Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
ELDORADO GOLD / Eldorado Gold: Καλή τη πίστει... ο εκβιασμός για αποζημίωση περί τα 800 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ELDORADO GOLD / Eldorado Gold: Καλή τη πίστει... ο εκβιασμός για αποζημίωση περί τα 800 εκατ. ευρώ

Επιμένει στον νέο εκβιασμό η Ελληνικός Χρυσός. Aντ' αυτής, χθες η μητρική καναδική πολυεθνική Eldorado Gold, σε ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνει ότι με εξώδικο αίτημα πληρωμής, το οποίο έφερε στο φως η "Αυγή" της Κυριακής, ζητάει από το Ελληνικό Δημόσιο χρηματική αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη ύψους 783.211.000 ευρώ, υποστηρίζοντας πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθυστερεί να εκδώσει τις υπολειπόμενες άδειες στις Σκουριές και άρα παραβιάζεται η σύμβαση μεταβίβασης του 2003.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold G. Burns προκαλεί την κοινή λογική καθώς με δήλωσή του χαρακτηρίζει το εξώδικό ως "μια προσπάθεια να επιλυθεί με καλή πίστη το ζήτημα με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς σχετίζεται με τα κόστη που ανέκυψαν εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης των αδειών στο πρότζεκτ των Σκουριών"! "Η Eldorado", αναφέρει, "πάντοτε ενήργησε με τρόπο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση προκειμένου να προχωρήσει στην υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών". Κάνει λόγο δε για "επίλυση του θέματος με φιλικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στην οδό της διαιτησίας". Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς απειλεί με προσφυγή στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας, υπογραμμίζει "την πάγια θέση του Ελληνικού Δημοσίου ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, μια ενιαία επένδυση. Ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων. Στο πλαίσιο της θέσης αυτής εξετάζεται από τη διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας".

Υπενθυμίζεται ότι το εξώδικο αίτημα πληρωμής κατατέθηκε στις 10 Αυγούστου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έφτασε προ ολίγων ημερών στα τρία συναρμόδια υπουργεία «για την πληρωμή των απαιτήσεων της εταιρείας» κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Ήτοι στο υπουργείο Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης. "Η Ελληνικός Χρυσός ζητάει την άμεση συμμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεών του και συγχρόνως την ανόρθωση της ζημιάς της εξαιτίας της αντισυμβατικής και παράνομης συμπεριφοράς του αντισυμβαλλόμενου Ελληνικού Δημοσίου μέσω της άμεσης εκπλήρωσης των χρηματικών αξιώσεών μας». Οι ζημιές αυτές, όπως περιγράφονται στο εξώδικο, αναφέρονται:

* Στη μείωση της υπάρχουσας περιουσίας της (θετική ζημία) που αφορά την καθυστέρηση της περιόδου προπαρασκευής μέχρι τις 30.06.18 και η οποία ανέρχεται κατ' ελάχιστο στο χρηματικό ποσό των 74.620.496,49 ευρώ για τις δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκε η εταιρεία εξαιτίας των ζημιογόνων γεγονότων καθυστέρησης.

* Σε διαφυγόντα κέρδη (αποθετική ζημία) που αφορά την καθυστέρηση έναρξης της περιόδου εκμετάλλευσης από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και η οποία ανέρχεται κατ' ελάχιστο στο χρηματικό ποσό των 664.579.000 ευρώ λόγω μη πραγματοποίησης καθαρών κερδών (έσοδα μείον έξοδα) τα οποία βασίμως η εταιρεία «θα είχε αποκομίσει από την εκμετάλλευση του Μεταλλείου Σκουριών αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε επιδείξει αντισυμβατική, παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά».

* Σε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης 8.000.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL