Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Μπαίνει μπουλντόζα στα αυθαίρετα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαίνει μπουλντόζα στα αυθαίρετα

Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες κατεδαφίσεις στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών - Σουνίου, από το 35ο έως το 70ό χιλιόμετρο, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την πρώτη εργολαβία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με απευθείας ανάθεση, αξίας 116.662 ευρώ.

Η αρχή θα γίνει με την κατεδάφιση αυθαίρετων εγκαταστάσεων ξενοδοχείου στον αιγιαλό στην Ανάβυσσο (4 αυθαίρετα κτίσματα και κιόσκια περί τα 100 τ.μ.) και το πρώτο πρωτόκολλο κατεδάφισης να χρονολογείται από το 1997. Σειρά έχουν παράνομες προβλήτες πολυτελούς κατοικίας στο 38,5 χλμ., με το πρωτόκολλο κατεδάφισης να έχει εκδοθεί από το 2001.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την παροχή υπηρεσιών για την εκτέλεση τελεσίδικων αποφάσεων - πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων περιφράξεων, κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στο παράκτιο μέτωπο των Δήμων Κρωπίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, βάσει των αποφάσεων κατεδάφισης που εστάλησαν από το Δασαρχείο Λαυρίου, την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Η σύμβαση συνοδεύεται από κατάλογο 51 προς κατεδάφιση κατασκευών, περιφράξεων κ.λπ., η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει αποφάσεις για 27 περιπτώσεις αυθαιρέτων του περιφερειάρχη και του δασαρχείου Λαυρίου, άρα τα αυθαίρετα βρίσκονται και σε δασικές εκτάσεις, και το δεύτερο 24 περιπτώσεις αυθαιρεσιών και παρανομιών στον Αιγιαλό από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής.

Η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης στον κατάλογο των 51 αυθαίρετων εκκρεμεί ακόμη και από το 1982, ενώ 25 εξ αυτών έχουν εκδοθεί την περίοδο 2000 και 2005. Στον κατάλογο κυριαρχούν οι αυθαίρετες περιφράξεις και κατασκευές, όπως μαντρότοιχοι, επιχωματώσεις, προβλήτες, γλίστρες, ενώ στα Λαμπρικά Κορωπίου εντοπίζονται αυθαίρετα κτίσματα συνολικού εμβαδού 543 τ.μ.

Εν τω μεταξύ, προετοιμάζονται ακόμη δύο διεθνείς διαγωνισμοί, ένας από το ΥΠΕΝ και ένας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500.000 έκαστος. Ταυτόχρονα, για την Αττική έχει συνταχθεί κατάλογος 200 αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις από τα δασαρχεία και 300 από την Κτηματική Υπηρεσία σε αιγιαλούς και παραλία.

Αντίστοιχους καταλόγους, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ετοιμάζουν και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις (6 τον αριθμό) στην υπόλοιπη χώρα. Η αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δεν έχει ενδιαφερθεί προς ώρας, εν αντιθέσει με αυτές της Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων, Μακεδονίας - Θράκης και Κρήτης, που έχουν καταθέσει ήδη καταλόγους με τα τελεσίδικα αυθαίρετα προς κατεδάφιση.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς σε ραδιοφωνική συνέντευξή του χθες (Alpha 9.89), o αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σ. Φάμελλος για τη διαδικασία των κατεδαφίσεων ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες στην Ανατολική Αττική από τις 20 Αυγούστου. Ετοιμάζεται μία εργολαβία κατεδάφισης αυθαιρέτων στη Μάνδρα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει σε σύμβαση για το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, που θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, και προετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό ύψους 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων στην Αττική. Επίσης, πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΝ έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προκειμένου να χαρτογραφήσει τις περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη τη χώρα και να ελέγξει και να χρηματοδοτήσει τις κατεδαφίσεις. Αυθαίρετα δεν υπάρχουν μόνο στην Αττική, σημείωσε, και έφερε παράδειγμα την περιοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, όπου "τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 αυθαίρετα κτίσματα, είτε πρόκειται για καταπατήσεις στη ζώνη του αιγιαλού, όπως στη Χαλκιδική, είτε για δασικά αυθαίρετα, είτε για αυθαίρετες κατασκευές στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών δόμησης των δήμων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL