Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Προσωρινό μπλόκο στις οικοδομικές άδειες στην περιοχή της Ακρόπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσωρινό μπλόκο στις οικοδομικές άδειες στην περιοχή της Ακρόπολης

Αναστέλλεται για έναν χρόνο η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών για κτήρια με ύψος που ξεπερνά τα 17,5 μέτρα στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης, μεταξύ του ιστορικού κέντρου -όπως είχε οριοθετηθεί το 1979- και του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών, σύμφωνα με την επανοριοθέτηση του 2004, εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αθηναίων. Αυτό προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, η οποία οδεύει προς το Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση. Η αναστολή θα ισχύσει από την ημέρα που η απόφαση θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, "αναστέλλεται για ένα έτος η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση νέων κτηρίων με ύψος που υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα καθώς και προσθηκών καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτήρια όταν το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αναστολής, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εφαρμόζεται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που επιτρέπει οποιαδήποτε κατασκευή άνω του ύψους των 17,5 μέτρων".

Έτσι, παγώνει κάθε διαδικασία και για τα δύο πολυώροφα κτίσματα. Το πρώτο, υπό αποπεράτωση, στην οδό Φαλήρου, με δέκα ορόφους συνολικού ύψους 36,5 μέτρων μαζί με το κλιμακοστάσιο, τρία υπόγεια γκαράζ, φυτεμένο δώμα και ασκεπή πισίνα, που προορίζεται για ξενοδοχείο. Το δεύτερο, επί της οδού Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου, έχει λάβει προέγκριση για την ανέγερση εννεαώροφης οικοδομής με πέργκολα και ασκεπή πισίνα στο δώμα και ύψος 31,70 μέτρων, το οποίο προορίζεται επίσης για ξενοδοχειακή χρήση. Τα 17,5 μέτρα ύψος ίσχυαν από τους όρους δόμησης που προβλέπονταν το 1955. Εν συνεχεία, με την πάροδο του χρόνου έφτασαν τα 27 μέτρα ύψος, βοηθεία διαφόρων ερμηνειών του ΓΟΚ του 1985, και σήμερα υπερδιπλασιάστηκαν, στα 36,5 μέτρα, με τις σκανδαλώδεις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού του 2012...

Το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων "για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL