Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Στα ψιλά / Εις το όνομα των ανθρώπων και της τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Εις το όνομα των ανθρώπων και της τέχνης

«'Ανοίγουμε την πόλη μας στον κόσμο και ποτέ με ανάρμοστες πράξεις δεν εξαιρούμε τους ξένους από κάθε ευκαιρία να μαθαίνουν ή να παρατηρούν'. Το είπε ο Περικλής τον πέμπτο π.Χ. αιώνα. Τι λέτε, καλά δεν μας τα είπε;». Με αυτά τα λόγια ο Yo-Yo Ma απευθύνθηκε στο νεανικό κοινό που το βράδυ του Σαββάτου παρακολουθούσε μια αντιρατσιστική συναυλία στην πλατεία Κυψέλης που ήταν αφιερωμένη στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας και έχουν κάθε δικαίωμα στην ελληνική υπηκοότητα.

Ο Yo-Yo Ma είναι ένας καλλιτέχνης που δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς πρόκειται ίσως για τον κορυφαίο τσελίτσα στον κόσμο, που, λίγες ώρες μετά την έκπληξη που χάρισε στο κοινό της συναυλίας στην Κυψέλη, εμφανίστηκε στο Ηρώδειο για να ερμηνεύσει έξι σουίτες του Μπαχ. Ο Yo-Yo Ma έχει κερδίσει 18 Grammy, βραβείο Polar το 2012, Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών στις ΗΠΑ το 2001 και πλήθος άλλες διακρίσεις και κλείνοντας το σύντομο πέρασμά του από την πλατεία Κυψέλης, απευθυνόμενος στο κοινό είπε: «Μείνετε ανοιχτοί, μείνετε θαρραλέοι, σας ευχαριστώ πολύ». Στη συνέχεια ερμήνευσε τη "Σαραμπάντα" από την 3η σουίτα για σόλο τσέλο του Μπαχ και συνόδευσε τη μπάντα στο "One Love" του Μπομπ Μάρλεϊ.

Το βράδυ του Σαββάτου η πλατεία Κυψέλης ήταν γεμάτη, με το νόημα που 'χει κάτι απ’ τις φωτιές που σιγοκαίνε στις καρδιές όσων αντιστέκονται στην απανθρωπιά, στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στη χυδαιότητα. Ένα νόημα που μετουσιώθηκε σε λέξεις και νότες από έναν διεθνούς φήμης καλλιτέχνη που, σπάζοντας τα στερεότυπα, βρέθηκε στην πολυπολιτισμική πλατεία Κυψέλης την ίδια ώρα που η πρωτεύουσα έζεχνε από τη ρατσιστική μπόχα και τον κοινωνικό κανιβαλισμό της "Athens Voice".

Γιατί μπορεί να υπάρχουν οι «κανονικοί» άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τα μηνύματα της Athens Voice, ευτυχώς όμως υπάρχουν και όλοι όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν το σαββατόβραδο στην πλατεία Κυψέλης για να σταθούν δίπλα στα παιδιά των μεταναστών, στα παιδιά της δεύτερης γενιάς που αγωνίζονται ώστε να μην πηδούν από παράθυρα για να γλιτώσουν τη σύλληψη και την απέλαση αν δεν είναι αρκετά καλοί στο μπάσκετ.

Για τους «μη κανονικούς» λοιπόν αυτού του τόπου, η παρουσία και το μήνυμα ενός τόσο σημαντικού και εμβληματικού καλλιτέχνη όπως ο Yo-Yo Ma ήταν μια ώθηση που τόσο λείπει στις μέρες μας από τους ανθρώπους της τέχνης που συνήθως επιλέγουν τη βολική σιωπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL