Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Σ.Φάμελλος: Η περιβαλλοντική υποβάθμιση συνδέεται με την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Η περιβαλλοντική υποβάθμιση συνδέεται με την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης

«Μονόδρομος είναι η σύνδεση της οικονομίας και της απασχόλησης με το περιβάλλον και την οικολογία» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην 4η Περιβαλλοντική Συνέλευση του ΟΗΕ (UNEA 4), στο Ναϊρόμπι, με θέμα: «Καινοτόμες λύσεις για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση».

«Η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η μη αειφόρος διαχείριση των πρώτων υλών δεν είναι πολιτικά ουδέτερη, έχει ισχυρή πολιτική διάσταση, αφού κάποιοι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους που αποτελούν κοινωνικό αγαθό σε βάρος της κοινωνίας, η οποία καλείται εκ των υστέρων να επωμισθεί το κόστος υποβάθμισής τους. Συνδέεται με την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και την ανακατανομή του πλούτου σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών» είπε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει έως ότου επιτύχει το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι εντός των ορίων της φέρουσας ικανότητας του πλανήτη.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στροφής προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας χαμηλού άνθρακα, με πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση όσον αφορά τον κύκλο ζωής των προϊόντων, που θα βοηθήσει στη δημιουργία νέας εργασίας μέσω της πρόβλεψης υπηρεσιών για την επιδιόρθωση προϊόντων, θα καταργήσει τα εμπόδια όσον αφορά τη χρήση δευτερογενών υλικών και θα υποστηρίξει την ενσωμάτωση των ανακυκλώσιμων υλικών, προωθώντας την αποδοτικότητα των πόρων με λιγότερη χρήση χημικών, λιγότερη και καθαρότερη ενέργεια και λιγότερα απόβλητα. «Πρώτα απ' όλα χρειαζόμαστε μια πολιτική απόφαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και μια παγκόσμια συμμαχία. Για να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι» τόνισε.

Ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030, καθώς και στην Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία, που έχουν εκπονηθεί ήδη και αποτελούν μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι «το μείγμα των μέτρων στη χώρα περιλαμβάνει και φορολογικά κίνητρα (π.χ. τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τις εκπομπές CO2), αλλά και κίνητρα τιμολόγησης (περιβαλλοντικό τέλος για τη χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας, που είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της χρήσης της, ενώ ταυτόχρονα απέφερε σημαντικά έσοδα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο).

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η συνεργασία στα περιβαλλοντικά θέματα μπορεί να είναι ο καταλύτης για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο και ως χαρακτηριστικά παραδείγματα στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε τις τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς επίσης και τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, που συνδέουν το περιβάλλον και τον έλεγχο της ρύπανσης με την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη φιλία στην περιοχή της Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL