Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Τοπικά σχέδια δράσης ενάντια στις φόλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τοπικά σχέδια δράσης ενάντια στις φόλες

Τα κατά τόπους δασαρχεία ή οι διευθύνσεις δασών είναι η αρμόδια αρχή για τη σύνταξη ετησίων τοπικών σχεδίων δράσης για τον περιορισμό και την εξάλειψη της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, τα οποία θα εφαρμόζονται σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κρούσματα παράνομης χρήσης δολωμάτων ή περιστατικά εκτεταμένων δηλητηριάσεων της άγριας πανίδας. Αυτό προβλέπει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου (ΦΕΚ Β, αρ. 3793, 3.9.2018).

Μεταξύ άλλων στα εν λόγω σχέδια ορίζονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς (π.χ. δασικές, γεωργικές και κτηνοτροφικές υπηρεσίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδιώτες θηροφύλακες) για την αντιμετώπιση περιστατικών δηλητηριάσεων, τα απαιτούμενα μέσα και ο διαθέσιμος εξοπλισμός, όπως και η διαδικασία για άμεσες παρεμβάσεις μετά την κατά περίπτωση εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος για την άγρια πανίδα, την αξιολόγηση πιθανών κινδύνων, την επισήμανση ευπαθών χώρων (τομέων η περιοχών).

Ως δράσεις του τοπικού σχεδίου μεταξύ άλλων περιγράφονται ο εντοπισμός και η απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων ή και ζώων από την ύπαιθρο, η καταχώριση όλων των περιστατικών δηλητηριάσεων σε βάση δεδομένων και η επίσημη καταγγελία των περιστατικών στην Ελληνική Αστυνομία ή τη Δασική Υπηρεσία. Επίσης η διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων σε ευρήματα ως βασικό στοιχείο για την τεκμηρίωση και τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, "η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί ποινικό αδίκημα και ως τέτοιο τιμωρείται από τον νόμο με πρόστιμα και φυλάκιση. Συνεπώς όλα τα περιστατικά δηλητηρίασης πρέπει να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως έγκλημα από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό σημαίνει ότι μετά τον εντοπισμό ενός περιστατικού πρέπει να ακολουθήσει επίσημη καταγγελία και έρευνα για το έγκλημα".

Διευκρινίζεται δε ότι με την επίσημη καταγγελία σχηματίζεται δικογραφία και κατατίθεται στην Εισαγγελία για περαιτέρω ενέργειες και έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον περιορισμό και την εξάλειψη της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει αποσταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολογημένη γνώμη (30.9.2016), το τελευταίο προδικαστικό στάδιο πριν την απόφαση της Κομισιόν για παραπομπή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL