Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Επιστολή στον πρωθυπουργό για επείγουσα κλιματική δράση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή στον πρωθυπουργό για επείγουσα κλιματική δράση

Τριάντα τέσσερις οργανώσεις, φορείς, κινήσεις κ.ά. παρέδωσαν χθες κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό με αίτημα την άμεση στροφή της κλιματικής πολιτικής της χώρας και την ευθυγράμμισή της με τις υποδείξεις της επιστήμης για συγκράτηση της ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C. Θεωρούν πως ο σημερινός ενεργειακός και κλιματικός σχεδιασμός της χώρας αποτυγχάνει να συμβάλει στην προστασία της Ελλάδας από τα εφιαλτικότερα σενάρια της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας σενάρια ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας άνω των 3°C.

Επισημαίνουν δε πως, "την ίδια ώρα, η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ έχει απευθύνει την τελευταία δραματική έκκληση προς την ανθρωπότητα για έγκαιρη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και δραματική μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της οικονομίας στο μισό έως το 2030 και εκμηδένισή τους ώς το 2050".

Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού "ώστε να προκύψει πολιτική απόφαση για κλιματική πολιτική η οποία συνάδει με τις υποδείξεις της επιστήμης και έχει σκοπό να προστατέψει τη χώρα και να διασφαλίσει την ευημερία των κατοίκων της".

Η επιστολή έχει σταλεί και στα υπόλοιπα κόμματα με τις εξής υπογραφές: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Κέντρο Ζωής, Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ομάδα NO OIL Θεσπρωτίας, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας - Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας - Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδα - Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Actionaid, AIESEC, Ecoeleusis, Ethelon, Ethos & Empathy, Greenpeace, Higgs, MEDASSET, UN SDSN Greece Youth, Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal, WWF Ελλάς.

Με αφορμή τη διάσκεψη κορυφής για την κλιματική αλλαγή, οι έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς, επισημαίνουν για ακόμη μία φορά πως η μετατροπή της μισής σχεδόν Ελλάδας σε οικόπεδα πετρελαίων ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση. Επιμένουν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ουσιαστικής εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας, υπογραμμίζοντας ότι το να επιτρέπεται η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, με μέρος των εργασιών πετρελαίου να μην υπόκεινται καν σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, αποτελεί αδιανόητη θεσμική οπισθοδρόμηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL