Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2019

Τη διεξαγωγή τακτικού συνεδρίου εντός του 2019 επιβεβαίωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Ταυτόχρονα, προσδιόρισε ποιες είναι οι αναγκαίες προσαρμογές που πρέπει να κάνει το κόμμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση για τον “μετασχηματισμό” του σε “μεγάλη παράταξη, με ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικό κίνημα”, όπως έχει ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που από το 2010, αλλά και πριν, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση” τόνισε ο Π. Σκουρλέτης (Στο Κόκκινο 105,5) και πρόσθεσε με νόημα: “Είναι σαφές ότι αν μιλάμε για προσαρμογή με βάση τις ανάγκες της εποχής, ναι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αναγκαία και πρέπει αυτή η προσαρμογή να μπολιάσει και τον τρόπο που λειτουργεί και το πολιτικό υποκείμενο, το κόμμα, αλλά και τον τρόπο που σχεδιάζει και σκέπτεται. Κακά τα ψέματα, το προηγούμενο διάστημα υπήρχε εκ των πραγμάτων επιλογή υποτίμησης και εγκατάλειψης αυτού που ονομάζουμε κόμμα”.

“Είναι πιο σύνθετα τα πράγματα από τα περί 'μετάλλαξης' ή 'εγκατάλειψης του χώρου της ιστορικής ή σύγχρονης Αριστεράς'. Αυτά τα ερωτήματα λοιπόν θα πρέπει να μη βιαστούμε να τα απαντήσουμε με επιδερμικό τρόπο, αλλά να κοιτάξουμε το περιεχόμενό τους” υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε ακόμη ο Π. Σκουρλέτης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον βασικό εκφραστή των δυνάμεων που κατά καιρούς εκφράζονταν από τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και σημείωσε ότι η αναθέρμανση των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με τους κοινωνικούς χώρους είναι κάτι -όχι μόνο απαραίτητο- που θα έπρεπε να το είχαν προσέξει και στα χρόνια της διακυβέρνησης.

Ν. Παππάς: "Ενιαίο, μεγάλο, λαϊκό κόμμα"

Για “ένα ενιαίο, μεγάλο και λαϊκό κόμμα” έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι η ανάγκη του προοδευτικού χώρου. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε μέτωπο εντός Βουλής, με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, με συμμαχίες και σε πολιτικό επίπεδο. Ανέφερε δε ως ενδεικτικά παραδείγματα τη συνυπογραφή από τα κόμματα της Αριστεράς κοινών προτάσεων νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού ή την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

“Ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από ένα ενιαίο, μεγάλο, λαϊκό κόμμα, με σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα και στην Αυτοδιοίκηση” υπογράμμισε ο Ν. Παππάς (στο ραδιόφωνο Νews 247). Για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι “θα κάνει δυναμική, προγραμματική, δομική αντιπολίτευση” και ότι επιδιώκει να αποτελέσει την κεντρική δύναμη στην αντιπολίτευση.

Το εκλογικό αποτέλεσμα διαψεύδει όσους παρακαλούσαν να παραλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιντιακά συγκροτήματα και πολιτικό προσωπικό και απέκλεισε ενδεχόμενο αλλαγής στην ηγεσία του κόμματος τόνισε.

Γ. Δραγασάκης: "Οργάνωση του προοδευτικού ρεύματος"

Την ανάγκη οργάνωσης του προοδευτικού ρεύματος επισήμανε ο Γιάννης Δραγασάκης σχολιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα το εκλογικό αποτέλεσμα στη Δυτική Αθήνα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα. “Το 38,6% που έδωσε η Δυτική Αθήνα στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα. Μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας. Μήνυμα υπεράσπισης των λαϊκών κατακτήσεων, διεκδίκησης των λαϊκών συμφερόντων και οργάνωσης του πλειοψηφικού προοδευτικού ρεύματος” ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: “Όλο το προηγούμενο διάστημα γυρίσαμε τους δήμους της Δυτικής Αθήνας, μιλήσαμε με τους ανθρώπους στις γειτονιές, κυρίως όμως τους ακούσαμε. Όλοι μας -όσοι εκλέγονται βουλευτές, αλλά και όσοι δεν εκλέγονται, τα στελέχη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ- από την πρώτη στιγμή θα είμαστε παρόντες, δίπλα τους, για να χτίσουμε μια βαθιά ριζωμένη σχέση εκπροσώπησης. Για ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των 86.267 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στις ανάγκες όλης της κοινωνίας της Δυτικής Αθήνας”.

Σ. Φάμελλος: "Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας"

“Υπάρχουν πάρα πολλά τηλεφωνήματα στην εκλογική μου περιφέρεια, από διάφορα μέρη που ο κόσμος ζητά να φτιάξουμε οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Είναι κάτι που αμελήσαμε στο παρελθόν. Συμμετέχω στην αυτοκριτική αυτή. Χρειάζεται να γίνει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πολύ γρήγορα χωρίς να χαθεί το δημοκρατικό προοδευτικό αξίωμα” τόνισε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο 105,5.

“Η Προοδευτική Συμμαχία δεν ήταν για μας μια ευκαιριακή εκλογική συμμαχία ή κίνηση τακτικής. Ήταν ουσιαστική, στρατηγική επιλογή, που αντιστοιχεί και σε οργανωτική λειτουργία - κοινωνική δικτύωση. Μια νέα ανάγνωση για το ποια είναι τα υποκείμενα της πολιτικής και ποια είναι τα σχήματα στη νέα εποχή που έχουν ανάγκη οι πολίτες” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Πρέπει να βρούμε τις μορφές δικτύωσης και οργάνωσης ώστε η Προοδευτική Συμμαχία ώστε να είναι εύληπτη από την κοινωνία και να αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά. Η Προοδευτική Συμμαχία έχει έρθει για να μείνει. Η καθυστέρησή της, η αντιστοίχιση της οργανωτικής μας δύναμης με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ του 2015 ήταν ένα από τα ελλείμματά μας που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό”.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι “θα είναι πολύ ισχυρή αντιπολίτευση και θα υπάρχει μια πολύ άμεση συμμετοχή του κόσμου”.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Δεν υπήρξε στρατηγική ήττα της Αριστεράς. Δεν ηττήθηκαν οι προοδευτικές ιδέες στη χώρα. Έχουν καταγραφεί στον ‘σκληρό δίσκο’ της κοινωνίας αλλαγές οι οποίες δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Είτε στο επίπεδο της κοινωνίας, είτε της παραγωγής ή της δημοκρατίας έχουν γίνει αλλαγές αποδεκτές από τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας μας που δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Αυτά που υποστήριζε ο Μάκης Βορίδης για την εξουδετέρωση της Αριστεράς δεν έγιναν” υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL