Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στο μέλλον το στοίχημα της κάλπης...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μέλλον το στοίχημα της κάλπης...

 Και να σκεφτείς ότι πρόκειται για τη μητέρα όλων των μαχών. Καθώς εδώ, τώρα κρίνονται όλα. «Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας» κατά πώς επιμένει το κεντρικό εκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Δίχως πάντως κι αυτός, ο ΣΥΡΙΖΑ, ν’ ανεβάζει κομμάτι την κλίμακα των δεδομένων απαιτήσεων της στιγμής. Και θα μπορούσε. Θα είχε λόγους να το κάνει...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟΥ

Θα είχε κάθε λόγο να ανεβάσει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωσή του. Όχι βέβαια σε σχέση προς τις ευρωεκλογές, αλλά προς τις αμέσως προηγούμενες εθνικές εκλογές, εκείνες του Σεπτεμβρίου του 2015. Αλλά και δεδομένου ότι, κατά κύριο λόγο, προσβλέπει στην ενεργοποίηση όσων είχαν επιλέξει την αποχή την 26η Μαΐου.

Όσο και των ψηφοφόρων μικρότερων κεντρώων, κεντροαριστερών και αριστερών σχηματισμών, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να προχωρήσουν, αυτή τη φορά, σε επιλογή «κυβερνησιμότητας». Η Ν.Δ. από την άλλη, βολεύεται μ’ αυτό το κλίμα, το χαλαρό, το άνευρο, το αφυδατωμένο. Εκείνη, έχοντας για λογαριασμό της τον αέρα της ευρωεκλογικής επιτυχίας, θα ευχόταν να μην συμβεί απολύτως τίποτα. Να ξυπνήσουμε όλοι μας κατευθείαν το πρωί της 7ης Ιουλίου μπροστά στην κάλπη. Δεν ισχύει το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κατά διάνοια. Τι κάνει γι’ αυτό; Έως τώρα, όχι και πολλά...

Σε τρεις άξονες κινείται, αυτή τη φορά, η εκλογική τακτική του κυβερνώντος κόμματος. Στην ανάδειξη των κυβερνητικών πεπραγμένων της τετραετίας 2015-2019. Στην παρουσίαση του από δω και πέρα κυβερνητικού του προγράμματος. Και στην αποκάλυψη του σχεδίου της Ν.Δ. Προπάντων κατά το μη ομολογούμενο σκέλος του. Αυτό που έχει αποκληθεί «κρυφή ατζέντα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθώς μάλιστα πρόκειται για το σοβαρότερο, και το ισχυρότερο ως προς τις επιπτώσεις του, στη ζωή των πολιτών...

Το ζήτημα βρίσκεται στη δοσολογία

Σωστή η επιλογή, χωρίς αμφιβολία. Έχουν υποχρέωση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του να προβάλουν και να αναδείξουν και τους τρεις περί ων ο λόγος πολιτικούς άξονες. Το ζήτημα βρίσκεται στη δοσολογία. Επ’ αυτής και το στοίχημα. Από την επιτυχία του οποίου θα κριθούν πολλά. Ίσως τα πάντα.

Τα κυβερνητικά πεπραγμένα της τετραετίας έχουν και παραέχουν, ασφαλώς, τη σημασία τους. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο. Όμως οι λαοί δεν ψηφίζουν συνήθως επ’ ονόματι των πεπεραγμένων. Δεν επιλέγουν με βάση αυτά που έγιναν, αλλά μ’ εκείνα που πρόκειται, μ’ εκείνα που περιμένουν να γίνουν. Υπάρχουν, στο διεθνές πεδίο, παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία επιφανείς ηγέτες έχασαν εκλογές, μετά από μεγάλες τους επιτυχίες. Με εντυπωσιακότερα εκείνο του Βενιζέλου μετά τη Συνθήκη των Σεβρών και του Τσόρτσιλ μετά τη νίκη επί του Άξονος.

Όμως οι πολίτες βλέπουν προπάντων μπροστά και όχι πίσω. Άδικο; Μπορεί. Όμως έτσι είναι. Κι ύστερα η κυβέρνηση δεν έδωσε, εδώ που τα λέμε, και μεγάλο βάρος στην προβολή του έργου της στη διάρκεια της τετραετίας. Άσε που δεν διέθετε και ενημερωτικούς ιμάντες προβολής - αντιθέτως. Τόσο ώστε μεγάλες κατηγορίες πολιτών να αγνοούν το κυβερνητικό έργο κατά τα βασικά του σημεία.

Όσο για τον δεύτερο άξονα, την αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας της Ν.Δ., επί της οποίας φαίνεται πως επιμένουν σήμερα τα περισσότερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, είναι πιθανό, εξαιτίας ακριβώς της συγκυρίας μεγάλο μέρος των πολιτών να δυσπιστεί. Εκλαμβάνοντας τα σχετικά ως προεκλογικού χαρακτήρα κινδυνολογία.

Το βάρος όθεν πέφτει, κατά κύριο λόγο, στο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Εκεί θα έπρεπε (εκεί πρέπει) να εστιάσει τις προσπάθειές του το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Προπάντων εκεί. Αυτό περιμένει ν’ ακούσει, αυτό θέλει να καταλάβει ο κόσμος. Πολύ περισσότερο που τώρα πια ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα καθ’ όλη του την έκταση.

Δίχως μνημονιακές δεσμεύσεις και πέρα από την έξωθεν επιτροπεία. Με έμφαση ασφαλώς στη δύναμη του κοινωνικού, του αριστερού προσήμου αυτού του προγράμματος. Κάτι που, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν το έχει επιχειρήσει έως τώρα επαρκώς. Ας ποντάρει λοιπόν εκεί αυτή την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Και δεν θα χάσει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL