Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Γιάννης Ραγκούσης, υποψήφιος στη Β' Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Γιάννης Ραγκούσης: Μόνον η προοδευτική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει την επιστροφή της σκληρής Δεξιάς του Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Ραγκούσης, υποψήφιος στη Β' Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Γιάννης Ραγκούσης: Μόνον η προοδευτική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει την επιστροφή της σκληρής Δεξιάς του Μητσοτάκη

«Η αγωνία, η σύγχυση και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη τον κάνουν να παραφέρεται και τελικά να αυτογελοιοποιείται μιλώντας για εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο» σχολιάζει για τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Ο υποψήφιος στη Β’ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι διαψεύστηκαν ανεπανόρθωτα οι διακινητές σεναρίων και τονίζει ότι την απόφαση στράτευσής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ την οριστικοποίησε μετά την ήττα των ευρωεκλογών, «δηλαδή στα πολύ δύσκολα», θεωρώντας το καθήκον του απέναντι στους πολλούς και «απέναντι στα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, που τα αφιέρωσα να υπηρετώ την προοδευτική παράταξη από 18 ετών».


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΛΙΟΝΑΚΗ

* «Γιατί να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία;». Τι απαντάτε στους πολίτες που  συναντάτε και σας το ρωτούν στη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, τη Νίκαια, τον Ρέντη, τον Κορυδαλλό, το Πέραμα, τη Σαλαμίνα;

Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για να επιλέξει ο κάθε πολίτης να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Και απαριθμώ τους βασικότερους:

Πρώτον, για να επιστρέφουν τα πλεονάσματα που θα παράγει η χώρα στους πολλούς κι όχι να αναδιανέμονται υπέρ των λίγων, υπέρ της παρασιτικής ελίτ που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης.
Δεύτερον, για να μην παραδοθεί η χώρα στον έλεγχο της πιο κατεστημένης και αμφιλεγόμενης οικογένειας, της οικογένειας Μητσοτάκη.

Τρίτον, για να έχουμε στις 8 Ιουλίου άμεσα σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης κι όχι να εμπλακούμε σε καταστάσεις παρατεταμένης προεκλογικής κρίσης με εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης απαιτώντας να λάβει λευκή επιταγή.

Ειδικά οι πολίτες της Β’ Πειραιά, που έχουν μεγάλη αγωνιστική παράδοση για την ανατροπή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής, στην οποία τους καταδίκασε, για δεκαετίες, μια άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη, έχουν και έναν πρόσθετο λόγο: Στα χρόνια της κρίσης, σ’ αυτή την περιοχή οι αντιθέσεις ανάμεσα στις δεξιές πολιτικές και στις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις έγιναν ακόμα πιο έντονες και πιο φανερές.

Οι κάτοικοι της Β’ Πειραιά είδαν την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να προωθεί την εμπορευματοποίηση της έκτασης των Λιπασμάτων, να διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις, να αφήνει χωρίς κοινωνική ασφάλιση τους ανέργους και να αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα ειδικά στον χώρο της ναυπηγοεπισκευής πολλοί εργαζόμενοι να πέφτουν θύματα ατυχημάτων.

Από την άλλη είδαν τη σημερινή κυβέρνηση να καταργεί τους νόμους που προωθούσαν βιομηχανικές χρήσεις στα Λιπάσματα, να εξαιρεί αυτή και μια σειρά άλλες λιμενικές εκτάσεις από τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και να τις παραχωρεί στους δήμους για αξιοποίηση προς όφελος των πολιτών. Ακόμα είδαν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, να επιτρέπει δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους ανέργους στα νοσοκομεία, να διαμορφώνει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους τους εργαζόμενους.

Προφανώς, πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά για να εκλείψουν οι συνέπειες της κρίσης στην περιοχή αυτή, ν’ ανασυγκροτηθεί η ναυπηγοεπισκευή και κυρίως να δημιουργήσουμε τους όρους για βιώσιμη ανάπτυξη, με σταθερές θέσεις εργασίας, με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Όμως, αυτά θα γίνουν μόνο με μια προοδευτική κυβέρνηση. Μόνο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας θα σταθεί αρωγός στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες.



* Μπορεί να «γυρίσει» στις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Ή μήπως με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κόσμος ήδη έχει επικυρώσει το σχέδιο Μητσοτάκη;

Μπορεί να «γυρίσει» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και δεν το ισχυρίζομαι αυθαίρετα. Εκτός από τα ποσοστά και τους αριθμούς, υπάρχουν και οι άνθρωποι. Και εξηγούμαι: Εάν η Ν.Δ. είχε λάβει στις ευρωεκλογές 3 εκατομμύρια ψήφους, τότε δεν θα μπορούσε να χάσει τη νίκη στις 7 Ιουλίου. Όμως η Ν.Δ. -σε συνθήκες απόλυτης συσπείρωσής της τονίζω- έλαβε μόλις 1.850.000 ψήφους. Λίγες ψήφους παραπάνω από όσες είχε λάβει επί Σαμαρά το 2012.

Επομένως περίπου 4.000.000 Ελληνίδες και Έλληνες που αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες και που στις ευρωεκλογές δεν ψήφισαν τη Ν.Δ. μπορούν, εάν το επιλέξουν, να κλείσουν την κερκόπορτα στη Δεξιά. Μπορούν να εμποδίσουν την άλωση της χώρας και τη σάρωση της κοινωνίας από την πιο αντιλαϊκή ατζέντα που επιδιώκει να εφαρμόσει η Ν.Δ. Μπορούν να προστατέψουν τα συμφέροντά τους και το μέλλον τους. Μόνη τους δυνατότητα -με βάση τον εκλογικό νόμο- είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνον η προοδευτική ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει την επιστροφή της σκληρής Δεξιάς του Μητσοτάκη.


* Σε περίπτωση νίκης, αλλά όχι αυτοδυναμίας, της Ν.Δ. θα «τρέχουμε» πάλι στις κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο, όπως «απείλησε» ο κ. Μητσοτάκης, ή θεωρείτε ότι έχει βρει ήδη τον σύμμαχό του;

Η αγωνία, η σύγχυση και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη τον κάνουν να παραφέρεται και τελικά να αυτογελοιοποιείται μιλώντας για εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο.

Κοιτάξτε, ο κ. Μητσοτάκης -αν νικήσει- με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μπορεί να βρει συμμαχίες. Άλλωστε, γνωρίζουμε ότι εδώ και καιρό έχει συγκροτηθεί από ολιγάρχες, κόμματα και διάφορους πρόθυμους συνοδοιπόρους ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που προωθεί τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Μοναδικός τους στόχος να φέρουν στην εξουσία τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, που θα ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά. Το θέμα το δικό μας είναι να νικήσουμε έστω και με μια ψήφο διαφορά, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

* Μόλις μια μέρα μετά τη δήλωση του Κ. Κυρανάκη ότι το επίδομα που εξαγγέλλει η Ν.Δ. πως θα καθιερώσει θα είναι μόνο για τα «ελληνόπουλα», ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε MVP του ΝΒΑ. Τι συναισθήματα σας γέννησε αυτή η αντιφατική εικόνα; Ρωτάω εσάς, διότι ο δικός σας νόμος για τη χορήγηση της ιθαγένειας είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ το 2012 και μάλιστα στη συνέχεια είχατε σύγκρουση και με τον Αντ. Σαμαρά.

Η υπόθεση αυτή περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τι πραγματικά είναι η ελληνική Δεξιά. Είναι λοιπόν η παράταξη εκείνη που μπορεί -σπάζοντας όλα τα ρεκόρ υποκρισίας- να πολεμά λυσσαλέα τον νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή πήγαν σχολείο στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να παριστάνει πως πανηγυρίζει όταν κάποιο από αυτά τα παιδιά διαπρέπει στον τομέα του ως Ελληνίδα ή Έλληνας, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Πάντα και σε όλα τα θέματα αυτή είναι η ελληνική Δεξιά, υποκριτική και οπισθοδρομική.



* Η συμπόρευσή σας με τον ΣΥΡΙΖΑ επισημοποιήθηκε με την υποψηφιότητά σας στη Β’ Πειραιά, αν και νωρίτερα πολλοί έλεγαν πως θα καταλαμβάνατε κάποια κυβερνητική θέση ή θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας…

Προφανώς όλα αυτά τα σενάρια διαψεύστηκαν εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους διακινητές τους. Τελικά είμαι υποψήφιος βουλευτής με σταυρό χωρίς να έχω γίνει μέλος της κυβέρνησης. Τη δε απόφαση στράτευσής μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ την οριστικοποίησα μετά την ήττα των ευρωεκλογών, δηλαδή στα πολύ δύσκολα που λένε.

Πιστεύω βαθιά πως η συμμετοχή μου σε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη ήταν καθήκον μου και γι’ αυτό έγινε πράξη. Ήταν καθήκον μου απέναντι στους πολλούς, ήταν καθήκον μου απέναντι στην ιστορικά και κοινωνικά συντελεσμένη προοδευτική παράταξη, ήταν καθήκον μου απέναντι στα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, που τα αφιέρωσα να υπηρετώ την προοδευτική παράταξη από 18 ετών.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι υποψήφιος στη Β' Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL