Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Το περιβαλλοντικό τέλος στις λεπτές πλαστικές σακούλες επιστρέφει στους πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το περιβαλλοντικό τέλος στις λεπτές πλαστικές σακούλες επιστρέφει στους πολίτες

Στις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει πιλοτικά από τέσσερις δήμους (Αλοννήσου, Βόλβης, Ναυπακτίας και Χαλανδρίου), με ιστορικό καλών επιδόσεων στην ανακύκλωση και επανάχρηση αποβλήτων, η απόδοση του περιβαλλοντικού τέλους στη λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς που θεσπίστηκε πέρσι, με τη διανομή 48.000 πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.256 υφασμάτινων και 2.380 τροχήλατων καροτσιών για ηλικιωμένους και συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου, του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δ. Πολιτόπουλου και τη συμμετοχή των τεσσάρων δημάρχων, όπου έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του μέτρου μείωσης της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς και των ανταποδοτικών δράσεων του ΕΟΑΝ.

Όπως είναι γνωστό από τις αρχές του 2018 θεσπίστηκε το τέλος των 4 λεπτών συν ΦΠΑ για τη χρήση πλαστικής σακούλας και με το νέο έτος το τέλος αυξήθηκε στα 9 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ.

Σ. Φάμελλος: Το τέλος μείωσε τις σακούλες

Όπως υπενθύμισε ο Σ. Φάμελλος, στόχος είναι βάσει της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας και της εθνικής νομοθεσίας έως το τέλος του έτους, ο αριθμός των λεπτών πλαστικών σακουλών, να μειωθεί στις 90 κατά κεφαλήν και 40 ετησίως έως το 2025. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, το 80% ήταν η μείωση στη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας από τα μεγάλα καταστήματα πώλησης καταναλωτικών αγαθών και το 60% στα υπόλοιπα.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός, ακριβή εικόνα για τις ποσότητες πλαστικών που διακινήθηκαν και για την απόδοση του μέτρου θα έχουμε τον Μάιο από το Εθνικό Μητρώο Παραγωγών που τηρεί ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, καθώς από την 1.1.2018 είναι υποχρεωτική η εγγραφή σε αυτό των παραγωγών σακουλών μεταφοράς. Ήδη, είπε, παρατηρείται αύξηση 24% στις εγγραφές που αντιστοιχεί σε 1.192 νέες παραγωγούς εν γένει πλαστικών.

Μίλησε δε για αποδεδειγμένη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, βεβαιώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το ποσό των 15.506.584 ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος, το οποίο αντιστοιχεί σε 516.886.140 σακούλες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ εξήγησε ότι τη διαχείριση της διανομής των τσαντών από τον ΕΟΑΝ προς τους δήμους θα αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και η πιλοτική εφαρμογή στους τέσσερις δήμους θα αξιολογηθεί ώστε, να ενσωματωθούν τα συμπεράσματα και για άλλους ΟΤΑ.

Η πιλοτική εφαρμογή θα λειτουργήσει ως εργαστήρι είχε πει προηγουμένως ο Σ. Φάμελλος. Τη διανομή αναλαμβάνουν οι δήμοι μέσω σχολείων, δημοτικών εγκαταστάσεων, ΚΑΠΗ κ.λπ. Ο Δ. Πολιτόπουλος ανακοίνωσε ακόμη ότι προετοιμάζεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια τσαντών πολλαπλών χρήσεων, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, η οποία τοποθετείται το αργότερο στο πρώτο τετράμηνο του 2019.

Προς τούτο, συμπλήρωσε, έχει υπογραφεί συμφωνία πλαίσιο με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Στόχος είναι, είπε, σταδιακά να προμηθεύονται τσάντες πολλαπλών χρήσεων τα 10.800 εκατ. πολιτών κατά την απογραφή του 2011. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτζόπουλος σημείωσε ότι ο βασικός κρίκος για την επιτυχή εφαρμογή του μέτρου είναι οι δήμοι, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διανομή, ενώ η ΕΕΤΑΑ αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ΕΟΑΝ και δήμων.

Σ. Ρούσσος (δήμαρχος Χαλανδρίου): Έχουμε καθηστερήσει

Στη βεντάλια των πρακτικών για την εναλλακτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων που εφαρμόζεται στο Χαλάνδρι αναφέρθηκε διεξοδικά ο δήμαρχος Σ. Ρούσσος με την επισήμανση ότι ως χώρα, ως πόλεις έχουμε καθυστερήσει πολύ. Όπως είπε, από το 2014 ο δήμος επέλεξε την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή.

Έτσι το 2015 εγκατέστησε 1.000 κάδους συλλογής χαρτιού που αποδίδουν 400 τ. διαλεγμένου χαρτιού για αξιοποίηση, καθώς το 95% του συλλεγόμενου χαρτιού είναι καθαρό. Στα σχολεία λειτουργούν τρία ρεύματα συλλογής αποβλήτων ενώ μοιράζονται καφέ κάδοι για κομποστοποίηση στους δημότες.

Τους τελευταίους 23 μήνες, πρόσθεσε, εξελίσσεται πρόγραμμα αξιοποίησης των βιοαποβλήτων κουζίνας, στο οποίο συμμετέχουν 1.000 πολίτες. Αυτά αποξηραίνονται και παράγεται εμπορεύσιμο προϊόν. Τον επόμενο μήνα το πρόγραμμα συλλογής αποβλήτων θα επεκταθεί στη γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας. Όσον αφορά το νέο πιλοτικό πρόγραμμα, αφορά 34.000 πολίτες και θα δουλευτεί με το σύστημα πόρτα - πόρτα, κατέληξε.

Π. Λουκόπουλος (δήμαρχος Ναυπακτίας): Πρωτοπόροι μαθητές και κάτοικοι

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Π. Λουκόπουλος ανέφερε ότι θα διατεθούν 15 εκατ. για τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή και ήδη το ποσοστό ανακύκλωσης στον δήμο τους είναι 20%. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα απευθυνθεί σε 13.000 πολίτες της Ναυπάκτου και θα ξεκινήσει την πρώτη του μήνα από την Τράπεζα Αγαθών που μοιράζει τρόφιμα. Χαρακτήρισε ως μεγαλύτερους κήρυκες της ανακύκλωσης στον δήμο τους οι 3.000 μαθητές των σχολείων που με τις οικογένειές τους φτάνουν τα 5.000 άτομα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλβης Δ. Λιάμας είπε ότι ο δήμος έχει πληθυσμό 25.000 κατοίκων με τρεις παραλιακούς οικισμούς και εφαρμόζει τη διαλογή στην πηγή με τέσσερις κάδους και ήδη πωλείται το ανακυκλώσιμο προϊόν, ενώ έχουν εγκατασταθεί και κώδωνες για συλλογή γυαλιού. Θα μοιράσει 13.000 τσάντες πολλαπλών χρήσεων και εκτίμησε ότι έως το τέλος Απριλίου θα ολοκληρωθεί η διανομή.

Μέσω Skype, ο δήμαρχος Αλοννήσου Δ. Βαφίνης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα μείωσης της πλαστικής σακούλας, καθώς μεταξύ άλλων η Αλόννησος βρίσκεται στο μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου και περιοχή του Δικτύου Natura 2000. Η διανομή θα γίνει στα σχολεία με παράλληλες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε όλα τα καταστήματα, στη λέσχη ηλικιωμένων αλλά και πόρτα - πόρτα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL