Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: / Σ. Φάμελλος: Ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: / Σ. Φάμελλος: Ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με προσωπικό

Ενίσχυση του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών μετά την πολυετή συρρίκνωσή τους και "άρση" της υποχρηματοδότησης περιλαμβάνει το τριετές σχέδιο (2019-2021) για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών σε εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τα δάση.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος, για την υλοποίησή του έχουν δεσμευτεί 140 εκατ. ευρώ και ήδη δρομολογείται η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 200 μονίμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και η πρόσληψη 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε με συμβάσεις έργου είτε με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών και την υλοποίηση των προβλεπόμενων σε αυτές έργων. Οι πόροι προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών για τους τακτικούς προϋπολογισμούς του ΥΠΕΝ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όσο και από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η βασική καινοτομία του σχεδίου δράσης -το οποίο έλαβε υπόψη τις προτάσεις της επιτροπής Γκολντάμερ-, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία τεχνικών εργαλείων προκειμένου να προλαμβάνονται οι δασικές πυρκαγιές στη μεικτή ζώνη δάσους - κατοικίας. Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 1.130.000 ευρώ, ώστε να γίνει εντοπισμός των περιοχών δασών - κατοικιών άμεσης προτεραιότητας (hot spots), να δημιουργηθούν ειδικά σχέδια πρόληψης για τη ζώνη αυτή και να εφαρμοστούν αυτά πιλοτικά σε τρεις περιοχές της χώρας και στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν. Σίγουρα θα αφορούν την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, είπε.

Το σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία με σύγχρονα εργαλεία τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, νέες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών δασών και σχέδια αντιπυρικής προστασίας, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση της καύσιμης ύλης και του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Ο Σ. Φάμελλος, αναφερόμενος στην προτέρα κατάσταση, σημείωσε ότι το 1998 οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες ήταν 6.196 και το 2014 μειώθηκαν στους 2.904. Χειρότερη είναι η εικόνα στη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας. Το 2008 διατέθηκαν 80 εκατ. ευρώ και το 2018 οι πόροι έπεσαν μόλις στα 10 εκατ. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Σχέδιο Δράσης τις επόμενες ημέρες θα λάβει τη μορφή υπουργικής απόφασης.

Ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Ταφύλλης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι το σχέδιο πρόληψης αποτελεί μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης διαχείρισης κινδύνων συμπληρώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που η Δασική Υπηρεσία εμπλέκεται στον σχεδιασμό καταστολής των δασικών πυρκαγιών και η Πυροσβεστική στην πρόληψη. Χαρακτήρισε την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των πολιτών κρίσιμο μέγεθος στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών λέγοντας ότι στην Ευρώπη το 95% οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια.

Το σχέδιο δράσης είναι αποτέλεσμα συγκροτημένης και στοχευμένης δουλειάς των τελευταίων μηνών, υπογράμμισε η βουλευτής Κ. Ιγγλέζη θυμίζοντας πως "τις τελευταίες δεκαετίες ο δασικός χώρος βίωσε την απαξίωση του έργου του, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Αυτό προφανώς έχει πολιτικό πρόσημο και σηματοδότησε την πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, για τους οποίους ο φυσικός πλούτος της χώρας αποτέλεσε είτε τροχοπέδη στα αναπτυξιακά τους σχέδια είτε ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας ολίγων".

Απόπειρα κατάργησης των δασικών χαρτών από την πίσω πόρτα

Σε ερώτηση για τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις (συστάδες αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις) ο Σ. Φάμελλος, μεταξύ άλλων, απάντησε ότι το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ επιχειρεί να απαντήσει σε προβλήματα τουλάχιστον 40 χρόνων, τα οποία επέτρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να δημιουργηθούν. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί, χωρίς να την κατονομάσει, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση του άρθρου 24 του συντάγματος με αλλαγή του ορισμού της έννοιας του δάσους και της ημερομηνίας για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής από το 1945 στο 1975. Χαρακτήρισε δε την πρόταση αυτή απόπειρα να καταρρίψουν από την πίσω πόρτα την κύρωση των δασικών χαρτών που έχει φτάσει σήμερα στο 44,31% της έκτασης της χώρας, από το 1,09% πριν από δύο χρόνια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL