Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής

Έργα για την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου προωθεί η δημοτική αρχή Καμίνη με ορίζοντα το 2026 και σκοπό την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους χώρους πρασίνου της πρωτεύουσας. Τα έργα, συνολικού κόστους 1,8 εκατ. ευρώ στην έκταση των 154 στρεμμάτων και 7 χιλιομέτρων σε μονοπάτια, αφορούν τον εκσυγχρονισμό των υποδομών με ήπιες παρεμβάσεις που δεν θα προκαλέσουν όχληση για τον ζωικό πληθυσμό. Σημαντική είναι και η συνδρομή των γεωπόνων των είκοσι έξι βαυαρικών κήπων για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του πρασίνου, μια που ο Εθνικός Κήπος φτιάχτηκε επί Όθωνα από τη βασίλισσα Αμαλία, από Βαυαρούς γεωπόνους.

Για τις εργασίες στον Εθνικό Κήπο είχε προηγηθεί εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δασαρχείο και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την ερχόμενη άνοιξη, οπότε και θα ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος και θα διαρκέσουν 36 μήνες. Έχει υπολογιστεί ότι οι εργασίες θα μοιραστούν σε τέσσερα τμήματα και θα εκτελούνται κατά τμήμα, με σκοπό να μη μείνει κλειστός ο κήπος.

Συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν το υδάτινο στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό υπογείου δικτύου άρδευσης και την αποκατάσταση υπέργειου αρδευτικού για τη σωστή διαχείριση του νερού, εγκατάσταση μετρητή νερού που εισρέει από το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο, αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης και αποστράγγισης δικτύου ομβρίων υδάτων όπως και συντήρηση και αναβάθμιση των λιμών και στοιχείων του νερού. Επίσης, προβλέπεται συντήρηση αστικού εξοπλισμού, επαναφορά της παραδοσιακής μεταλλικής καρέκλας του κήπου, συμπληρωματική επίπλωση (ταμπέλες προσανατολισμού και πληροφοριών και με σύστημα Μπράιγ, καλάθια απορριμμάτων και ανακύκλωσης). Ως προς την ηλεκτρομηχανολογική υποδομή, προβλέπεται η αποκατάσταση φωτισμού και η αποκατάσταση και υπογειοποίηση των υπαρχόντων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. Για τα δε μονοπάτια προβλέπεται η συντήρησή τους με πατημένο χώμα, με σταθεροποιητή και των υπαρχόντων βοτσαλωτών ρείθρων.

“Η διαχείριση και συντήρηση του Εθνικού Κήπου απαιτεί όραμα, σχέδιο, βάθος χρόνου και αξιοποίηση όλων των νέων επιστημονικών εφαρμογών” τόνισε χθες ο Γ. Καμίνης ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους. “Οι παρεμβάσεις δεν γίνονται με κριτήρια του σήμερα, αλλά με κριτήρια του αύριο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι συνέπειες της οποίας πλέον -και έχουμε τα πρώτα δείγματα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα- κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι” υπογράμμισε.

Προβληματισμό για τις εργασίες με μηχανήματα εξέφρασε η αντιπολίτευση, μεταφέροντας τον φόβο ότι αυτό θα πλήξει την πανίδα, παρότι διευκρινίστηκε ότι οι παρεμβάσεις στα μονοπάτια θα γίνουν με χειρωνακτική εργασία. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρ. Αξελός επέκρινε τον Γ. Καμίνη για “αποκλεισμό επιστημονικών φορέων” με σκοπό “την εκχώρηση εργασιών σε ιδιώτες”. Σημείωσε ότι με βάση τον προϋπολογισμό του έργου είναι “μικρό το ποσοστό δαπάνης για την αποκατάσταση του πρασίνου”. “Αυτά που κάνετε δεν δείχνουν το ενδιαφέρον σας για τον κήπο, αλλά δείχνουν το ενδιαφέρον σας για μπίζνα” είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL