Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.9°C
1 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.2°C
2 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
28.8°C28.8°C
3 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.3°C
2 BF 88%
Το WWF ζητάει να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το WWF ζητάει να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων

Να σταματήσουν όλες οι αδειοδοτικές διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που σχεδιάζονται στη χώρα ζητούν τέσσερα μεσογειακά γραφεία του WWF με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παρουσιάζει την πιο πλούσια βιοποικιλότητα σε όλη την Ευρώπη, η οποία τίθεται σε άμεσο κίνδυνο, αντί της αξιοποίησής της ως μοναδικής πηγής ζωής και ανάπτυξης.

Μαζί με το WWF Ελλάς, την επιστολή συνυπογράφουν οι διευθυντές των WWF Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν τοποθετηθεί κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και έχουν δεσμευθεί δημόσια ότι θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις για ένα ενεργειακό σύστημα καθαρό από ορυκτά καύσιμα.

Όπως αναφέρουν, "η Γαλλία ψήφισε πρόσφατα την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών εξόρυξης υδρογονανθράκων και δεσμεύτηκε να σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα έως το 2040, ενώ η Ιταλία σχεδιάζει την ακύρωση όλων των εξορυκτικών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, κάποιες εκ των οποίων προγραμματίζονταν στην περιοχή του Ιονίου. Αντίστοιχα στην Ισπανία τα σχέδια για υπεράκτιες εξορύξεις στις Κανάριες Νήσους σταμάτησαν το 2017, ενώ η χώρα σχεδιάζει φιλόδοξο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό στοχεύοντας σε 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και απαγόρευση των εξορύξεων υδρογονανθράκων".

Προσθέτουν δε ότι και άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Ιρλανδία, η Νέα Ζηλανδία, το Μπελίζ και η Κόστα Ρίκα, είτε έχουν ανακοινώσει πως δεν εγκρίνουν καμία νέα άδεια για έρευνα και εξόρυξη στην επικράτειά τους είτε έχουν απορρίψει σχετικές συμβάσεις.

Διαμαρτυρία στην Αθήνα αύριο

Η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, μαζί με συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα, προγραμματίζει συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., με σύνθημα "Κοινωνία και φύση πάνω από τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών".

Στο κάλεσμά της αναφέρει ότι "κυβέρνηση και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων. Για τον σκοπό αυτόν το ένα τρίτο περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν.

Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL