Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Ο μαγικός αριθμός 4% ως «πολιτικό δόλωμα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μαγικός αριθμός 4% ως «πολιτικό δόλωμα»

 

ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ τηλεοπτική διαφήμιση, σε μια παρέα ο υποψήφιος πατέρας άρχισε να μιλάει με θαυμασμό για τον επερχόμενο γιο του. Θα είναι τόσο σπουδαίος που θα παίξει και στην Μπαρτσελόνα, είπε. Εκεί πετάγεται η σύζυγος και τον ρωτάει. Και αν είναι κορίτσι; Πέφτει σιωπή. Ε, τότε δεν θα παίξει στην Μπαρτσελόνα, πετάγεται μια φίλη και όλοι γέλασαν.

ΑΥΤΗ η διαφήμιση μου θυμίζει τις εξαγγελίες της Ν.Δ. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει συνεχώς ότι στόχος του είναι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4%! Και όλες οι υποσχέσεις του για φοροελαφρύνσεις στηρίζονται σε αυτόν τον μαγικό αριθμό που, αν δεν προκύψει, ούτε αγόρι θα βγει ούτε και κορίτσι.

ΜΕΤΑ ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει μειώσεις φόρων. Εγώ ήθελα, αλλά δεν με άφησαν οι θεσμοί θα πει μετά! Και θα το πει, διότι πριν μειώσεις τους φόρους, πρέπει πρώτα να έχεις αναπληρώσει με ασφάλεια τα έσοδά σου, για να μην εκτροχιαστείς. Και, συνεχίζοντας, υπόσχεται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%!

ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ είναι πως ο ΦΠΑ στην εστίαση έχει μειωθεί από τον περασμένο Μάιο στο 11%, ενώ το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου σύνταξης που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μειώθηκε από 20% σε 13,33% από την 1η.1.2019! Στους δε αγρότες μειώνεται από 18% σε 12%.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ άλλο να αγνοείς ότι η Καβάλα απελευθερώθηκε από τον βουλγαρικό ζυγό και όχι από τον τουρκικό και άλλο να μη γνωρίζεις βασικά μεγέθη που ισχύουν και αφορούν τους εργαζόμενους και να θες να γίνεις πρωθυπουργός.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ως γνωστόν, εξαρτάται από δεκάδες παραμέτρους. Όταν «προϊόντα» όπως ο τουρισμός συνδέονται με τη σταθερότητα, την ειρήνη και την οικονομική ευημερία των ξένων επισκεπτών σε μια πολιτικά διχασμένη και αναστατωμένη από τον ρατσισμό Ευρώπη, με τις κρίσεις στη Βρετανία και την Ιταλία και τους φόβους στη γερμανική οικονομία για τους δασμούς του Τραμπ στις εξαγωγές, είναι τραγικό λάθος να κάνεις το «πολιτικό δόλωμα» πραγματικότητα.

ΓΙΑ ΝΑ προτιμηθεί μια χώρα για σοβαρές και υψηλού επιπέδου επενδύσεις απαιτείται κατάλληλο περιβάλλον, κοινωνική ειρήνη, φιλικές γειτονικές αγορές και επιστημονικό δυναμικό να κάνει τη διαφορά. Πόσο υπεύθυνος είσαι όταν υπόσχεσαι πράγματα που δεν εξαρτώνται μόνο από σένα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL