Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Βιβλιοβούλιο για εν δυνάμει βιβλιόφιλους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Βιβλιοβούλιο για εν δυνάμει βιβλιόφιλους!

H εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», που ξεκίνησε τον Νοέμβριο στο Κανάλι της Βουλής, έφερε ξανά το βιβλίο ως επικαιρότητα, μετά από πολύ καιρό απουσίας, στην ελληνική τηλεόραση. Και το έκανε βασισμένη σε ένα κλασικό μοντέλο που ταυτόχρονα έχει φρέσκα στοιχεία, έτσι ώστε να καλύψει το μεγάλο κενό και ταυτόχρονα να προσελκύει το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου, από το στενά βιβλιόφιλο, κοινού.

Την αρχισυνταξία και παρουσίαση της εκπομπής, που τον Ιούνιο συμπληρώνει τα πρώτα τριάντα της επεισόδια, έχει ένας γνώστης του χώρου, ο Μανώλης Πιμπλής, που εργάστηκε επί είκοσι χρόνια στα «Νέα», ως δημοσιογράφος στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού και σήμερα είναι επίσης διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο ειδικοί είναι και οι συνεργάτες του. Γιατί, μετά από ένα πρώτο μέρος που καταλαμβάνει πάνω από το ήμισυ του χρόνου της εκπομπής και έχει τη μορφή συνέντευξης που παίρνει ο παρουσιαστής από έναν συγγραφέα (ενίοτε όμως και από εκδότη ή μεταφραστή), ακολουθούν ακόμα δύο μέρη στην εκπομπή. Πρόκειται για το «Ξεφυλλίζοντας», όπου ακόμη μία έμπειρη δημοσιογράφος του χώρου, πολλά χρόνια στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και όχι μόνο, η Σταυρούλα Παπασπύρου, μιλάει για τρία-τέσσερα καινούργια βιβλία κάθε φορά. Για να ακολουθήσει ένα τρίτο μέρος, το πεντάλεπτο με το «Κριτικό βλέμμα» του βιβλιοκριτικού Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Έτσι η εκπομπή, μέσα σε μόλις μισή ώρα, καταφέρνει και δείχνει συνοπτικά και με ενδιαφέρουσα ροή επιλογές από τη νέα παραγωγή, τόσο μιλώντας για τα ίδια τα βιβλία όσο και μιλώντας με τους συγγραφείς τους.

Η εκπομπή παίζεται κάθε Κυριακή, στις 8 μ.μ., και επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Έχει ποικιλία επιλογών, τόσο από τη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, όσο και από το δοκίμιο. Με υψηλά στάνταρ ποιότητας και χωρίς ακαδημαϊσμό, φέρνει έναν νέο αέρα και αποδεικνύει ότι και με λίγα μέσα μπορούν να γίνονται σημαντικά πράγματα όταν οι άνθρωποι που τα χειρίζονται είναι κατάλληλοι, γνώστες του αντικειμένου και ικανοί να παράξουν ένα αποτέλεσμα που να απευθύνεται σε όλους. Την Κυριακή φιλοξενήθηκε στο στούντιο του σταθμού ο Γερμανός συγγραφέας Χανς Γιόαχιμ Λανγκ, του οποίου το βιβλίο «Μπλοκ 10», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από το University Studio Press, μιλάει για τις Εβραίες (κυρίως) γυναίκες στις οποίες γίνονταν ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς, το 20% των οποίων μάλιστα ήταν Σεφαραδίτισσες της Θεσσαλονίκης.

Την ερχόμενη Κυριακή η εκπομπή φιλοξενεί τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Φίλιππο Τσιμπόγλου. Και αμέσως μετά τις εκλογές θα φιλοξενήσει τον Πέτρο Μάρκαρη.

Είναι μια εκπομπή ανοιχτών οριζόντων, χωρίς στεγανά, με μόνο κριτήριο την ποιότητα και το ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον των επιλογών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL