Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Αυστηρότερες ρυθμίσεις για έργα και εγκαταστάσεις δίπλα στο κύμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρότερες ρυθμίσεις για έργα και εγκαταστάσεις δίπλα στο κύμα

Με εκτεταμένες βελτιώσεις, προσθήκες και διαγραφές, 68 τον αριθμό, διορθώνονται οι προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου και αποτρέπεται μετά τον Ιούλιο του 2011 (η κόκκινη γραμμή) η τακτοποίηση νέων αυθαιρεσιών στον αιγιαλό και την παραλία, ενώ παράλληλα περιορίζεται δραστικά το πλήθος των υφιστάμενων έργων και εγκαταστάσεων που μπορούν να διατηρηθούν.

Στον κατάλογο των 68 νομοτεχνικών βελτιώσεων κυριαρχεί η αντικατάσταση της λέξης "αδειοδότηση" από τη φράση "παραχώρηση χρήσης" και η φράση "εξαίρεση από την κατεδάφιση" διαγράφεται από τη συντριπτική πλειονότητα των διατάξεων του σχεδίου νόμου... Η διάταξη (άρθρο 34, παράγραφος 1, β) που προέβλεπε στο διηνεκές εξαίρεση από την κατεδάφιση διαφόρων αυθαίρετων έργων και δραστηριοτήτων (π.χ. εθνικής σημασίας, υποδομής δικτύων κοινής ωφελείας κ.λπ.) πάνω στο κύμα, καταργήθηκε.

Ειδικότερα (άρθρο 28), για τα υφιστάμενα έργα και εγκαταστάσεις με βάση αναπτυξιακούς νόμους και συμβάσεις που έληξαν (π.χ. του ΕΟΤ, του Ελληνικού Δημοσίου, τη Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, των ΟΤΑ κ.ο.κ.), ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής, σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας κ.λπ., για την παραχώρηση της χρήσης και της διατήρησής της προστίθεται η προϋπόθεση αυτά να λειτουργούν νόμιμα.

Αποκλείεται η διατήρηση της παραχώρησης τεχνικών έργων και εγκαταστάσεων ιδιωτών που συνδέονται με αρχικά αδειοδοτημένα έργα τα όποια έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 28η.7.2011. Αυτό επιτρέπεται για έργα και εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς σκοπού και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του θα καθορίζονται, σύμφωνα με νέα διάταξη, από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις κατά περίπτωση (αν αφορούν βιομηχανικές μονάδες, ξενοδοχειακές, λατομικά και βιομηχανικά ορυκτά).

Πάλι στο άρθρο 34, ειδικά για ξενοδοχειακές μονάδες του ΕΟΤ, αυτές που είχαν κατασκευαστεί από το Δημόσιο κ.λπ., τώρα προβλέπεται ότι μπορούν να λάβουν παραχώρηση χρήσης μόνο για τα έργα "που είναι ουσιωδώς απαραίτητα για τη λειτουργία τους", αντί της καταργηθείσας διατύπωσης "ή αποτελούν λειτουργικό σύνολο με τα εν λόγω καταλύματα ή ξενοδοχειακές μονάδες του ΕΟΤ".

Για έργα και κατασκευές, παράνομες, χωρίς παραχώρηση χρήσης, για τις οποίες προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο ότι από την κατάθεση της αίτησης για παραχώρησή της και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναστέλλεται η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής και η έκδοση νέων, χθες προστέθηκε διευκρίνιση με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι εξαιρούνται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία έχουν τελεσιδικήσει "'κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης".

Στο άρθρο 33, η παραχώρηση χρήσης για ερευνητικούς σκοπούς καθώς και για έρευνες ενεργειακών αποθεμάτων περιορίστηκε μόνο στους ερευνητικούς σκοπούς. Στις μεταβατικές διατάξεις προστέθηκε νέα ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι μέχρι 28.7.2011 έργα και εγκαταστάσεις για τα οποία κατά τον χρόνο κατασκευής τους δεν υπήρχε η υποχρέωση έκδοσης αναγκαίων αδειοδοτήσεων υποβάλλουν μέσα σε δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος του νόμου τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες από τα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4014/2011. Εξάλλου, στο άρθρο 32 προστέθηκαν νέα εδάφια, τα οποία ορίζουν ότι απαιτείται η προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού σε περίπτωση παραχώρησης για πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός κηρυγμένων χερσαίων ή ενάλιων αρχαιολογικών χώρων ή πλησίον μνημείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL