Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δήμοι Θεσσαλονίκης: Κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στα σκουπίδια

Eurokinissi

Στήριξη του εδάφους μέσω των υπολειμμάτων τους περιλαμβάνει η τροπολογία του υπ. Περιβάλλοντος

Την εναλλακτική χρήση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων μετά τις γιορτές μέσω του θρυμματισμού τους και τη διάθεση των υπολειμμάτων για εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές ή για άλλες χρήσεις περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από κοινού με τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, προκειμένου κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο να μην καταλήξει στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΥΠΕΝ, ως αρμόδιο για την παραγωγή και τη διακίνηση των καλλιεργούμενων δέντρων στην αγορά (κυρίως ελάτων), όσο και για τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση όλων των ειδών αποβλήτων, επέλεξε τη φετινή περίοδο των εορτών να αναλάβει την πρωτοβουλία ανακύκλωσης και αξιοποίησης αυτού του αγροδασικού προϊόντος. Η πρωτοβουλία αυτή είναι σύμφωνη με την υποχρέωση διαλογής στην πηγή όλων των αποβλήτων από το 2019. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία στην κεντρική Μακεδονία για τη διαχείριση των φυτικών / πράσινων αποβλήτων των ΟΤΑ, αλλά και των οργανικών (βιοαποβλήτων), με ειδικό εξοπλισμό και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η πρωτοβουλία για τη συνέχιση... της χρήσης των δένδρων μετά τις γιορτές περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:

* Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα δεχτεί κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ οι δήμοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσουν για την εναλλακτική αξιοποίηση των δέντρων μετά την εορταστική περίοδο.

* Ενημέρωση των δημοτών για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κατά τις οποίες θα γίνει συλλογή των δέντρων, ώστε αυτά να μη μένουν για μέρες δίπλα στους κάδους.

* Τα δέντρα θα θρυμματιστούν από τους ΟΤΑ, με συνέργειες είτε μεταξύ τους είτε με τον ΦΟΔΣΑ είτε με κατάλληλους αναδόχους

* Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή πέλετ, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων, κ.λπ. από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Πανώλη χοίρων

Οι τρόποι χειρισμού και αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων απασχόλησαν τη χθεσινή διυπουργική διάσκεψη στις Βρυξέλλες. Στη χώρα μας δεν έχει εμφανιστεί κανένα κρούσμα της νόσου, αλλά λαμβάνονται σημαντικά προληπτικά μέτρα τα οποία είναι σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή πολιτική, διευκρινίζει το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του. Μέχρι τώρα η ασθένεια έχει εκδηλωθεί στο Βέλγιο και στην Τσεχία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος παρουσίασε τα προληπτικά μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, τα οποία είναι:

* Αύξηση του ορίου κάρπωσης σε δέκα αγριόχοιρους ανά ομάδα κυνηγών και έξοδο για το 2018 - 2019.

* Άρση της απαγόρευσης της θήρας θηλαστικών (και αγριόχοιρου) στη συνοριακή ζώνη 500 μέτρων της χώρας για τον έλεγχο του πληθυσμού στα σύνορα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου της νόσου.

* Απαγόρευση εκτατικής κτηνοτροφίας χοίρων σε δάση και δασικές εκτάσεις για να μην υπάρχει επαφή άγριων με ήμερους χοίρους.

* Ελεγχόμενη θήρευση αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων εκτός της κυνηγετικής περιόδου.

* Απαγόρευση ρίψης τροφής σε αγριόχοιρους και χοίρους.

* Απαγόρευση για δύο χρόνια κάθε μεταφοράς και απελευθέρωσης αγριόχοιρου σε ολόκληρη τη χώρα και κάθε μέτρου βελτίωσης ενδιαιτημάτων αγριόχοιρου, ιδίως της σποράς και της σίτισης, σε περιοχές της χώρας όπου μπορεί να ευνοηθεί ο πληθυσμός των ειδών.

* Επανεξέταση των χωρικών απαγορεύσεων θήρας αγριόχοιρου.

* Εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των κυνηγών σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν κατά την εύρεση νεκρών, τραυματισμένων ή άρρωστων αγριόχοιρων.

Δείτε όλα τα σχόλια