Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Τι δείχνουν οι πρώτες επιστημονικές αποτιμήσεις / Η "παγίδα" της πολεοδομικής διάταξης οικισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι δείχνουν οι πρώτες επιστημονικές αποτιμήσεις / Η "παγίδα" της πολεοδομικής διάταξης οικισμών

Στον προβληματικό χαρακτήρα της πολεοδομικής διάταξης των οικισμών και στην ανάγκη ολοκληρωμένου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού εστιάζουν τις παρατηρήσεις τους επιστημονικές αναλύσεις και τις παρεμβάσεις τους επιστημονικοί φορείς και οικολογικές οργανώσεις, προσεγγίζοντας το φαινόμενο των φονικών πυρκαγιών στην Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της επιστημονικής μελέτης του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και του ΠΜΣ “Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος, καταστροφών και κρίσεων” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική,τονίζεται ότι ενήργησε ως “παγίδα” για τον πληθυσμό που προσπάθησε να διαφύγει η ιδιαίτερη πολεοδομική διάταξη του οικισμού. Κάτι που γίνεται σαφές παραθέτοντας βασικά χαρακτηριστικά του οικισμού:

- Οδοί μικρού πλάτους.

- Πολυάριθμα αδιέξοδα.

- Ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής.

- Απουσία χώρων συγκέντρωσης (π.χ. πλατεία, γήπεδο).

Όπως αναφέρεται, τον ρόλο οδού διαφυγής θα μπορούσε να παίξει μια οδός παράλληλη προς την ακτογραμμή, αλλά μεγάλου πλάτους, που να μεταβαίνει σε διπλανούς οικισμούς.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται ότι οι ζώνες μίξης δασών - οικισμών (wildland urban interface) είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών παγκοσμίως καθώς και στον ελληνικό χώρο, όπου υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις τέτοιων ζωνών.

Όχι άλλος χαμένος χρόνος

Σημειώνεται ότι και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τονίζει την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού που θα διαπερνά κάθε πτυχή διαχείρισης του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και δεν θα αφορά μόνο την καταστολή, ζητώντας να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στα ζητήματα του άναρχου σχεδιασμού, της νόμιμης και μη νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης, της πλημμελούς επίβλεψης της οικοδόμησης δημόσιων χώρων αλλά και στις πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει σε ένα απέραντο δίκτυο αδιεξόδων, ενώ οι στενές και χωρίς πεζοδρόμια οδοί αποτελούν φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό τυπικών γειτονιών όλης της χώρας. Χαρακτηρίζει την εκτός σχεδίου δόμηση στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως μεγάλο πρόβλημα στην καταστολή των δασικών πυργκαγιών, καθώς η κατάσβεσή τους δυσχεραίνεται από την ανάδειξη διαφορετικών προτεραιοτήτων που σχετίζονται με τα αιτήματα και την επιρροή των οικιστών.

Στις παρεμβάσεις που προτείνει περιλαμβάνεται και η ανάγκη ο κρατικός σχεδιασμός, και ειδικότερα ο πολεοδομικός και χωροταξικός, να προσανατολιστεί στην πρόβλεψη των οικιστικών αναγκών και να προχωρά στην ορθή σχεδίαση και χωροθέτηση οργανωμένων οικισμών και χώρων βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων κ.λπ. και όχι να επιτρέπει ή να νομιμοποιεί εκ των υστέρων την εκτός σχεδίου δόμηση.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στην κοινή τους ανακοίνωση τη Δευτέρα 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογράμμιζαν ότι αποκτούν πλέον εγκληματικό χαρακτήρα για τις ανθρώπινες ζωές και το φυσικό περιβάλλον νομοσχέδια τακτοποίησης αυθαιρέτων, “οικιστικών πυκνώσεων” σε δασική γη, νομιμοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη κ.λπ. στο όνομα της ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL