Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Το πρόγραμμα βαδίζει με καλό ρυθμό, σύμφωνα με τη διοίκηση του Κτηματολογίου - Σε εξέλιξη η κτηματογράφηση του 60% των δικαιωμάτων * Στο κεντρικό γραφείο στο Γαλάτσι, στις οκτώ ημέρες λειτουργίας του, έχει ολοκληρωθεί η υποβολή για 4.200 δικαιούχους / Η κτηματογράφηση απλώνεται μέρα με τη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρόγραμμα βαδίζει με καλό ρυθμό, σύμφωνα με τη διοίκηση του Κτηματολογίου - Σε εξέλιξη η κτηματογράφηση του 60% των δικαιωμάτων * Στο κεντρικό γραφείο στο Γαλάτσι, στις οκτώ ημέρες λειτουργίας του, έχει ολοκληρωθεί η υποβολή για 4.200 δικαιούχους / Η κτηματογράφηση απλώνεται μέρα με τη μέρα

Χαμηλό παραμένει μέχρι τώρα το ποσοστό υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας -περίπου 7% στο υπό κτηματογράφηση υπόλοιπο της χώρας- που ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου του 2018.

Η διοίκηση του δημόσιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο δηλώνει ικανοποιημένη εκτιμώντας πως αυτό το ποσοστό δεν είναι αντιπροσωπευτικό, καθώς το πρόγραμμα βαδίζει με καλό ρυθμό και μέρα με τη μέρα θα αυξάνεται πολλαπλασιαστικά.

Οι παραπάνω επισημάνσεις διατυπώθηκαν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (το οποίο σήμερα συμπληρώνει οκτώ ημέρες λειτουργίας), επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137, με αφορμή την επίσκεψη εκεί χθες το πρωί του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Δημαρά. Σε αυτό οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές "από τη Θεσσαλία και κάτω" μπορούν να καταθέσουν δηλώσεις ιδιοκτησίας εφόσον δεν επιλέξουν την ηλεκτρονική υποβολή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός καλώντας τους πολίτες να μην εφησυχάσουν και να καταθέσουν έγκαιρα τις δηλώσεις τους.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Β. Νάκος, έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής, για τις 21 υπό εξέλιξη μελέτες, δηλώσεις για 700.000 δικαιώματα επί συνόλου εκτιμώμενων δικαιωμάτων 11 εκατομμυρίων. Εξ αυτών, ποσοστό 13% έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης κατατέθηκαν δηλώσεις για 7.834 δικαιώματα και έχει ολοκληρωθεί η υποβολή για 4.200 δικαιούχους, φυσικά πρόσωπα, ενώ έχει εξυπηρετηθεί πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών.

Προηγουμένως ο πρόεδρος του φορέα είχε αναφερθεί "στη μεγάλη εικόνα του μεγάλου εγχειρήματος, που συμπληρώνει όλο τον χώρο της επικρατείας", εξηγώντας ότι το τελευταίο πακέτο μελετών κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας αφορά 16,5 εκατ. δικαιώματα και πάνω από 4.000 προκαποδιστριακούς δήμους.

Η κτηματογράφηση του 60% των δικαιωμάτων είναι σε εξέλιξη και τον Ιούνιο του 2021 όταν ολοκληρωθούν οι 27 μελέτες κτηματογράφησης (η ανάθεση άλλων πέντε εκκρεμεί) μαζί με τα υπόλοιπα προγενέστερων μελετών, θα έχει κτηματογραφηθεί το 91% των δικαιωμάτων και θα βρίσκεται σε καθεστώς λειτουργίας. Στις υπό κτηματογράφηση περιοχές δύο στα τρία ακίνητα είναι αγροτικά και ένα αστικό, σημείωσε.

Πρόβλημα η έλλειψη τίτλων

Στις εξωαστικές περιοχές ως σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται η έλλειψη τίτλων, καθώς η μεταβίβαση γίνεται διά λόγου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικαλεστούν το δικαίωμα της χρησικτησίας. Επ' αυτού ο Γ. Δημαράς ανέφερε: "Στο Κτηματολόγιο υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που αποτρέπουν τους επίδοξους καταπατητές, αφού θα πρέπει να αποδεικνύεται η εικοσαετής χρήση του ακινήτου".

Όσον αφορά την κατάθεση του Ε9, πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να προσκομίζεται (μαζί με άλλα έγγραφα) σε περίπτωση χρησικτησίας, ενώ υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής υπενθύμισης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων".

Η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου Χρ. Κλωνάρη υπογράμμισε ότι, για να επιβεβαιωθεί η χρησικτησία, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να αποδείξει ότι νέμεται το ακίνητο είκοσι χρόνια προσκομίζοντας τουλάχιστον δύο αποδεικτικά στοιχεία, καθώς το Ε9 από μόνο του δεν επαρκεί, διότι απουσιάζει από αυτό η χωρική αναφορά. Άρα θα πρέπει να προσκομιστεί επιπρόσθετα ένορκη βεβαίωση από συμβολαιογράφο ή βεβαίωση επιδότησης ή λογαριασμοί ΔΕΚΟ ή συμβόλαια όμορων ιδιοκτητών κ.ο.κ.

Τουλάχιστον δέκα μήνες στο Γαλάτσι

Στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, το οποίο θα λειτουργήσει για τουλάχιστον δέκα μήνες, όπως αναφέρθηκε, προς εξυπηρέτηση των πολιτών, εργάζονται 110 έμπειροι μηχανικοί και νομικοί και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες, όπως σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνει η προανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας που είχαν υποβληθεί το 2008.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι «παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 30% της χώρας και θεωρώ ότι το καλοκαίρι του 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει -επιτέλους- κτηματολόγιο, όπως όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL