Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια των αυθαιρέτων προ του 1975 και για 25 των μεταγενέστερων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια των αυθαιρέτων προ του 1975 και για 25 των μεταγενέστερων

"Χάρη" για 40 χρόνια παίρνουν τα αυθαίρετα στα δάση και τις δασικές εκτάσεις εφόσον έχουν χτιστεί προ της ισχύος του συντάγματος του 1975, με εξαίρεση από την κατεδάφιση και των αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί έως τον Ιούλιο του 2011 (η κόκκινη γραμμή που ισχύει και για την τακτοποίηση των υπόλοιπων αυθαιρέτων) για 25 χρόνια.

Για τη διατήρηση θα καταβληθεί ειδικό πρόστιμο σε 100 δόσεις για τις παραβάσεις της δασικής και της πολεοδομικής νομοθεσίας, το οποίο θα κατευθυνθεί σε ενέργειες για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος αντ’ αυτού που έχει καταστραφεί (δασικό ισοζύγιο).

Απαραίτητη και βασική προϋπόθεση τα κτίσματα και οι συνοδές εγκαταστάσεις τους να βρίσκονται εντός του περιγράμματος των οικιστικών πυκνώσεων (συστάδες αυθαιρέτων), το οποίο θα οριστικοποιηθεί έπειτα από έλεγχο τεσσάρων σταδίων για να εξεταστεί ενδελεχώς αν πληρούνται τα κριτήρια προσδιορισμού τους ως τέτοιων (π.χ. ελάχιστος αριθμός συγκέντρωσης κτηρίων, μέση αναλογία αριθμού κτηρίων κ.ά.).

Τον έλεγχο θα κάνουν το Ελληνικό Κτηματολόγιο και οι δασικές υπηρεσίες. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα δεχτεί και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ηλεκτρονική περαίωση της διαδικασίας διατήρησης των δασικών αυθαιρέτων, ο οποίος θα διαρκέσει δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου, προθεσμία που μπορεί να παραταθεί.

Αυτά προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναρτήθηκε χθες το πρωί για διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου και τις διατάξεις του παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος.

Όπως είπαν, μετά την οριστικοποίηση του περιγράμματος των οικιστικών πυκνώσεων οι εκτάσεις αυτές δεν πολεοδομούνται και ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ενώ τα κτήρια εντός αυτών δεν μεταβιβάζονται και επιτρέπεται μόνον η επισκευή τους και η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Αν δεν υπαχθούν στη ρύθμιση, κατεδαφίζονται.

Αναρτήσεις με χρώματα

Κατά το σχέδιο νόμου, τρεις μήνες από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης που οριστικοποιεί το περίγραμμα των πυκνώσεων αναρτώνται οι δασικοί χάρτες από τις κατά τόπους διευθύνσεις δασών της χώρας με τις οικιστικές πυκνώσεις που εξαιρέθηκαν στην πρώτη ανάρτηση.

Οι έγκυρες οικιστικές πυκνώσεις μετά τον έλεγχο απεικονίζονται με ιώδες περίγραμμα, ενώ ο δασικός χάρτης εμπλουτίζεται και με ένα νέο χρώμα, το «κυανό», που περιλαμβάνει τις απορριφθείσες περιοχές κατά τη διαδικασία ελέγχου.

Όλες μαζί, κυανού και ιώδους περιγράμματος, θα αναρτηθούν για το 40,4% της χώρας, που έχουν ήδη κυρωθεί οι δασικοί χάρτες προκειμένου να κατατεθούν αντιρρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο Σ. Φάμελλος, ενώ οι νέες αναρτήσεις που προγραμματίζονται για τους χάρτες που τώρα εκπονούνται θα περιλαμβάνουν και τις οικιστικές πυκνώσεις.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 7% των δήμων ουδέποτε κατέθεσε το περίγραμμα των οικιστικών πυκνώσεων. Συνολικά έχουν δηλωθεί από 115 δήμους 292.000 στρέμματα, με πρώτη την Αττική, και ακολουθούν Κορινθία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία. Υπογράμμισε δε ότι σήμερα έχουμε θεωρημένο το 51,53% των δασικών χαρτών, με 40% ήδη κυρωμένο και το υπόλοιπο σε διαδικασία ανάρτησης, αντιρρήσεων κ.λπ.

Οι οικιστικές πυκνώσεις αντιστοιχούν μόνο στο 0,17% των θεωρημένων χαρτών. Το 82,85% των δηλωθεισών πυκνώσεων είναι εκτός δασικής νομοθεσίας (αγροτικές εκτάσεις, άλλες χρήσεις κ.ο.κ.). Εκτίμησε δε ότι αντίστοιχη αναλογία θα υπάρχει και στους υπό εκπόνηση δασικούς χάρτες, όμως από τους θεωρημένους δασικούς χάρτες μέχρι σήμερα προκύπτει ότι στη ρύθμιση της διατήρησης μπορούν να ενταχθούν μόνο 19.394 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 0,03% των χαρτών αυτών.

Υπολογισμός του ειδικού προστίμου

Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο για την υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά το κτήριο και τον χώρο που έχει καταλάβει μαζί με άλλες κατασκευές. Ο υπολογισμός του γίνεται κλιμακωτά σύμφωνα με αλγόριθμο που περιλαμβάνει παραμέτρους όπως: την αξία της δασικής γης και το κόστος αναδάσωσης ανά στρέμμα, την έκταση της εκχέρσωσης, τον αριθμό των κτηρίων, την παλαιότητά τους κ.λπ. Όπως και με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, εφόσον καταβληθεί εφάπαξ παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου.

Παρατηρητήρια ελέγχου δόμησης

Θεσπίζεται διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης των καταγραφέντων κτισμάτων εντός των οικιστικών πυκνώσεων για την αποτροπή κατασκευής νέων αυθαιρέτων και προβλέπεται λειτουργία συστήματος τηλεπισκοπικής χαρτογράφησης, αλλά και αυτοψίες και ελέγχους ανά τρίμηνο από τα κατά τόπους δασαρχεία και τα τοπικά και περιφερειακά παρατηρητήρια ελέγχου δόμησης. Τη συγκρότηση και τη λειτουργία των τελευταίων ο Γ. Σταθάκης την τοποθέτησε χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Τι χρηματοδοτεί το ειδικό πρόστιμο

Ως δασικό ισοζύγιο ορίζεται η παροχή πόρων για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος που έχει υποβαθμιστεί από τις οικιστικές πυκνώσεις. Ως δράσεις δασικού ισοζυγίου καθορίζονται:

* Δάσωση εκτάσεων μη δασικού χαρακτήρα, επιφάνειας τουλάχιστον ίσης έκτασης με την επιφάνεια της οικιστικής πύκνωσης, είτε με αγορά είτε με απαλλοτρίωση ιδιωτικών ή δημοτικών εκτάσεων.

* Αναδάσωση επιφάνειας ίσης έκτασης με την επιφάνεια της οικιστικής πύκνωσης.

* Εμπλουτισμός δασικών εκτάσεων με δασική βλάστηση και στόχο τη δημιουργία δάσους.

* Χρηματοδότηση μελετών και έργων διευθέτησης ορεινών χειμάρρων, μελετών προστασίας και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων, ενεργειών που προβλέπονται στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση.

* Δασοτεχνικά έργα προστασίας (αντιπυρικές ζώνες, δασικοί δρόμοι, συντήρηση δασικών δρόμων κ.λπ.).

* Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών εντός δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Κατά προτεραιότητα κατεδάφιση των κατασκευών εντός των οικιστικών πυκνώσεων που δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.

* Χρηματοδότηση μελετών προστασίας και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων τα οποία βρίσκονται εκτός διαχείρισης.

Ως χωρικό πεδίο δράσεων δασικού ισοζυγίου καθορίζεται κατά προτεραιότητα η δημοτική ενότητα εντός της οποίας βρίσκεται η οικιστική πύκνωση, διαφορετικά η Περιφέρεια, ενώ ελλείψει τέτοιων επιφανειών εντός της ίδιας Περιφέρειας επιλέγονται οι όμορες. Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο αποδίδεται υπέρ νέου ειδικού κωδικού με την επωνυμία «Αντισταθμιστικό Δασικό Ισοζύγιο Οικιστικών Πυκνώσεων» στον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.

Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ υποβάλλει μέσα σε έξι μήνες μετά την τελική διαπιστωτική πράξη ολοκλήρωσης του ελέγχου, και αφού έχει προηγηθεί αξιολόγηση των προτάσεων των αποκεντρωμένων δασικών υπηρεσιών, τον τελικό κατάλογο προτάσεων και μελετών για την υλοποίηση των έργων.

Η κατανομή και η διάθεση των χρημάτων θα αποτυπώνεται σε ετήσια έκθεση που θα υποβάλλεται στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, με συντάκτη τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εκδικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή του WWF Ελλάς και της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) κατά της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίστηκαν τα κριτήρια των οικιστικών πυκνώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL