Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ερωτήματα για την προσωρινή αδειοδότηση του φράγματος Κοκκινόλακα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερωτήματα για την προσωρινή αδειοδότηση του φράγματος Κοκκινόλακα

Σειρά ερωτημάτων ως προς την τήρηση των ειδικών όρων και προδιαγραφών, όπως καθορίστηκαν στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του 2011, στον σχεδιασμό και στην κατασκευή του φράγματος απόθεσης αποβλήτων στον Κοκκινόλακα, στην περιοχή Μαντέμ Λάκκου, στη Χαλκιδική, σε συνδυασμό με την προσωρινή αδειοδότησή του θέτουν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης.

Στον απόηχο της πολύνεκρης τραγωδίας στη Βραζιλία από την κατάρρευση φράγματος τελμάτων σε ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος, οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη να πληροφορηθούν αν πριν από την έκδοση των προσωρινών αδειών λειτουργίας του Κοκκινόλακακα, με τις οποίες εγκρίθηκε η απόθεση επικίνδυνων αποβλήτων στον χώρο, είχε προηγηθεί μακροσκοπικός έλεγχος. Εάν όχι, επισημαίνουν, "σε ποια νομική βάση στηρίζονται αυτές οι προσωρινές άδειες, ιδιαίτερα μετά τις διαπιστώσεις ότι δεν τηρούνται οι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι που προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ενώ έως σήμερα οι ορισμένες από το ΥΠΕΝ Επιτροπές δεν έχουν καταθέσει τελικά πορίσματα σχετικά με τις μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες της εταιρείας; Για ποιο λόγο δόθηκαν αυτές οι άδειες;".

Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό αν θα προβεί στην οριστική αδειοδότηση του Κοκκινόλακα παρότι υπάρχουν "τόσες διαπιστωμένες παραβάσεις και δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση". Επιπλέον, παρατηρούν ότι "εφόσον η εταιρεία δεν έχει αποδείξει ότι είναι εφικτή η καθετοποιημένη δραστηριότητα, η οποία αποτελεί βασικό όρο της 'επένδυσης', ποια η σκοπιμότητα της αδειοδότησης του φαραωνικού έργου του Κοκκινόλακα;".

Στην ερώτηση που κατατέθηκε χθες το απόγευμα, μεταξύ άλλων υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, η Ελληνικός Χρυσός οφείλει να λάβει άδεια λειτουργίας πριν από την έναρξη της απόθεσης των επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων στον σχεδιασμό και στην κατασκευή του κατάντη φράγματος της στεγάνωσης του ΧΥΤΕΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων). Και προστίθεται ότι "η εταιρεία εφάρμοσε μονομερώς και αυθαίρετα τροποποιήσεις στο έργο και κατέθεσε εκ των υστέρων σχετική γεωτεχνική μελέτη η οποία και εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ. Το ΥΠΕΝ, αντί να εφαρμόσει όσα προβλέπει ο Ν. 4014/2011 για τέτοιες περιπτώσεις, ζήτησε από την επιστημονική επιτροπή του όρου δ.1.39 της ΚΥΑ ΕΠΟ να αξιολογήσει εκ των υστέρων εάν τα εφαρμοζόμενα συστήματα και οι μέθοδοι αποδίδουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τα προβλεπόμενα στην παραπάνω ΚΥΑ. Επιπρόσθετα, το ΥΠΕΝ (ΔΙΜΕΒΟ/Α/Φ.10.ΕΓΚ. 6/187433/4339/21.12.2016) συγκρότησε μία ακόμη γνωμοδοτική επιτροπή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της κατασκευής του χώρου απόθεσης".

Οι βουλευτές σημειώνουν επίσης ότι, "ενώ η αξιολόγηση από την Επιστημονική Επιτροπή του όρου δ.1.39 της ΚΥΑ ΕΠΟ βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή δεν έχει εκδώσει σχετικό πόρισμα, παράλληλα άλλη υπηρεσία του ΥΠΕΝ βρέθηκε (18-21.12.2018) στην περιοχή του έργου προκειμένου να βεβαιώσει ότι ο ΧΥΤΕΑ κατασκευάστηκε σύμφωνα με το εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και τους περιβαλλοντικούς όρους". Ακόμη, αναφέρουν ότι είναι σε εκκρεμότητα η ανάθεση μελέτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα για τη στεγάνωση του ΧΥΤΕΑ.

Την ερώτηση υπογράφουν οι: Αικ. Ιγγλέζη, Γ. Ακριώτης, Αθ. Αναγνωστοπούλου, Χρ. Αντωνίου, Ελ. Αυλωνίτου, Φ. Βάκη, Δ. Γάκης, Αν. Γκαρά, Δ. Δημητριάδης, Θ. Δρίτσας, Π. Δριτσέλη, Δ. Εμμανουηλίδης, Χ. Ζεϊμπέκ, Μ. Θελερίτη, Αν. Καββαδία, Γ. Καϊσάς, Χρ. Καραγιαννίδης, Αϊχ. Καραγιουσούφ, Ευ. Καρακώστα, Φρ. Καρασαρλίδου, Αστ. Καστόρης, Αν. Κουράκης, Γ. Κυρίτσης, Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, Ζ. Λιβανίου, Ν. Μανιός, Χρ. Μαντάς, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Τρ. Μηταφίδης, Κ. Μορφίδης, Μ. Μουσταφά, Γ. Μπαλαούρας, Σ. Μπαλής, Κ. Μπάρκας, Γ. Ουρσουζίδης, Γ. Πάλλης, Χρ. Παπαδόπουλος, Ν. Παρασκευόπουλος, Δ. Ρίζος, Ι. Σηφάκης, Π. Σκουρλέτης, Ε. Σκούφα, Ε. Σταματάκη, Α. Σταμπουλή, Γρ. Στογιαννίδης, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Ι. Τσιρώνης, Γ. Τσόγκας, Ν. Φίλης, Α. Χριστοδουλοπούλου, Γ. Ψυχογιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL