Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Νομοθέτηση μεταβατικού πλαισίου / Κατεδαφίσεις - εξπρές για 3.200 αυθαίρετα σε δάση και παραλίες στην Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοθέτηση μεταβατικού πλαισίου / Κατεδαφίσεις - εξπρές για 3.200 αυθαίρετα σε δάση και παραλίες στην Αττική

Με εξασφαλισμένους πόρους, ύψους 5 εκατ. ευρώ, και σε μια σειρά “κρίσιμων” περιοχών, με υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών, ξεκινούν άμεσα κατεδαφίσεις - εξπρές αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών σε δασικές περιοχές και αιγιαλό, μέσω νομοθετικής παρέμβασης, προσωρινού χαρακτήρα, που αφορά συνολικά κατεδαφίσεις περίπου 3.200 αυθαίρετων στην Αττική.

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ Σ. Φάμελλο τη νομοθέτηση ενός μεταβατικού πλαισίου επιτάχυνσης των παρεμβάσεων και της δυνατότητας κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την ίδια μέρα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, παρέχεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών η δυνατότητα έκδοσης πράξης κατεδάφισης κατά παράλληλη άσκηση αρμοδιότητας με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για την άμεση κατεδάφιση αποκλειστικά σε τέσσερις συγκεκριμένες κατηγορίες:

* Αυθαιρέτων περιφράξεων σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από το όριο αιγιαλού, οι οποίες εμποδίζουν την ακώλυτη πρόσβαση στην ακτή.

* Αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν συνεπεία πυρκαγιάς και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

* Αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών σε περιοχές που περιλαμβάνονται σε οριοθετημένα ρέματα και βρίσκονται εντός ζώνης δυνητικού κινδύνου πλημμύρας.

* Ετοιμόρροπων οικοδομών.

Ενεργοποίηση υφιστάμενης νομοθεσίας

Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, η παρέμβαση που προσδιορίζεται στα ανωτέρω ενεργοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία για την παραλία και την προστασία της από το 1983 (νόμος Τρίτση) και τις άλλες κατηγορίες με μια διαδικασία συνοπτική.

Τονίζεται ότι πρόκειται για προσωρινού χαρακτήρα ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην κατεπείγουσα αντιμετώπιση των διοικητικών δυσλειτουργιών της υφιστάμενης διαδικασίας κατεδάφισης αυθαιρέτων. Οι δυσλειτουργίες αυτές θα αντιμετωπιστούν κατά μόνιμο τρόπο με τη συγκρότηση των Υπηρεσιών Ελέγχου Δόμησης, δηλαδή των Τοπικών Παρατηρητηρίων του νόμου 4495/2017, η οποία πρόκειται να υλοποιηθεί εντός του έτους με την έκδοση του απαραίτητου Προεδρικού Διατάγματος, επομένως έως τότε θα είναι σε ισχύ και η συγκεκριμένη παρέμβαση.

Η έκθεση αυτοψίας συντάσσεται κατόπιν ελέγχου των Επιθεωρητών Δόμησης του Σώματος Επιθεώρησης της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ.

Αίτηση ακύρωσης απευθείας στο ΣτΕ εντός 15 ημερών

Στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας θα υπάρχει η δυνατότητα προσβολής της πράξης κατεδάφισης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τηρουμένης της συνταγματικής επιταγής για την εξασφάλιση δικαστικής προστασίας. Όπως εξήγησε ο Γ. Σταθάκης, χωρίς να θίγει την υπάρχουσα νομοθεσία, η τροπολογία εισάγει τη δυνατότητα στο ΥΠΕΝ να έχει παράλληλη λειτουργία με ένδικα μόνο μέσα, προσδιορισμένα και όχι διοικητικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση των παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες.

Έτσι, κατά της πράξης κατεδάφισης μπορεί να γίνει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ, εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης στον ενδιαφερόμενο.

2.500 δασικά αυθαίρετα, 700 σε παραλίες

Σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, με την τροπολογία επιταχύνεται και η δυνατότητα παρεμβάσεων που έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στον συσσωρευμένο αριθμό αυθαιρέτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Όπως επισήμανε, αυτά τα αυθαίρετα έχουν ταξινομηθεί και ανέρχονται σε 2.500 σε δασικές εκτάσεις και σε 700 περίπου σε παραλίες. Πρόθεση της κυβέρνησης, σημείωσε, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των κατεδαφίσεων ειδικά και κατά προτεραιότητα με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία είναι και αδιαμφισβήτητα και δεδομένα.

Τη Δευτέρα η λίστα των πρώτων 100

Ερωτηθείς για τον χρόνο εκτέλεσης των αποφάσεων και τη λίστα των “πρώτων” αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε τη λίστα των πρώτων 100 αυθαίρετων προς κατεδάφιση, ενώ έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις άλλες Περιφέρειες της χώρας και θα υπάρξει αναλυτική εικόνα τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και θα επακολουθήσουν κάποιες εξαγγελίες. Σημείωσε ότι έχουμε συμπτύξει μια διαδικασία τριών-τεσσάρων μηνών σε πολύ λίγες εβδομάδες ή και ημέρες.

Ξεκαθάρισε δε ότι, με τα κριτήρια που τέθηκαν, οι περιπτώσεις αυτές δεν εμπίπτουν στις οικιστικές πυκνώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Μιλάμε για τις πιο ακραίες και εξόφθαλμες παραβάσεις αυθαιρέτων που υπάρχουν στην Αττική”.

Πόροι και μέσα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται η εξασφάλιση των πόρων και των μέσων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που αποτελούν τις αρμόδιες για την εκτέλεση της κατεδάφισης υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει από δω και πέρα το έργο αυτό. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποκτά τη δυνατότητα να επιταχύνει έχοντας πόρους που ώς τώρα είτε δεν είχε ή ήταν πιο περιορισμένοι.

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

* Για τη χρηματοδότηση της εκτέλεσης πράξεων κατεδάφισης το Πράσινο Ταμείο μπορεί να διαθέτει πόρους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κατά παρέκκλιση των ισχυόντων περιορισμών, αποκλειστικά και μόνο στο σχετικό κονδύλι, τον ειδικό λογαριασμό των κατεδαφίσεων. Σημειώνεται ότι η διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου κατ’ έτος για τις λειτουργικές του δαπάνες και την επίτευξη των σκοπών του δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 2,5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του. Το ποσό που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

* Επιτρέπεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η σύναψη σύμβασης με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, καθ’ υπέρβαση του υφιστάμενου ορίου των 20.000 ευρώ και μέχρι το όριο που προβλέπεται στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή 135.000 ευρώ, για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης αυθαιρέτων των ανωτέρω περιπτώσεων.

* Η αναθέτουσα Αρχή μπορεί να επεκτείνει υφιστάμενη σύμβαση που έχει συναφθεί με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κατεδάφισης μέχρι 50% επιπλέον του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης, εφόσον επεκτείνεται ανάλογα με το νέο φυσικό αντικείμενο που προστίθεται.

Στην ίδια τροπολογία επανακαθορίζεται η χωροθέτηση Κοιμητηρίου Νέας Μάκρης, Δήμου Μαραθώνος, δηλαδή επεκτείνεται στη βορειοανατολική πλευρά του και σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου, ρύθμιση αναγκαία λόγω κορεσμού και αδυναμίας ανταπόκρισης του Δήμου στην ανάγκη ενταφιασμού των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Τέλος, περιλαμβάνονται και συμπληρωματικές ρυθμίσεις όπως η εξασφάλιση 1 εκατ. ευρώ για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ), ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και διάταξη για την προστασία των υγροτόπων της Αττικής.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΟΥΝΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL