Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν Αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν Αριστερά

Η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης κέρδισαν τις εκλογές. Εκ του αποτελέσματος είναι μια μεγάλη νίκη. Από την άλλη, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ήταν μια μικρή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. Δεν είχαμε στρατηγική ήττα, όπως διακαώς ήθελαν το κατεστημένο της χώρας, η Ν.Δ. και όλο το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 8 μονάδες μέσα σε έναν μήνα από τις ευρωεκλογές και έχασε 4 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015!

Στο διάστημα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουλίου ακούστηκαν πολλά για την προχθεσινή ήττα. Ήταν το Μνημόνιο που έφερε και εφάρμοσε, οι Πρέσπες, αστοχίες και λάθη της κυβερνητικής θητείας, το Μάτι, το κότερο, η 13η σύνταξη, η αναντιστοιχία κόμματος και εκλογικής απήχησης, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και η επικοινωνιακή υπεροπλία του αντιπάλου κ.λπ.; Όλα αυτά μαζί; Ό,τι κι αν έφταιξε, πάντως, η ήττα με 1.800.000 ψηφοφόρους δείχνει ότι τίποτα από αυτά δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο από μόνο του, ίσως όλα μαζί να έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για την Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχυρό χαρτί και ο άνθρωπος που ακόμη και τώρα συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει το αντίπαλο στρατόπεδο που -και πριν και μετά τις εκλογές- επιθυμεί και προσδοκά, ακόμα και με σπέκουλα, να ανοίξει ο δρόμος διαδοχής του μέσα στο κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του θα πρέπει να αναλύσουν και να βρουν τα αίτια της ήττας και μαζί με αυτά να αρχίσουν την αναδιοργάνωση του κόμματος. Μετά τη βίαιη ενηλικίωση του 2015, έρχεται για το κόμμα η βίαιη ωρίμανση σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Οι παραδοσιακά κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις (Σοσιαλδημοκρατία και Χριστιανοδημοκρατία) στην Ευρώπη κλυδωνίζονται ή εξαφανίζονται. Οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται, μια εποχή των άκρων ανατέλλει. Το κοινωνικό συμβόλαιο με το οποίο κυβέρνησαν την Ευρώπη για εβδομήντα χρόνια μας τελείωσε, χρειάζεται νέο. Οι κυρίαρχες ελίτ έχουν πρόταση: τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και, με εφεδρεία, τον εθνικισμό και την Ακροδεξιά. Η αντίπαλη πλευρά την αναζητεί.

Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο μέτωπο, που να συγκρούεται με αυτές τις πολιτικές, που να υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο, την εργασία, τα δικαιώματα, τη φορολογική δικαιοσύνη, την κλιματική αλλαγή, την επικράτηση της πολιτικής επί της αγοράς. Λύσεις προοδευτικές απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και την κοινωνική οπισθοδρόμηση.

Αυτά θα πρέπει να έχει στο μυαλό της η Κουμουνδούρου στο δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης του κόμματος. Οι 1.800.000 ψηφοφόροι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν Αριστερά, χρειάζονται αριστερές προοδευτικές απαντήσεις στα προβλήματά τους.

Χρ. Κυρίτσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL