Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βασική μεταρρύθμιση για επενδύσεις το χωροταξικό

Ο Γ. Σταθάκης αποτυπώνει τις μεγάλες αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση - "Οι δασικοί χάρτες, τους οποίους παραλάβαμε στο 1% της χώρας, σήμερα βρίσκονται στο 49% και μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι στο 95%"

Στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις τις οποίες υλοποίησε η παρούσα κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη και ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων στη χώρα εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη χθεσινή του ομιλία στο 2nd InvestGR Forum 2019: Foreign Investments in Greece.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης, «οι βασικές παρεμβάσεις μας αφορούν τρεις τομείς: τον χωρικό σχεδιασμό, τη γραφειοκρατική δομή του κράτους και το φορολογικό σύστημα. Προφανώς, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα, αλλά δώσαμε το έναυσμα για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με διαφάνεια, ασφάλεια δικαίου και απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων». Αναλυτικότερα, επισήμανε ότι «στον τομέα του χωρικού σχεδιασμού η Ελλάδα βίωνε έναν πρωτόγνωρο αναχρονισμό», αφού στον χάρτη της χώρας δεν είχαν αποτυπωθεί οι χρήσεις γης, τα δάση, οι παραλίες. «Αυτό για έναν επενδυτή φαντάζει ως το πρώτιστο και υπέρμετρο στοιχείο παρεμπόδισης, διότι δεν είναι σαφές πού μπορεί κανείς να επενδύσει τι. Προχωρήσαμε έτσι σε πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου, αλλά και την υπέρτατη αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος".

Κτηματολόγιο: Προκηρύχθηκε το υπόλοιπο 75%

"Οι δασικοί χάρτες, τους οποίους παραλάβαμε στο 1% της χώρας, σήμερα βρίσκονται στο 49% και μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι στο 95%. Το Κτηματολόγιο ήταν στο 25% το 2015, σήμερα έχει προκηρυχθεί το υπόλοιπο 75% και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, ενώ οι χρήσεις γης και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια κινούνται πλέον σε ένα σαφή πλαίσιο. Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται το μεγάλο περιβαλλοντικό βάρος που έχει η ελληνική επικράτεια. Υπενθυμίζω ότι είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά την έκταση του Δικτύου Natura» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στα σημαντικά βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Πολεοδομία, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο, όπως και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Άδειες μέσω της οποίας, για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν άδεια χωρίς να χρειάζεται να έχουν επαφή με την πολεοδομία.

Για το φορολογικό σύστημα σημείωσε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας και διαφάνειας το οποίο θα κριθεί τα επόμενα χρόνια σε ένα επίπεδο διαφορετικών πολιτικών που έχουν τα κόμματα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ξέρουν μόνο να γκρεμίζουν

Να γκρεμίζεις είναι εύκολο, το δύσκολο είναι να χτίσεις. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. επιδόθηκε συστηματικά σε μια χυδαία επιχείρηση κατεδάφισης όλων των κόπων του ελληνικού λαού, αυτών που επέτρεψαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις