Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστικές λύσεις σε χρόνια προβλήματα

Σειρά ρυθμίσεων για το Κτηματολόγιο, τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων του θεσμικού πλαισίου... "τακτοποίησης" των αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών από το 2010 και εντεύθεν, αλλά και τη διασφάλιση της συνέχισης του προστατευτικού καθεστώτος των ευαίσθητων οικολογικά περιοχών περιέχει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, παρατείνεται η προθεσμία οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές όπου η κτηματογράφηση ολοκληρώθηκε προ πολλού και δίδεται ένας χρόνος παράταση, από 14 σε 15 χρόνια, υπό την προϋπόθεση πως η προθεσμία άσκησης αγωγής για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής δεν έχει λήξει μέχρι τις 30.11.2018. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή του Διονύσου και της Σταμάτας (αρμοδιότητας Υποθηκοφυλακείου Μαραθώνα), με την οποία ανεστάλη από το ΣτΕ η σχετική Υπουργική Απόφαση και ως εκ τούτου η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου στην περιοχή. Ο δήμος "πήρε πίσω" την αίτηση ακύρωσης και η δίκη καταργήθηκε. Τώρα επιτρέπεται οι πράξεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομιάς κ.ά.) που είχαν μεταγραφεί στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου όσο διαρκούσε η αναστολή να καταχωρηθούν σε αυτά του Κτηματολογικού Γραφείου.

Ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Ενισχύεται η διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων από τους κατόχους τους. Έτσι, αν τα κατεδαφίσουν, το αρμόδιο για τη διαπίστωση της κατεδάφισης όργανο συντάσσει και εκδίδει πρωτόκολλο συμμόρφωσης με το οποίο βεβαιώνεται η εκτέλεση της κατεδάφισης.

Αυτό κοινοποιείται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης για να διαγραφούν τα υψηλά πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης. Τα πρόστιμα διαγράφονται και για τα αυθαίρετα που θα κατεδαφιστούν από την πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου (Μάτι, Ραφήνα κ.ά.).

Παράταση στην καταβολή προστίμων

Δίδεται παράταση μέχρι τις 30.6.2019 για την καταβολή του υπολειπόμενου προστίμου στις περιπτώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στον Ν. 3843/2010 (διατήρηση ημιυπαίθριων) λόγω "των τεχνικών δυσλειτουργιών που προέκυψαν σχετικά με τον κωδικό πληρωμής σε τράπεζα".

Η προθεσμία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ορίζεται σε δώδεκα μήνες από την πληρωμή του παραβόλου, ενώ παρατείνεται μέχρι τις 3.5.2019 για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών στις περιπτώσεις υπαγωγής του προηγουμένου Νόμου 4178/2013, που δεν μεταφέρονται σε αυτόν που ακολούθησε, τον Νόμο 4495/2017.

Άδειες επισκευής

Η ισχύς των αδειών επισκευής κτηρίων σε σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές, εφόσον δεν είχαν λήξει μέχρι τον Μάρτιο του 2011, παρατείνεται έως το τέλος του 2019, ενώ παρατείνεται για τρία χρόνια η ισχύς των οικοδομικών αδειών που έληξαν η λήγουν μέσα στη χρονιά. Κατά παρέκκλιση, για τη χωροθέτηση και την κατασκευή δημόσιων κτηρίων εκπαίδευσης και υγείας δεν απαιτείται τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.

Δίκτυο Natura 2000

Παρατείνεται η ισχύς των Υπουργικών Αποφάσεων των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 (αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και έκδοσης οικοδομικών αδειών) εφόσον έχει ξεκινήσει η διαδικασία χαρακτηρισμού τους με την αποστολή του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για επεξεργασία στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η παράταση δεν μπορεί να ξεπερνάει τους έξι μήνες από την ημερομηνία γνωστοποίησης στη διοίκηση του πρακτικού επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας εκτός αν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε η παράταση θα ισχύει μέχρι και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL