Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Χρ. Μπαριτάκη, γ.γ. Περιβάλλοντος: / Χρ. Μπαριτάκη, γ.γ. Περιβάλλοντος: Ισότιμη συμμετοχή των δασικών υπηρεσιών στον νέο φορέα πολιτικής προστασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ. Μπαριτάκη, γ.γ. Περιβάλλοντος: / Χρ. Μπαριτάκη, γ.γ. Περιβάλλοντος: Ισότιμη συμμετοχή των δασικών υπηρεσιών στον νέο φορέα πολιτικής προστασίας

Ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φορέας διαχείρισης έκτακτων αναγκών, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κατόπιν συνεννοήσεως με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει και την ενεργό και ισότιμη συμμετοχή των δασικών υπηρεσιών και κατά τη διάρκεια της καταστολής, ξεκαθάρισε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος σε ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ, χθες, με θέμα "Δασικές πυρκαγιές: ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης".

Η Χρ. Μπαριτάκη, στην παρέμβασή της, σημείωσε ακόμη ότι θα εκπονηθούν χάρτες πρόληψης κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων, την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών, τις δράσεις προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων κ.ά. θα διατεθούν 6,5 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ και 1,5 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΠΕΝ Γ. Δημαράς υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες, οι οποίοι ανέδειξαν την αυθαιρεσία, ενώ μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της δασικής υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό.

Η πλειονότητα των ομιλητών αναφέρθηκε στην τραγική υποχρηματοδότηση της πρόληψης έναντι της καταστολής των δασικών πυρκαγιών σε αναλογία ένα προς δέκα, αλλά και στο αναποτελεσματικό μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εστιάζει στην καταστολή με την "εκδίωξη" από το δάσος των καθ' ύλην αρμόδιων δασικών υπηρεσιών.

Το πετυχημένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας μετά την πυρκαγιά του 2007, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ανέπτυξαν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας Κ. Δημόπουλος και ο δασάρχης Γ. Ζαρείφης.

Η καλή αυτή πρακτική, όπως υπογραμμίστηκε από άλλους ομιλητές, πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας και να εκπονηθούν τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια από τα κατά τόπους δασαρχεία, με την εμπλοκή όλων των δυνάμεων. Ο Κ. Δημόπουλος επεσήμανε ότι η αποτελεσματική καταστολή προϋποθέτει επένδυση στην πρόληψη, λέγοντας ότι τα κονδύλια της πρόληψης είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο και εκταμιεύονται λόγω γραφειοκρατίας τον Σεπτέμβριο.

"Στην Πάρνηθα καταγράψαμε τα πάντα, τις υποδομές, τα κτήρια, οικισμούς, κατασκηνώσεις, ναούς, αρχαιολογικούς χώρους, το οδικό δίκτυο 200 χλμ., αλλά και τα διαθέσιμα οχήματα, τα οποία διαχειριζόμαστε κεντρικά και όχι ο καθένας ξεχωριστά" εξήγησε ο δασάρχης Πάρνηθας. Περιέγραψε δε το μοντέλο καλής συνεργασίας. Όπως είπε:

"Εθελοντές και Πυροσβεστική συνεννοούνται, ο διοικητής της Πυροσβεστικής γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιο αυτοκίνητο βρίσκεται πού και τι καλύπτει, κάνουμε συστηματική ενημέρωση επισκεπτών ώστε να γνωρίζουν τι είναι η φωτιά και πώς πρέπει να αντιδράσουν".

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψουν οι δασικές υπηρεσίες στη διαχείριση των πυρκαγιών και κάλεσε το ΓΕΩΤΕΕ να καταθέσει τις προτάσεις του για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL