Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Έχει σχέδιο η ΝΔ αλλά είναι από το χωριό, δεν το ξέρετε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχει σχέδιο η ΝΔ αλλά είναι από το χωριό, δεν το ξέρετε

Μάλιστα. Έχει σχέδιο. Ο Κ. Μητσοτάκης. Που όταν αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού, υπολογίζει ανάπτυξη 2% και όταν μιλάει στον ΣΚΑΪ, την υπολογίζει 4%.

Που εξαγγέλλει τη μείωση της φορολογίας στην εστίαση, ενώ έχει ψηφιστεί ήδη. Και την έχει ψηφίσει και η Ν.Δ. κιόλας.

Αν έχει σχέδιο, πάντως, να το πει και στον Σταϊκούρα. Ο οποίος χθες δεν ήξερε να πει στον Νάσο αν υπάρχει σχέδιο για υποχρεωτική επικουρική εισφορά 7% σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ή αν δεν υπάρχει.

Θα το δούμε όταν θα φέρουμε το νομοσχέδιο, είπε ο Σταϊκούρας. Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές.

Δηλαδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες -η μεσαία τάξη ντε!- και οι αγρότες να δώσουν την ψήφο τους χωρίς να ξέρουν αν ο Μητσοτάκης θα τους επιβάλει 7% επικουρική εισφορά.

Και θα το δει ο Σταϊκούρας αναλόγως πώς θα ξυπνήσει το πρωί που θα γράψει το νομοσχέδιο.

Κατά τα άλλα υπάρχει σχέδιο όμως. Το είπε και ο Μητσοτάκης. Οπότε μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι.

Παρακάτω: Πώς θα πληρωθούν τα 50 δισ. που απαιτούνται ώστε να καταβάλλονται οι τρέχουσες συντάξεις όταν αρχίσουν οι εισφορές να πηγαίνουν στις ασφαλιστικές;

Απάντηση της Ν.Δ. Από την ανάπτυξη. Ξέρετε. Αυτή που δεν ξέρουν να υπολογίσουν πόση θα είναι.

«Από τη ρωμαλέα ανάπτυξη» λέει ο Μητσοτάκης.

«Από την υψηλότερη ανάπτυξη, τις νέες δουλειές των επόμενων δεκαετιών» λέει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μητσοτάκη Στ. Πέτσας. Πειστικότατος και μετρημένος, χωρίς δημαγωγικές εξάρσεις.

«Ο ασφαλισμένος αποκτά πλήρη έλεγχο των χρημάτων που του ανήκουν, αποταμιεύονται, επενδύονται, γεννάνε!», προσθέτει.

Τώρα δύο εκδοχές υπάρχουν. Είτε αυτόν τον ενθουσιασμό τον νιώθουν πραγματικά, οπότε έχουμε να κάνουμε με νεοφιλελεύθερους ταλιμπάν.

(Οπότε το πραγματικό ερώτημα προς την κοινωνία είναι: θα εμπιστευόσασταν τις ασφαλιστικές εισφορές ολόκληρης της ζωής σας σε νεοφιλελεύθερους ταλιμπάν;)

Είτε αυτόν τον ενθουσιασμό δεν τον νιώθουν, αλλά προσπαθούν να τον νιώσουμε εμείς. ¨Όπως οι πλασιέ χρηματοδοτικών προϊόντων, που έχουν βρει έναν παππού με λεφτά στην άκρη και προσπαθούν να τον πείσουν να επενδύσει σε fund.

(Οπότε το ερώτημα προς την κοινωνία είναι: Σας προβληματίζει καθόλου ο ενθουσιασμός με τον οποίο προσπαθούν να βάλουν στο χέρι την επικουρική ασφάλιση;).

Αλλά, τέλος πάντων, έστω ότι έρχεται όντως ρωμαλέα ανάπτυξη, με νέες δουλειές και ψηλούς μισθούς... (πράγμα που σημαίνει ότι το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα θα σκάει από υγεία και δεν θα έχουμε λόγο να το πειράξουμε, αλλά τέλος πάντων…).

...είναι λογική φιλελεύθερων αυτή; Να πάρουμε 50 δισ. από την ανάπτυξη και να τα δώσουμε σε επικουρικές συντάξεις;

Τύφλα να ‘χουν οι Μαδούροι, δηλαδή. Αλλά όταν το κάνεις για να τακτοποιήσεις τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές, προφανώς δεν είναι μαδούρικο.

Δεύτερον. Ας μην πάμε σε περιπτώσεις κραχ ασφαλιστικών κ.λπ., που είναι ακραίες εκδοχές, αν και όχι τόσο απίθανες. Τα λεφτά του δεν μπορεί κάλλιστα να τα χάσει κάποιος όταν μια εταιρεία τα παίζει στα χρηματιστήρια;

Και μάλιστα να τα χάσει επειδή τρακάρανε δύο καράβια στον Περσικό, ή επειδή ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης, άδειασε δύο τράπεζες και εξαφανίστηκε.

Όταν λοιπόν χρήματα χάνονται, οι ασφαλιστικές προσπαθούν να κρατήσουν σταθερά τα κέρδη τους. Γιατί από αυτά εξαρτάται η τιμή της μετοχής, από την οποία καθορίζονται τα bonus των στελεχών και τα μερίσματα των μετόχων.

Για να κρατήσουν σταθερά τα κέρδη τους, θα ρίξουν τους ασφαλισμένους.

Διότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ασφαλισμένοι επωμίζονται και το ρίσκο. Οπότε μπορούν να τους ρίξουν ανετότατα και να τους πουν, ας μην επωμιζόσασταν το ρίσκο. Ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει καν ρίσκο. Πόσο μάλλον αν έχει υπάρξει.

Και αν δεν σας αρέσει, γυρίστε είκοσι χρόνια πίσω στον χρόνο και μην ψηφίσετε τον Μητσοτάκη.

Από την άλλη, γιατί να είμαστε καχύποπτοι; Έχουν ρίξει κανέναν οι ασφαλιστικές εταιρείες; Έχουν ρίξει κανέναν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Οι εταιρείες ενέργειας;

Από την άλλη, η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι το σύστημα θα είναι προαιρετικό. Γιατί οι ασφαλιστικές και οι τράπεζες, ενώ μπορούν, δεν θέλουν να βάλουν 75 δισ. στο χέρι, αρκούνται και με λιγότερα...

Είναι απίστευτο σε πόσο ηθικό κόσμο ζούμε τελικά!

Και η Ν.Δ. έχει το σχέδιο, αλλά δεν το έχει ακριβώς, μην ανησυχείτε, ψηφίστε την εσείς και θα το ξαναδεί μετά με την ησυχία της. Που δεν θα σας έχει και ανάγκη.

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL