Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
ΓΕΩΤΕΕ Αν. Στερεάς: / Αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σύστημα δασοπροστασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΩΤΕΕ Αν. Στερεάς: / Αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σύστημα δασοπροστασίας

Στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές που θα προστατεύει τους πολίτες, τις δραστηριότητες, αστικές, γεωργικές - κτηνοτροφικές κοντά στα δάση, αλλά και τα ίδια τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας, αναφέρεται το παράρτημα Ανατολική Στερεάς του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Όπως επισημαίνει, οι εκδηλώσεις δασικών πυρκαγιών στα πυριγενή μεσογειακά οικοσυστήματα της χώρας μας είναι αναπόφευκτες και θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι αυτές θα συμβαίνουν, οπότε ο ανωτέρω σχεδιασμός καθίσταται επιτακτικός.

Προτείνει το σύστημα να περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών και συγκεκριμένα:

* Διαχείριση των δασών που θα αποτρέπει τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων βιομάζας και θα κρατά σε σταθερά επίπεδα την καύσιμη ύλη.

* Επανασύνδεση της δασικής υπηρεσίας με το φυσικό της αντικείμενο και σταδιακή εμπλοκή της στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

* Καθετοποίηση της δασικής υπηρεσίας και ενδυνάμωσή της.

* Συγκρότηση δασικού σώματος ως τμήματος της δασικής υπηρεσίας που θα ασχολείται με τις δασικές πυρκαγιές, το οποίο θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να συντάσσει σχέδια ανάλυσης απειλής ανά δήμο και να στοιχειοθετεί τα μέτρα αντιμετώπισής της.

* Αξιοποίηση του αγροτικού χώρου ως χώρου παραγωγής αλλά και ασφάλειας από τις δασικές πυρκαγιές.

* Κατάλληλη επιλογή του είδους και της θέσης φύτευσης αστικού πρασίνου των δημόσιων κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων.

* Κατάρτιση τοπικών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται σε αυτήν, αποσαφήνιση του ρόλου που έχει ο κάθε φορέας και επαρκή εκπαίδευση ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτούς.

* Ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τις δασικές πυρκαγιές, τόσο στο στάδιο της πρόληψης όσο και κατά την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL