπλάχνα της η Ε.Κ. τότε είχε τον... Γρουφαλιά! Μην νομίζετε ότι τώρα η Ν.Δ. δεν έχει «εθνοσωτήρες» που λουφάζουν, περιμένοντας την «κατάλληλη στιγμή».

Και η Δημοκρατία; Βλέπουμε. Μετά, όπως έλεγε και ο Παπαδόπουλος. Και για δύο χρόνια είχε με το μέρος του μεγάλο μέρος των πολιτών. Άλλωστε δεν δηλώνουνε δα... και αποχώρηση από την Ε.Ε., όπως θα περίμενε κανείς από το πολιτικό στίγμα της Χ.Α. Εδώ "παίζουμε"!

Και τους ενισχύουμε!

Ανατριχιάζω με την σκέψη ότι ο κ. Κασιδιάρης πιθανά θα είναι δήμαρχος στην Αθήνα, ιστορική έδρα της άμεσης δημοκρατίας, ή με τις τροποποιήσεις του πρωθυπουργού στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις οποίες οι δημοκρατικοί υποψήφιοι θα είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους χρυσαυγίτες ως εξίσου διαγωνιζόμενοι ικανοί ατομικά (λες και αυτά που πιστεύουν δεν θα χαρακτηρίσουν την πολιτική τους συμπεριφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση). Ε, λοιπόν, εγώ π.χ. δεν θά 'θελα κάποιος να με σταυρώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με χρυσαυγίτη. Υπάρχει κι άλλος τρόπος για να ξεκαθαρίσουμε το πολιτικό τοπίο από το σάπιο του.

* Ο Κώστας Διάκος είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (με τους Οικολόγους), μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL