Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος / Τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος: Πρόσθετες παρατάσεις για υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος / Τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος: Πρόσθετες παρατάσεις για υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας

Έως έξι μήνες δύναται κατά περίπτωση να παραταθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους εσωτερικού, πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης, στις υπό κτηματογράφηση περιοχές του υπολοίπου της χώρας, διαδικασία που ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου του 2018. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίστηκε χθες.

Οι παρατάσεις θα δίνονται με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΝ, που μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ από τη λήξη της προηγούμενης παράτασης μέχρι τη δημοσίευσή τους. Οι πρώτες περιοχές όπου λήγει η αρχική τρίμηνη παράταση, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, είναι η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κω και η Ρόδος. Εξάλλου, χθες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοίνωσε, μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού και για το Ελληνικό Δημόσιο, παράταση κατά τρεις μήνες της προθεσμίας υποβολής σε όλες τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση, περί τις 44 Περιφερειακές Ενότητες. Εδώ, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων είναι εξάμηνη.

Επιπλέον από την Τετάρτη 22 Μαΐου ξεκινάει η κτηματογράφηση σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αρχίζει στις 22.5.2019 και λήγει στις 22.8.2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 22.11.2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και για το Ελληνικό Δημόσιο. Ο δημόσιος φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο καλεί όσους έχουν ακίνητη περιουσία σε αυτές τις περιοχές να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Ανακατασκευή πυρόπληκτων, απλοποίηση των διαδικασιών

Με τις ρυθμίσεις δεύτερης τροπολογίας επιχειρείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών ανακατασκευής των πληγέντων κτισμάτων ενόψει και της θερινής περιόδου.

Ειδικότερα, για ανακατασκευή των πυρόπληκτων κτισμάτων των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και έχουν οριοθετηθεί ως πυρόπληκτες, προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή και έκδοση της οικοδομικής άδειας και εν συνεχεία ελέγχου εντός 10 ημερών από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του τοπογραφικού της πληρότητας και ορθότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων, μελετών κ.λπ. Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών, είτε βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών περί μη υπαγωγής της έκτασης στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, είτε βεβαίωσης καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής που χορηγείται από τον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ), για την έκδοση της οποίας διενεργείται έλεγχος.

Με άλλη διάταξη απλουστεύεται η διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης περί μη υπαγωγής της έκτασης στις διατάξεις δασικής νομοθεσίας.

Προβλέπεται η υποβολή απλού, και όχι θεωρημένου, αλλά ευκρινούς αντιγράφου της οικοδομικής άδειας στην οικεία Διεύθυνση Δασών από τον αιτούντα - ιδιοκτήτη, οριοθετημένης πυρόπληκτης περιοχής.

Κατ’ εξαίρεση, στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου επιτρέπεται η έκδοση αδειών αναθεώρησης, εργασιών μικρής κλίμακας σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα. Στις πυρόπληκτες περιοχές παύει η καταβολή προστίμων αυθαιρέτων. Στην τροπολογία περιλαμβάνεται και η προαναγγελθείσα κατάργηση των προσαυξήσεων κατά 10% και 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου για την ταχτοποίηση αυθαιρέτων.

Εξάλλου, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος και η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ρ. Κλαμπατσέα συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ). Η επιτροπή κατοίκων κατέθεσε υπόμνημα προτάσεων και συζητήθηκαν θέματα που ρυθμίζει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, “σε εξέλιξη είναι στοχευμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους δήμους και εκπροσώπους επιτροπών των κατοίκων ώστε οι απόψεις τους να συνεκτιμηθούν και να ενσωματωθούν στην πρόταση της μελέτης του ΕΧΣ για τις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. Το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του ΕΧΣ είναι η προέγκριση της σχετικής μελέτης η οποία θα εξεταστεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στα μέσα της επόμενης εβδομάδας”.

Συνάντηση για την ανάπτυξη της Γαύδου

Το πλαίσιο των προτεινόμενων δράσεων με βασικό όχημα την αξιοποίηση του νέου, καινοτόμου θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Γαύδου παρουσίασε η δήμαρχος του νησιού Ευ. Καλλινίκου στον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη.

Σε σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο επισημάνθηκε ότι στόχος είναι να καταστεί η Γαύδος πράσινο και καινοτόμο νησί στα πεδία της ενέργειας, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και του εξηλεκτρισμού των μεταφορών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη στις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL