Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ / Γ. Σταθάκης: Πάγωμα έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Ακρόπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ / Γ. Σταθάκης: Πάγωμα έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Ακρόπολης

Την επιβολή προσωρινής αναστολής έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης, προανήγγειλε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ταυτόχρονα ο Γ. Σταθάκης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να έλεγξουν το συντομότερο τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας του υπό αποπεράτωση πολυώροφου κτηρίου επί της οδού Φαλήρου 5 για να ακολουθήσει στη συνέχεια αυτοψία από τους Επιθεωρητές Δόμησης ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον η οικοδομική άδεια έχει εκτελεστεί σύμφωνα με τις μελέτες που τη συνοδεύουν.

Για το δεύτερο σχεδιαζόμενο πολυώροφο, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, το ΥΠΕΝ επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε έχει εισαχθεί κάποιο αίτημα στα όργανα ή στις υπηρεσίες του. Επιπρόσθετα η χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Αθηναίων, η οποία θα επενεξετάσει τους όρους δόμησης στην περιοχή "ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012" καταλήγει.

Θεωρείται βέβαιο ότι η άκριτη αύξηση των υψών που θεσμοθέτησε ο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) το 2012 θα θεραπευτεί με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ώστε να ελεγχθούν τα ύψη στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της Ακρόπολης και να διαφυλαχθεί η θέα προς τον ιερό βράχο...

Θετική αντίδραση από τους φορείς

Ενέργειες σε θετική κατεύθυνση χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων το πάγωμα έκδοσης οικοδομικών αδειών και την αναπομπή εκ νέου των αδειοδοτήσεων στο ΚΑΣ. Ταυτόχρονα ζητεί να επανεξεταστεί η αδειοδότηση του κτηρίου της οδού Φαλήρου και να αλλάξει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για το δεύτερο και να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος υψών στην ευρύτερη περιοχή Ακρόπολης, με μείωση υψών των κτηρίων και εναρμόνιση των επιτρεπόμενων υψών με τα μέσα ύψη στην περιοχή. Επιπλέον ζητεί να εξαιρεθούν από τα σχετικά άρθρα του ΝΟΚ τα ακίνητα που βρίσκονται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και σε περιβάλλοντα χώρο μνημείων σε όλη την επικράτεια.

Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS αναγνωρίζει κατ’ αρχάς ως θετική και επικροτεί την κοινή θέση των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να επανεξετάσουν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και θεωρεί πως είναι μια ευκαιρία για μια άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά στην επιδείνωση του πολιτιστικού περιβάλλοντος της Ακροπόλεως των Αθηνών. Εστιάζει δε στην ανάγκη για την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου οικοδόμησης στην περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη των Αθηνών, με στόχο τη θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και τη διεύρυνση της ζώνης ελέγχου του ύψους των κτηρίων, αλλά και στην ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου ειδικής προστασίας που αρμόζει σε ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η εδαφική διεύρυνση της ζώνης αυτής, όπως επισημαίνει, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα ενισχύσει το ισχύον εθνικό πλαίσιο προστασίας της Ακρόπολης των Αθηνών και του περιβάλλοντος χώρου (οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου και Ζωνών Προστασίας).

Η Europa Nostra με χθεσινή της δήλωση στηρίζει την κινητοποίηση των πολιτών στην Ελλάδα κατά της ανέγερσης υψηλών κτηρίων, που δημιουργούν ένα τείχος κρύβοντας τον βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL