Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Έργα 14,2 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Έργα 14,2 εκατ. ευρώ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης με την Ε.Ε. βρίσκεται άλλο ένα πρόγραμμα LIFE IP (LIFE Integrated Project) με θέμα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχετική εκδήλωση.

Στο έργο LIFE-IP AdaptInGR μετέχουν, εκτός από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συντονιστής έργου), και οι φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πράσινο Ταμείο, Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων, Δήμος Κατερίνης, ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Δήμος Ρόδου, Ακαδημία Αθηνών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.

"Έχουμε επιπλέον διαθέσιμο προϋπολογισμό 14,2 εκατ. ευρώ, με 8,3 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα επόμενα 8 χρόνια, για να στηρίξουμε την προσαρμογή της χώρας στην κλιματική αλλαγή. Είναι επιτακτική η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος και είναι ένας τομέας όπου χρειάζεται να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, με κατάλληλα εργαλεία και ενίσχυση της γνώσης, του ανθρώπινου δυναμικού και των διοικητικών δομών και διαδικασιών.

Δεν επιτρέπονται σε θέματα ασφάλειας τα αποσπασματικά μέτρα, η σπατάλη πόρων και οι καθυστερήσεις, όπως έχει συμβεί με άλλους κρίσιμους τομείς περιβαλλοντικής πολιτικής. Πρότασή μας είναι το επόμενο ΕΣΠΑ περιόδου 2021-2027 να έχει κύριο κριτήριο τις παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής και έτσι να γίνει προτεραιοποίηση των χρηματοδοτήσεων” σημείωσε ο Σ. Φάμελλος.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα πιλοτικά έργα, στο νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται στις τρεις Περιφέρειες και στους πέντε δήμους που συμμετέχουν, αφορούν τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών υποδομών, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους πλημμύρας, έργα προστασίας σε παράκτιες ζώνες και παρακολούθηση της διάβρωσης των ακτών, σχεδιασμό αστικών αναπλάσεων, πρόληψη δασικών πυρκαγιών και διαχείριση υδατικών πόρων σε περιοχές με ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο.

Σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται η δημιουργία πλατφόρμας όπου θα δίνονται αποτελέσματα κλιματικών μοντέλων και οδηγοί για την ενσωμάτωση του κλιματικού ρίσκου σε έργα και λειτουργίες της κοινωνίας, επεξεργασία δεικτών για την ποσοτικοποίηση των φαινομένων, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL