Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ύστερα από 26 χρόνια κατεδαφίζονται αυθαίρετα στην Παλαιά Φώκαια

Ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαιρέτου στη διπλοκαμένη και αναδασωτέα δασική έκταση περίπου 2 στρεμμάτων στην Παλαιά Φώκαια

Σε διπλοκαμμένη και αναδασωτέα έκταση - Σήμερα ξεκινούν οι κατεδαφίσεις στο ρέμα Σούρες της Μάνδρας

Μόνον... είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής για την κατεδάφιση οικίας και πλήθους κατασκευών σε διπλοκαμένη και αναδασωτέα δασική έκταση, εμβαδού περίπου δύο στρεμμάτων, στο «Καταφύγι» της Παλαιάς Φώκαιας του Δήμου Σαρωνικού!

Οι εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν χθες, στο πλαίσιο της εν εξελίξει εργολαβίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά την εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων - πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην περιοχή του παραλιακού Μετώπου Αθηνών - Σουνίου από το 35ο έως το 70ό χλμ. Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες σε νέα εργολαβία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με 27 κατεδαφίσεις σε τρία ρέματα της Μάνδρας. Η αρχή θα γίνει από το ρέμα "Σούρες", με απομάκρυνση αυθαιρέτων από την κοίτη του.

Στην Παλαιά Φώκαια, με την απόφαση κατεδάφισης να χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2002, το Δασαρχείο Λαυρίου είχε εντοπίσει σε προγενέστερο χρόνο την εκχέρσωση της δασικής έκτασης και την παράνομη αλλαγή χρήσης σε... αγροτική, με φύτευση ελιών, καλλωπιστικών φυτών κ.λπ. Επίσης είχαν εντοπιστεί κατασκευές που έγιναν από τον Δεκέμβριο του 1993 μέχρι τον Μάιο του 1999. Δηλαδή: πλάκα από μπετόν αρμέ 139 τ.μ., οικία διαστάσεων 6,70 x 6,65 μ., 94 τ.μ., δεξαμενή από μπετόν αρμέ, περίφραξη μήκους 168 μέτρων από πέτρες και μπετόν, τοιχία - πεζούλια με φυτεύσεις ελαιοδένδρων και καλλωπιστικών, κινητή σιδερένια δεξαμενή 3,15 x 1,50, τροχόσπιτου 4 x 2 x 2 μ., μανδρότοιχου από τσιμεντόλιθους μήκους 10,50 μέτρων και ύψους 2 μέτρων, κτιστό εικονοστάσι διαστάσεων 1,10 x 1,50 και ύψους 2 μέτρων και σιδερένια καγκελόπορτα πλάτους 5 μέτρων.

Στην απόφαση του 2002 καλούνταν οι αυθαιρετούχοι να παραδώσουν τα κατεδαφιστέα στο Δασαρχείο Λαυρίου για να απαλλαγούν από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων... Εν έτει 2013 υπεγράφη τελικά το πρωτόκολλο οικειοθελούς παράδοσης στο δασαρχείο και αφού είχε προηγηθεί η πυρκαγιά της 16ης Ιουνίου του 2012. Ουδέποτε όμως κατεδαφίστηκαν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έκθεση αυτοψίας με ημερομηνία 28.1.1997 για "παράνομη κατάληψη δημόσιας δασικής έκτασης", καμένης το 1988, το 1992 και εκχερσωμένης το 1996, κηρυγμένης ως αναδασωτέας το 1985. Σε αυτήν περιγράφεται ότι η παράνομη εκχέρσωση έγινε σε δύο φάσεις με την καταστροφή της δασικής βλάστησης και ότι η δασική έκταση επιδικάστηκε υπέρ του "Οικοδομικού Συνεταιρισμού Στεγάσεως Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος ΕΠΕ" με την υπ' αριθμ. 1296/1993 απόφαση του Αρείου Πάγου, άρα είναι ιδιωτική δασική έκταση.

 

Δείτε όλα τα σχόλια